FinansWatch

Milliardtab i landbruget kan give problemer for bankerne

Det kan få stor betydning for bankernes nedskrivninger, hvis landbruget går hårde år med store underskud i møde, lyder det fra Finans Danmark. Det skriver Børsen.

Det er særligt mælke- og svineproducenterne, der har udsigt til tab, lyder det Seges i Børsen. | Foto: Joachim Adrian/ritzaufoto/Arkiv

Hårde år med store tab i landbruget er en risiko for bankerne, fortæller Peter Jayaswal, direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i bankernes brancheorganisation Finans Danmark, til Børsen.

Rådgivningscentret Seges spår ifølge Børsen i en ny prognose, at det samlede driftsresultat, efter ejerne af landbrugene har fået deres løn, vil falde fra 4,5 mia. kr. i 2017 til et samlet underskud på 1,1 mia. kr. i 2019.

"Hvis prognosen holder, vil det alt andet lige være meget udfordrende for nogle landmænds økonomi og kan i sidste ende skabe udfordringer for deres lån til banker og realkreditinstitutter. Det kan øge bankernes nedskrivninger. Når det går skidt i landbruget, smitter det også af på bankerne, og når det går godt, viser det sig i bedre konjunkturer for bankerne," siger han til mediet.

Danske bankers samlede udlån til landbruget er steget fra ca. 91 mia. kr. i 2012 til 92 mia. kr. i 2016, mens de bogførte tab i samme periode er faldet fra 3,4 mia. kr. til 2,7 mia. kr., viser tal fra Finanstilsynet, skriver Børsen.

Lavkonjunktur truer banker: Landbruget går mod dårligere tider

Banker tjener milliarder på landmændene

Landmænds indtjening står til at falde betydeligt i 2018

Østjydsk Bank i dyb krise: Selv uden kæmpetab vaklede kapitalplan

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs