FinansWatch

Bankernes nye hvidvask-liste misser markante magthavere

En lang række magtfulde personer i Danmark glimrer ved deres fravær på listen over politisk eksponerede personer (PEP), men ifølge Finanstilsynet ser lovgivningen dem ikke som værende i risikozonen. International Transparency Danmark glæder sig over initiativet, men ser en fare ved, at nogle personer ikke er at finde på listen.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Bagmandspolitiet, SØIK, er en af de personer, man ikke vil finde, når man øjer PEP-listen. På trods af at det er Bagmandspolitiet, der skal efterforske og rejse tiltale i sager om korruption og/eller brud på netop hvidvaskreglerne. | Foto: Ritzau/Polfoto/Jens Dresling

Flere åbenlyse magthavere er rigtigt svære at støve op på Finanstilsynets liste over landets politisk eksponerede personer (PEP).

De i alt 830 ministre, dommere, politikere, embedsmænd og andre magthavere, er på listen, fordi deres position gør, at banker og andre finansielle virksomheder skal holde ekstra godt øje med dem for at forhindre korruption og hvidvask.

Men personer med indflydelsesrige poster som blandt andre statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet, SØIK, Morten Niels Jakobsen, chefen for PET, Finn Borch Andersen, og EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er ikke at finde på listen.

Den er imidlertid god nok. Ifølge Stig Nielsen, kontorchef for forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering i Finanstilsynet, er det kun de personer, der står på listen, som er politisk eksponeret set med lovgivningens briller.

"Det er korrekt forstået, at det kun er dem, der står på listen, der i henhold til dansk lovgivning er PEP. Det er imidlertid ikke Finanstilsynet, der afgør, hvem der er PEP. Det følger af lovgivningen," siger han. 

Han henviser til, at den danske liste over PEP'er er lavet med udgangspunkt i et EU-direktiv, som definerer, hvilke personer der er politisk eksponeret. Tilbage i juni blev det implementeret i den danske lovgivning om hvidvask.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

Liste for nemhedens skyld

Det er ikke et krav i EU-direktivet, at EU-landene laver en decideret liste over PEP'er. Ifølge kontorchefen i tilsynet besluttede man at lave en faktisk liste for at hjælpe de finansielle virksomheder.

"Folketinget har besluttet at lave en liste, som er offentlig, fordi bankerne og andre finansielle virksomheder, der foretager overvågning af PEP'erne, har givet udtryk for, at det var svært for dem at vide, hvem der er PEP’er. Med listen gøres det nemmere, men man er PEP'er uanset, om der bliver lavet en liste eller ej."

Men samtidig understreger Stig Nielsen, at bl.a. bankerne som følge af regulering selvfølgelig skal holde øje med alle deres kunder, og at det i Danmark spiller en mindre vigtig rolle, hvem der er på PEP-listen.

"De (PEP'erne, red.) er så at sige født til skærpet overvågning, men bankerne og andre finansielle virksomheder skal overvåge alle kunder. Det skal de gøre ud fra et risikobaseret grundlag. Og med det lave korruptionsniveau, vi har i Danmark, er det langt mindre afgørende, om man er PEP, end det er i lande med et højere korruptionsniveau."

Hvad er i så fald formålet med listen?

"Der er to ting i det. For det første er det et krav i form af et EU-direktiv. Alene af den grund skal vi implementere reglerne omkring PEP'erne. For det andet sender det et signal til andre lande med mere korruption end Danmark, at vi også holder øje med vores PEP'er. Så er det nemmere at kræve, at andre lande gør det samme."

Risikere at overse vigtige personer

Også i International Transparency Danmark, som er en del af en international organisation, der bekæmper hvidvask og korruption, gør man opmærksom på det meget lave korruptionsniveau i Danmark. Her glæder man sig over den nye PEP-liste.

Formand Natascha Linn Felix fremhæver, at man i udlandet længe har haft fokus på politisk eksponerede personer. Hun mener, det er positivt, at man nu også anerkender det som en udfordring i en dansk sammenhæng.

"Man kan altid diskutere, om det er de rigtige positioner, der er på den liste. Jeg tror og forventer, at bevidstheden om, hvem der er politisk eksponeret, er der, udover hvem der lige er på den liste," siger Natascha Linn Felix.

På trods af det kan hun godt se en risiko ved, at nogle magtfulde personer ikke er på listen.

"Hvilken betydning har det så, at nogle positioner ikke står på den liste? Det har den betydning, at man risikerer at overse de personer, når man overvåger transaktioner," siger Natascha Linn Felix, men understreger, at listen kun er ét af flere redskaber, som man bruger til at identificere mistænkelige transaktioner.

Banker skal overvåge Lars Rohde og 829 andre magthavere

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs