FinansWatch

Overblik: Socialdemokratiets pensionsudspil får ord som "hasard" til "stærkt tiltrængt" med på vejen

Der er både ris og ros til Socialdemokratiets udspil om at sikre tidligere pension for nedslidte danskere. Få overblikket over de vigtigste reaktioner her.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil lade nedslidte gå tidligere på pension. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Da Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, tirsdag præsenterede partiets udspil om en tidligere tilbagetrækning for nedslidte danskere, fik det reaktionsdanmark til at koge over.

PolicyWatch har herunder samlet de mest centrale meldinger fra politikere og organisationer.

Men først kommer der lige en gennemgang af, hvad Socialdemokratiet egentlig vil.

Mette Frederiksen lægger op til, at danskere der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet kan trække sig tilbage, før den nuværende pensionsalder rammer en. Konkret lægger partiet op til, at man via "objektive kriterier" skal gøre det muligt for folk at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid.

Det kan f.eks. være, hvis man er uddannet murer og er startet på arbejdsmarkedet i en tidlig alder. Hvor mange år, man skal have været på arbejdsmarkedet, før man kan trække sig tilbage, står ikke helt klart i S-udspillet.

Mette Frederiksen vil lave en konkret aftale med arbejdsmarkedets parter på den anden side af et folketingsvalg, hvis regeringsmagten skifter.

Vil finde 3 milliarder til forslaget

Partiet har dog peget på, hvordan en pensionsaftale kan finansieres. Socialdemokratiet vil bruge 3 mia. kr. om året på aftalen, og pengene skal findes via to initiativer.

For det første skal der findes 1,5 mia. kr. "ved blandt andet at fjerne muligheden for, at virksomheder kan fratrække meget store lønninger og tilbagerulle skattelettelsen på meget høje aktieindkomster. De resterende elementer i denne del af finansieringen fremgår af vores udspil ”Danmark er for lille til store forskelle," som der står i S-udspillet med navnet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension".

Derudover vil partiet finde yderliger 1,5 mia. kr. ved at "indføre et ekstra samfundsbidrag fra den finansielle sektor. Det kan f.eks. være i form af en særlig skat på meget store overskud som følge af overdreven spekulation. Eller det kan være i form af en balanceskat, der vil ramme de finansielle institutioner, som pumper deres investeringer op gennem låntagning."

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

"Vi har det problem, at pensionsalderen stiger, efterlønnen er blevet forringet, arbejdsmiljøet er ikke godt nok, nedslidningen er her stadigvæk, og de år, vi får, når vi bliver pensionister, er ulige fordelt. Det er en udfordring og en problemstilling, jeg ikke kan sidde overhørig, og som Socialdemokratiet ikke kan sidde overhørig. Det er derfor, at vi reagerer," siger Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag og fortsætter:

"Jeg synes selvfølgelig som Socialdemokrat, at der er noget rigtig vigtigt i, at vi nu giver en rettighed til dem, der har allermest behov for, at samfundet passer ordentligt på dem, og at det er finansieret af dem, der har mest i forvejen."

Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører i Dansk Folkeparti:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

"Vi er enige i princippet om, at man som nedslidt skal kunne trække sig tilbage i god ro og orden. Det ligger i ordningen om seniorførtidspension. Men den valgte Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister at tage ind under paraplyen af almindelig førtidspension, så den blev udvandet og ikke kom til at virke," siger Bent Bøgsted til Ritzau.

Finansminister Kristian Jensen (V):

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Philip Davali/Ritzau Scanpix

"Hvis pensionsalderen for faglærte og ufaglærte falder med tre år, koster det over fem milliarder kroner. Det er penge, der bliver taget ud af den velfærd, vi kunne give, den sundhed og den ældrepleje, vi kunne have," siger Kristian Jensen til Ritzau og fortsætter:

"De finansieringskilder, de peger på, er fuldstændig uklare og grebet ud af den blå luft. Det minder mig mest af alt om de 12 minutter, der skulle finansiere deres luftige planer tidligere."

Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening:

Ritzau Scanpix/Jens Dresling

"Jeg kan se, at Socialdemokratiet forventer, at de kan lande en hurtig aftale med arbejdsmarkedets parter, hvis de danner regering efter et valg. Vi dukker som udgangspunkt op, når en regering kalder, og vi drøfter gerne, hvis der er noget i de eksisterende ordninger, der bedre kan hjælpe nedslidte personer. Men jeg kan sige meget klart allerede nu, at vi ikke kommer til at være med til noget, der gør, at der bliver færre af de hænder, vi har så hårdt brug for," skriver Jacob Holbraad i en mail til PolicyWatch og fortsætter:

"Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid. Forslaget om at sænke pensionsalderen er en bombe under vores gode økonomi. Vi har allerede en stor mangel på faglærte medarbejdere, og nu vil Socialdemokratiet reducere antallet af hænder på arbejdsmarkedet yderligere. Det er ganske enkelt uansvarligt."

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH):

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

"Vi har i fagbevægelsen længe forsøgt at åbne politikernes øjne for, at det ikke er alle, som kan holde til at arbejde indtil pensionsalderen. Det er politikernes ansvar at sørge for, at man kan trække sig tilbage på en værdig måde, når kroppen siger stop. Det kan man ikke i dag. Det skal simpelthen laves om. Alt andet er et svigt af nedslidte lønmodtagere," skriver Lizette Risgaard i en blog på FH's hjemmeside og fortsætter:

"Derfor er vi meget tilfredse med, at Socialdemokratiet nu kommer med et forslag om at indføre en ny ret til tidligere tilbagetrækning for dem, som er nedslidte, og er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet og har været der i mange år. Det er stærkt tiltrængt."

Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark:

Ritzau Scanpix/Joachim Adrian

"Jeg anerkender Mette Frederiksens konklusion om, at vi i pensionssystemet står med en række udfordringer. Den finansielle sektor er en af de brancher, som bidrager mest til den danske statskasse. Alene i 2017 bidrog vi med 13 mia. i skatter og afgifter. Det er klart, at en hver ny skat har en omkostning for samfundsøkonomien," skriver Ulrik Nødgaard i en mail til PolicyWatch.

Kim Graugaard, fungerende adm. direktør i Dansk Industri:

Ritzau Scanpix/Ivan Riordan Boll

"Vi ser med stor bekymring på forslaget om at differentiere pensionsalderen. Selvfølgelig skal vi tage hånd om mennesker, der er nedslidte og ikke kan arbejde. Men aldring og nedslidning er meget individuelt, så det vil være en stor fejl at sende store grupper af arbejdsdygtige seniorer på tidlig pension," skriver Kim Graugaard i en mail til PolicyWatch og fortsætter:

"Det er helt centralt, at også Socialdemokratiet holder fast i den brede aftale om, at i takt med, at vi lever længere, så skal vi også arbejde lidt længere. Ellers rokker vi ved selve fundamentet for Danmarks sunde økonomi."

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv:

Foto: Ritzau Scanpix/Maria Albrechtsen Mortensen.
Foto: Ritzau Scanpix/Maria Albrechtsen Mortensen.

Ritzau Scanpix/Maria Albrechtsen Mortensen

"Vi har slet og ret brug for arbejdskraft. Derfor bør vi hæve, ikke sænke, pensionsalderen. Danskerne lever heldigvis længere, og de er friske og raske længere. Det skal også afspejle sig i vores pensionsalder. Jeg forstår godt, at der er politiske overvejelser i forhold til at nogen når at bidrage i mange år og andre i færre. Men idéen om for eksempel at sætte folk automatisk på pension, når de har arbejdet i 40 år, er ikke gangbar. Der er også en række praktiske problemer, som gør, at forslaget bliver svært at gennemføre,” udtaler Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Per Christensen, formand for 3F:

Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016
Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016
 

Ritzau Scanpix/Henning Bagger

" Socialdemokratiets udspil er et stort skridt i den rigtige retning. Det er helt, helt afgørende, at man sætter fokus de mest nedslidte på arbejdsmarkedet. Det er dem, der blev hårdest ramt, da man satte pensionsalderen op og de facto afskaffede efterlønnen, udtaler Per Christensen i en pressemeddelelse.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos:

Foto: PR
Foto: PR

PR

"Mette Frederiksen er ved at gennemføre en ny efterlønsordning og der er risiko for, at den vil trække tusindvis af hænder ud af arbejdsmarkedet. Ordningen kan jo betyde, at nogle kan trække sig tilbage på folkepension som f.eks. 60 årig uanset om de er nedslidte eller ej. Det kan være, hvis man er startet på arbejdsmarkedet som 18 årig. Det er uheldigt og navnlig på et tidspunkt, hvor der er mangel på arbejdskraft.” skriver Mads Lundby Hansen i en mail til PolicyWatch og fortsætter:

"Der er risiko for, at det reducerer beskæftigelsen markant, ligesom det vil belaste de offentlige finanser. Forslaget vil desuden trække i retning af at gøre det mindre attraktivt at tage en lang videregående uddannelse, fordi det typisk indebærer højere pensionsalder end, hvis man ikke tager en uddannelse."

Denne artikel er leveret af PolicyWatch — et søstermedie til FinansWatch.

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs