FinansWatch

"Stakkels Jim"

Kapitel 5: Et portræt af Jim Pedersen, forhenværende adm. direktør for konkursramte OW Bunker. Han udstrålede tillid og troværdighed, da OW Bunker skulle børsnoteres. I dag viser investorerne ingen nåde.

teateransigter glæde sorg storhed fald skifte
Foto: Colourbox

Han er ikke mange sure sild værd, Jim Pedersen, da TV 2 fanger ham den 8. november 2014, dagen efter, at hans livsværk OW Bunker er erklæret konkurs. Gemt uden for kameraets rækkevidde ved sin pragtvilla lader han forstå, at han er rigtig ked af det:

"Det er jeg forfærdelig ked af. Det er noget af det, der påvirker lige nu. Det må være min kommentar i dag. Så må jeg vende tilbage igen lidt senere, når tingenes tilstand er normaliseret," lyder en de få kortfattede kommentarer fra det skjulte.

Glemt er fordums selvsikre leder af det børsnoterede selskab. Og fortid er også omverdenens beundring og anerkendelse af topchefen i selskabet. Især hos de tusinder aktionærer, der har mistet rigtig mange penge. Daværende direktør i PFA Kapitalforvaltning Jesper Langmack kalder over for Ritzau processen for en decideret skandale – og han skyder med skarpt på ledelsen.

"Den tillid, vi som investorer har haft til investeringsbankerne, direktionen, bestyrelsen og kapitalfonden bag selskabet har lidt et alvorligt brud i denne sag," siger direktøren, der i dag er ansat i Danica.

Men også danskerne, måske er det småinvestorer, i almindelighed lufter deres utilfredshed med, ja næsten foragt for, Jim Pedersen på TV2 hjemmeside, hvor interviewet med ham bliver vist.

 

facebook-screendump.jpg

 

Investeringsøkonom Per Hansen fra børsselskabet Nordnet har fulgt børsnoteringen og det efterfølgende kollaps tæt – og selv investeret i selskabet. Tilliden til Jim Pedersen var stor i aktiemarkedet. I dag er den forsvundet som dug for solen.

"Det endte som "Stakkels Jim", frit efter Gasolinmelodien. Det er i hvert fald det, som investorerne står tilbage med," siger han og peger på, at især Jim Pedersens lange karriere i firmaet var en af flere ting, der gjorde investorerne trygge ved investeringen.

Jim Pedersens navn rimer på kontinuitet.

 

Per Hansen.jpg

 

"Han havde været i OW Bunker i rigtig mange år. Set ud fra et investorsynspunkt tror jeg ikke, at Jim Pedersen var medafgørende til, at investorerne investerede deri, men det var en understøttende faktor, at han var indbegrebet af kontinuitet," siger han.

Ifølge Per Hansen spillede fire ting, som han ser det, en rolle for investorerne:

1) Jim Pedersen

2) debitorrisiko

3) olieprisrisiko

4) det generelle indtryk af de mennesker, der sad i bestyrelsen.

"På distancen" gav Jim Pedersen markedet det indtryk, som ifølge Per Hansen generelt kendetegner folk fra det nordjyske – "de er gennemtroværdige".

"Vi ved desværre, at der enten er nogen, der har løjet, eller nogen, der ikke vidste bedre. Begge dele er jo ansvarspådragende i den forstand, at hvis der sidder nogle højtplacerede mennesker, kan man ikke bare sige, at "det vidste jeg ikke, eller det troede jeg ikke". Det er der nogle, der forsøger at sende et signal om. Jim Pedersen velsagtens heriblandt. Men hvis man er den øverste chef i sådan virksomhed, kan man altså ikke sige, at det vidste jeg ikke. For det har man jo pligt til at vide.”

Tror du set i bakspejlet, at Jim Pedersen slet ikke var gearet til at drive et børsnoteret selskab?

”Det er jo en tanke, som jeg godt kan forstå, at du får - en nærliggende tanke. Man kan godt forestille sig, at Jim Pedersen har været vant til at stå på broen, og han har kunnet se den sø, der kommer ind. Men han har en god fornemmelse for, at det nok skal gå. Og hvis det var en ejer, som han hele tiden skulle være i korrespondance med, var det nemt nok lige at ringe til Altor. Man kan godt få den tanke, at overgangen fra privat til offentligt eje var for svær en hurdle, en for svær udfordring for Jim Pedersen.”

En helt anden nedtur

Vi har tidligere set topbosser gå ned og komme op igen – for eksempel Ditlev Engell. Er al tillid til Jim Pedersen væk nu, er hans tid som topleder forbi efter din vurdering?

”Ja det kan jeg svare meget kort og kontant på – han kommer ikke tilbage. Hans nedtur er et andet niveau end Ditlev Engell; Jim Pedersens voksne liv var jo OW Bunker. Man sidder tilbage med en idé om, at Jim Pedersen ikke har stjålet af kassen, men Jim Pedersen har enten haft en viden eller burde have haft en viden, der gjorde ham i stand til at forhindre det her.”

Investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje, Johnny Madsen, der ligeledes kender sagen til bunds, mener ligeledes, at Jim Pedersens rolle i toppen af dansk erhvervsliv er udspillet:

”Ja, ja, det er der næppe nogen tvivl om; hvis det lige pludselig viser sig, at han slet ikke har vidst noget, kan man jo ikke afvise et comeback. Men det virker meget lidt sandsynligt med de ting, der er kommet frem i medierne,” konstaterer han.

 

OwBunker2.jpg

 

Også Johnny Madsen vurderer, at netop Jim Pedersen spillede en stor rolle for de mennesker, der sendte penge efter aktien:

”Det er klart, at når du står i spidsen for en virksomhed, der bliver børsnoteret, så er tilliden til topledelsen alfa omega. Har man ikke det, så bliver det en fiasko fra dag 1. Tilliden til ham har spillet en meget stor rolle, og de større investorer kunne aldrig finde på at gå ind i det, hvis de ikke havde fuld tillid til ham.”

Hvilke signaler sendte han til aktiemarkedet?

”Hans signaler var, at der var så meget styr på det. Han virkede ekstrem overbevisende og meget troværdig. Der var ingen, der anede, at der ikke var styr på de interne processer, at folk var blevet syge og nøglemedarbejdere var væk. De var ikke gearet til det, men det kan man desværre kun se i bakspejlet.”

Hvordan har Jim Pedersen håndteret situationen efterfølgende?

”Han er jo sat i en umulig situation; alt det, der er sket, hvordan det hele er ramlet – de har jo holdt sandheden hen i rigtig lang tid. Det, der stod i prospektet, virker som noget helt andet, end det var i virkeligheden. Og med to så forskellige verdener er det svært (for ham, red.) at begynde at melde noget ud. Når han skal melde noget ud til aktiemarkedet, hvordan skal han forklare tab, der ifølge prospektet ikke kunne finde sted. Han har jo været på en mission impossible.”

En anden investor, der ønsker at være anonym, er af den overvisning, at Jim Pedersen ikke vidste, hvad der foregik i selskabet. Han interesserede sig for det med at være den flydende tankstation, bunkerforretningen, og havde ikke kendskab til graden af spekulation i firmaet, lyder vurderingen. Også fordi Jim Pedersen ikke havde det store kendskab til finansielle instrumenter og de risici, der var forbundet med det. Han var købmand, lyder vurderingen.

Private investorer søgte at dække sig ind

Tusinder af private investorer kastede også deres penge efter OW Bunker. Men forud for børsnoteringen ville Dansk Aktionærforening sikre sig, at de fik så meget information som muligt om selskabet, at de blev gjort bevidste om eventuelle risici. I oplægget til mødet, der bl.a. fandt sted den 20. marts kl. 18 i Tivoli Congress Center i København, understreger Dansk Aktionærforenings direktør, Jens Møller Nielsen, ”at det er vigtigt, at man forstår de virksomheder, som man investerer i, og at de ledes af dygtige mennesker, som man stoler på….”

 

Jens Møller Nielsen, Dansk Aktionærforening.jpg

 

"OW Bunker har en solid og interessant forretningsmodel i et fascinerende marked, hvor der er masser af plads til yderligere vækst. Men det er også en investering, som i høj grad kræver tillid til ledelsen. Det er for eksempel vigtigt med en super professionel risikostyring, når man yder kredit til kunderne og er i en branche, hvor både oliemarkedet og finansielle kontrakter spiller en stor rolle," påpeger Jens Møller Nielsen i en pressemeddelelse den 18. marts 2014.

To dage senere er han på plads som ordstyrer for mødet i København, hvor Jim Pedersen er til stede for at fortælle om virksomheden.

Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at Jim Pedersen har en fremtid i dansk erhvervsliv

Jens Møller Nielsen

”Han virkede som en bundreel nordjyde, der havde styr på butikken, der kørte stille og roligt derud ad. Jeg spurgte ham, om han havde styr på risici, og jeg kan huske, at han fortalte, at de havde et center med eksperter, der var rigtig gode til at afdække risiko på olie.”

Og han virkede ikke til at vakle i troen, da du spurgte?

”Nej tværtimod, han virkede meget overbevisende, også i forhold til kreditpolitik, som jeg ligeledes spurgte ind til. Det var også den samme historie, som man fik i medier og prospekt, og det var jo afgørende for, at man kunne sælge aktien i det prisleje. Jim Pedersen lød til at være ganske velovervejet, når han forklarede, hvordan han og OW Bunker søgte at eliminere de oplagte risici.”

Hvor meget betød hans person i forhold til investorer?

”Det var helt afgørende for, om man ville investere i selskabet, at man havde en fuldstændig klar fornemmelse af, at de her mennesker var eksperter i at fjerne de risici, der ellers kunne være i at have mange penge ude at svømme i oliekontrakter.”

Set i bakspejlet, tror du så, at han selv troede på, at de havde styr på risici?

”Det er et svært spørgsmål; jeg synes, han var meget troværdig dengang. Men på basis af de informationer, som vi har fået efter konkursen, så har han jo løjet for os dengang.”

Sådan føler du det?

”Ja, han har jo vidst, at der var en vis grad af spekulation, at de fik en væsentlig del af deres overskud fra at spekulere i priser. Det kan han ikke have undgået at have vidst, og det er jo det, der er skræmmende, da han virkede bundreel.”

Comeback? Næppe

Tror du, at Jim Pedersen kan få et come back i erhvervslivet?

”Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at Jim Pedersen har en fremtid i dansk erhvervsliv.”

Jim Pedersen har ikke ønsket at deltage i denne artikel, ligesom en række kilder tæt på den tidligere topchef har takket nej, mindst én nær ven, efter at have rådført sig med Jim Pedersen.

Jim Pedersen har, med diverse erstatningskrav hængende over hovedet og bagmandspolitiets ånde i nakken, besluttet at holde en meget lav profil i medierne i det, der sandsynligvis er hans livs værste nedtur. Det er slut med høj cigarføring, tv-optræden og de store interviews.

OW Bunkers Jim Pedersen - bag facaden

Da Jim Pedersen gik i flyverskjul

Relaterede

Finansjob

Se flere

Se flere

Jobskift

 • Søren Frilund

  Ny titel: Afdelingsdirektør, Kolding
  Ny arbejdsgiver: Jyske Bank
 • Per Højsgaard

  Ny titel: Forretningsdirektør, Aalborg
  Ny arbejdsgiver: Danske Bank
 • Mette Westesen

  Ny titel: Filialdirektør, Nyborg
  Ny arbejdsgiver: Fynske Bank
 • Sune Møllevang

  Ny titel: Erhvervsrådgiver
  Ny arbejdsgiver: Nykredit
 • Tonny Vest

  Ny titel: Senior formuerådgiver
  Ny arbejdsgiver: Formuepleje
 • Ulrik Andersson

  Ny titel: Økonomidirektør
  Ny arbejdsgiver: Tryghedsgruppen
 • Villy Bo Frandsen

  Ny titel: Erhvervskundechef, Storkunde Erhverv
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Vendsyssel
 • Henrik Kastbjerg

  Ny titel: Storkunderådgiver, Storkunder Østjylland
  Ny arbejdsgiver: Nykredit
 • Lene Lahn Kildal

  Ny titel: Administrationsmedarbejder, Grenaa
  Ny arbejdsgiver: Djurslands Bank
 • Else Marie Høgh

  Ny titel: Finansrådgiver, Lystrup
  Ny arbejdsgiver: Djurslands Bank
 • Lars Holbæk Jespersen

  Ny titel: Afdelingsdirektør for Erhverv, Sæby-Frederikshavn
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Vendsyssel
 • Bettina Movang

  Ny titel: Ejendomsdirektør
  Ny arbejdsgiver: Formuepleje
 • Martin Merring

  Ny titel: Filialdirektør
  Ny arbejdsgiver: BankNordik
 • Charlotte Jensen

  Ny titel: Privatkunderådgiver, Aarhus
  Ny arbejdsgiver: Middelfart Sparekasse
 • Ulrik Sole Vallentin

  Ny titel: Privatrådgiver, Hedensted
  Ny arbejdsgiver: Middelfart Sparekasse
 • Claus Holm Brandt

  Ny titel: Privatkunderådgiver, Fredericia
  Ny arbejdsgiver: Middelfart Sparekasse
 • Mads Jæger

  Ny titel: Director
  Ny arbejdsgiver: KPMG
 • Kasper Sengeløv

  Ny titel: Chefjurist med ansvar for bestyrelser og governance
  Ny arbejdsgiver: Sampension
 • Louise Agger

  Ny titel: Privatrådgiver, Herning
  Ny arbejdsgiver: Vestjysk Bank
 • Lars Schneider

  Ny titel: Erhvervsrådgiver, Esbjerg
  Ny arbejdsgiver: Vestjysk Bank
 • Anni Bissø Kildeberg

  Ny titel: Landbrugskundechef, Landbrugscentret
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Vendsyssel
 • Jørgen Schmidt

  Ny titel: Erhvervskundechef, Erhvervscenter Midt
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Susanne Steiner

  Ny titel: Kunderådgiver, Brørup
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Lone Jepsen

  Ny titel: Kunderådgiver, Brørup
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Kristina Jakobsen

  Ny titel: Kunderådgiver, Brørup
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Kim Sterup

  Ny titel: Kunderådgiver, Brørup
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Jette Lolk Jensen

  Ny titel: Kunderådgiver, Brørup
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Alex Valdis

  Ny titel: Kunderådgiver, Brørup
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Lars Fredslund

  Ny titel: Filialdirektør, Brørup
  Ny arbejdsgiver: Frøs Sparekasse
 • Peter Mosbæk

  Ny titel: Investeringsansvarlig
  Ny arbejdsgiver: Aros Capital
 • Søs Boysen

  Ny titel: Customer Sales & Success Manager
  Ny arbejdsgiver: Mybanker A/S
 • Martin Birkholm

  Ny titel: Privatkundechef, Odense
  Ny arbejdsgiver: Nykredit
 • Michael Dalsgaard

  Ny titel: Senior porteføljemanager inden for unoterede investeringer
  Ny arbejdsgiver: Industriens Pension

Indsend jobskifte

Se alle