FinansWatch

Danske Bank tror på Europas aktier

Danske Bank tror på en vending i den europæiske økonomi i andet kvartal trods nedjusteringer fra EU-komissionen. "Skal man tage en beslutning om at udnytte det, så skal man være modig og træffe den inden," siger seniorstrateg i banken.

Foto: Ritzau Scanpix/Jacob Grønholdt-Pedersen

Det er snart de europæiske aktiers tur. Det er konklusionen hos Danske Bank, som i sidste uge satte den europæiske aktiesektor på "overvægt". Et modigt kald i en tid, hvor vækstprognoserne for europæisk økonomi peger nedad, samtidig med at Europa notorisk har underperformet amerikanske aktier.

I denne uge sænkede EU-kommissionen sin vækstprognose for eurozonen til en fremgang på 1,3 pct. i år mod førhen 1,9 pct., mens udsigten for 2020 blev sat ned til et plus på 1,6 pct. fra 1,7 pct. Begrundelsen for de dæmpede forhåbninger var en opbremsning i Kinas vækst og usikkerheden omkring brexit.

"Det er vigtigere for Europa, at Kinas økonomi underliggende har det godt, end at der kommer en handelsaftale. Lige nu er det frygten i Kina, på grund af handelskrigen, som betyder, at landet køber mindre fra Europa, og det skrammer vækstudsigterne," siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

"Men Kina kan selv gøre noget, hvis de vil. Og de er i færd med at sætte gang i økonomien. Deres økonomi er ikke åben endnu, og derfor har regeringen langt flere muligheder.

I Kina har regeringen den senere tid varslet skattelettelser, ligesom landets centralbank, People's Bank of China, har løsnet på kravene til landets banker og stillet øget likviditet til rådighed for at sikre et højere udlån til erhvervslivet - for at sparke væksten opad.

"Overskrifterne i irriterer selvfølgelig, når vækstudsigterne for eurozonen lige netop nu sænkes, men de underliggende komponenter i den vigtige tyske økonomi viser en vending. Helt konkret i autosalget," forklarer Danske Banks seniorstrateg.

"Vi tror på, at vi kommer til at se en vending i de økonomiske data i Europa og i Kina i andet kvartal. Og skal man tage en beslutning om at udnytte det, så skal man være modig og træffe den inden."

Ifølge Danske Banks ekspert, skal man altså ikke købe op i europæiske aktier, fordi de er billige, men fordi der udsigt til en mulig tricker i dataene.

"De er altid billigere end i USA, og de har været billigere end normalt meget længe."

Danske Banks hovedscenarie er en handelsaftale mellem USA og Kina, og banken forventer samtidig, at der ikke kommer en handelskrig mellem Europa og USA. Lars Skovgaard Andersen ser ganske vist en risiko for, at Donald Trump, USA's præsident, kan finde på at eskalere handelskrigen over for Europa, men det er ikke Danske Banks hovedscenarie.

"Der er en risiko for, at Donald Trump vil gå efter Europa, men vi tror, at han har behov for nogle sejre. Derfor vil han gerne lande en aftale med Kina, gå på sommerferie og så vende tilbage og føre valgkamp."

Hos Danske Bank peger Lars Skovgaard Andersen på den europæiske industrisektor, på det tyske aktiemarked og helt specifikt på den tyske bilsektor som attraktive væddemål. Han erkender dog, at netop bilsektoren vil blive hårdt ramt, hvis handelskrigen mellem USA og EU blusser op, og der har været presseforlydender om, at Trump måske flytter sit blik henover Stillehavet mod Kina til EU og henover Atlanterhavet.

"Det er lidt kontroversielt med denne uges nyheder, men har man sagt A, må man også sige B."

Det store europæiske fællesindeks, Stoxx 600, er i 2019 steget med 6,1 pct., mens det på et års sigt dog er faldet med 4,3 pct. Tilsvarende er S&P 500 steget med 8,0 pct. i år, mens det over 52 uger er gået op med 5 pct.

EU-parlamentariker vil have bankbøder som i USA

Kofod efter møde i Danske Bank: Total mangel på en ordentlig ledelse og kultur 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs