FinansWatch

Minister i flyverskjul efter kritik af hvidvaskliste

Regeringens liste med 830 politisk eksponerede personer har mødt kritik fra flere sider, særligt fordi listen misser markante magthavere som chefen for PET og EU's konkurrencekommissær. Efter gentagende forsøg er det ikke lykkedes FinansWatch at få et interview med den ansvarlige minister, Brian Mikkelsen (K).

Foto: Jens Dresling/ritzau/Arkiv

Finanstilsynet offentliggjorde for nogle uger siden en liste over 830 personer, som i hvidvaskloven defineres som politisk eksponerede personer (PEP) og derfor sammen med deres familier og nære bekendte skal overvåges særligt grundigt af blandt andre bankerne for at kunne fange eventuel korruption.

På den liste er for eksempel ledelsen i Bornholmstrafikken repræsenteret, mens både chefen for Bagmandpolitiet og Rigspolitiet er fraværende på den såkaldte PEP-liste.

Årsagen er, at regeringen har valgt at lave en udtømmende definition af, hvem der er PEP i Danmark, da den skulle overføre EU-regler om hvidvask til dansk lovgivning.

Flere jurister har over for FinansWatch sat spørgsmålstegn ved den måde, hvorpå regeringen har valgt at fortolke det EU-direktiv, som den danske lov om hvidvask og dermed også PEP tager udgangspunkt i. Ligeledes har flere folketingspolitikere kritiseret PEP-listen for at mangle flere personer, der potentielt kunne blive genstand for korruption.

Det rejser flere ubesvarede spørgsmål. Men trods kritikken af listens fejl og mangler har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som er ansvarlig for lovgivningen på området, ikke ønsket at stille op til et interview med FinansWatch.

Kun en skriftlig kommentar

FinansWatch har i første omgang modtaget en skriftlig udtalelse fra ministeren. Han understreger, at man i udarbejdelsen af lovgivningen om PEP har forsøgt at lægge sig meget tæt op af EU's direktiv om hvidvask.

"Listen over politisk eksponerede personer (PEP-listen) er udarbejdet i nøje overensstemmelse med kriterierne i EU's hvidvaskdirektiv for, hvilke personer, der er at betragte som de mest politisk eksponerede personer. Vi har lagt vægt på en meget direktivnær implementering, hvor vi ikke udbreder listen yderligere end det direktivet umiddelbart foreskriver," skriver ministeriet på ministerens vegne og fortsætter:

"I en dansk kontekst er risikoen for bestikkelse og korruption særdeles lille, og listen skal derfor ses som en hjælp til blandt andet pengeinstitutter og forsikringsselskaber, som har haft et ønske om, at der blev lavet en liste, som definerede, hvem der var PEP’ere, og som de derfor pr. definition efter hvidvaskdirektivet skal holde et ekstra vågent øje med."

Efterfølgende har FinansWatch talt med flere jurister, der direkte sætter spørgsmålstegn ved regeringens fortolkning af det gældende EU-direktiv. Spørgsmålet handler kort sagt om, hvordan man læser direktivet, som lister nogle titler på personer, der er politisk eksponerede.

Flere jurister vurderer over for FinansWatch, at listen skal læses som eksempler og ikke som en udtømmende liste, sådan som man har valgt at læse den i dansk lovgivning. 

Mangler flere svar

Derfor er der flere spørgsmål, som FinansWatch mangler svar på.

Vi ville blandt andet gerne have spurgt ministeren om den kritik, der har været rejst af PEP-listen for at misse åbenlyse magthavere.

Desuden ville vi gerne have hørt ministeren om den såkaldte "meget direktivnær implementering". Hvorfor læser Erhvervsministeriet direktivet som en udtømmende liste over politisk eksponerede personer, når åbenlyse magthavere som PET-chefen og Rigspolitichefen ikke passer ned i kasserne, som listes i EU-direktivet og dermed også den danske lovgivning?

Betyder det, at regeringen ikke opfatter cheferne for PET og Rigspolitiet som politisk eksponerede personer?

FinansWatch ville ligeledes have spurgt ministeren, om han ser en risiko for, at banker og andre finansielle virksomheder i deres overvågning kommer til at overse potentielt politisk eksponerede personer, fordi de ikke er på PEP-listen, og fokus er på dem, der er?

FinansWatch har gennem flere dage forsøgt at få et interview i stand for at belyse Brian Mikkelsens holdning til blandt andet disse spørgsmål.

Fra Erhvervsministeriets presseafdeling lyder det, at ministeren har travlt og allerede har været behjælpelig med et skriftligt citat.

Jurister: Regeringens hvidvaskregler er alt for stramme 

PEP'ere revser tilsynets "overvågningsliste": "Jeg føler mig decideret mistænkeliggjort" 

Politikere undrer sig over hvidvask-liste: "Det er spild af gode kræfter" 

Bankernes nye hvidvask-liste misser markante magthavere 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs