FinansWatch

Storbanker sagsøger italienske byer

Flere storbanker søger til det engelske retssystem efter, at italienske byer truer med at stoppe betalingerne på milliardstore swaps.

JP Morgan, UBS, Bank of America og flere andre storbanker sagsøger ifølge Bloomberg byer og regioner i hele Italien, fra Firenze, til Piemonte, den nordlige region med en befolkning på 4,5 millioner, efter at nogle lokale regeringer truer med at stoppe med betalinger på swaps-kontrakter. Andre byer søger at inddrive gebyrer, de påstår var skjult.

Tusindvis af offentlige myndigheder i hele Europa forsøgte at skære i låneomkostninger i de seneste år gennem derivativer, hvis risici de ikke kunne måle. Således står italienske kommuner over for tab på mindst 1,2 mia. euro, viser data fra Bank of Italy. Mindst to byer har standset betalingerne, hvilket øger spændingerne mellem banker og kunder.

Kommer ikke udenom Italien

Derfor går bankern nu i højere grad rettens vej for at få deres penge. Og efter at en ufordelagtig retssag i Milano vender bankerne snuden mod det engelske retssystem i håbet om mere fordelagtige udfald.

"Det er usandsynligt, at den britiske domstol ville afslå at lade disse sager føre, siden en Pisa-sag skabte skabe præcedens, og swaps indeholder en eksklusiv værnetingsklausul til fordel for de engelske domstole," siger Dario Loiacono, en Milan-baseret advokat, til Bloomberg.

Ifølge den engelske advokat Laurence Harris, vil bankerne i tilfælde af, at de vinder i Storbritannien, stadig være nødt til at bede domstolene i Italien om at håndhæve dommene. Bankerne vil ellers kun kunne beslaglægge evt. aktiver, der befinder sig uden for Italien.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs