FinansWatch

Bank of America på kanten af tab uden særposter

Endnu en amerikansk storbank ser stærk ud i tredje kvartal - men igen er det særposter og regnskabstrick, der trækker læsset.

En række særlige poster løftede Bank of America til næsten tre gange så stor indtjening per aktie som analytikerne havde ventet i tredje kvartal.

Indtjeningen blev til 6,2 mia. dollar, hvilket svarer til 0,56 dollar per aktie. Ifølge Bloomberg News var konsensusforventningen en indtjening på 0,21 dollar per aktie.

De særlige poster dækker blandt andet over positive værdijusteringer på gæld, aktiesalg i China Construction Bank, og andre værdijusteringer. Det løb op i et plus på netto 7,6 mia. dollar i kvartalet, som altså ellers ville have givet underskud for storbanken.

Blandt andet benytter banken sig af samme kneb som blandt andre JP Morgan og Citigroup. Alle tre har bogført en massiv papirgevinst skabt på baggrund af at banken teoretisk set kunne købe sine obligationer tilbage til en lavere værdi, end de er udstedt til. Det er det såkaldte DVA –debt valuation adjustment, eller gældsværdijustering.

På det seneste er flere investorer begyndt at tage forsikring mod en konkurs fra storbankerne. Det betyder, at rentespændet mellem bankens obligationer og credit default swaps på banken stiger. Investorerne tror altså i stigende grad på, at de tre banker vil have svært ved at overholde betalingerne, og det kan banken bogføre som en indtægt.

I praksis kan det dog vise sig svært at tage den gevinst hjem, da det vil inkludere et de facto haircut på egen gæld, og i øvrigt kræve kapital, bankerne ikke just er spækket med - og som lige nu vil være dyrt at hente. Derfor må gevinsterne formentlig bare tilbageføres når der kommer bedre tider.

Indtægterne steg 6 pct. til 28,8 mia. dollar, hvilket også var noget bedre end de 26,0 mia. dollar, analytikerne havde sat næsen op efter.

I førmarkedet skød Bank of America-aktien først op med ca. 4 pct. men ligger ved 13.20-tiden til et lille plus på 0,5 pct.

En anden amerikansk bank, State Street, har også præsenteret regnskab, der bød på en driftsindtægt på 0,96 dollar per aktie - bedre end Bloombergs estimat på 0,89 dollar per aktie. Driftsindtægterne var på 2,41 mia. dollar.

Ritzau Finans

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs