FinansWatch

Finanschefer lever livet farligere

Bestyrelsernes tålmodighed med bankdirektører og andre chefer i den finansielle sektor ser ud til at være kortere end nogensinde. Og fyringerne bliver stadigt mere åbenlyse. I hvert fald nogle af dem.

Engang blev langt de fleste pludselige direktørfyringer forklaret med, at chefen ”har valgt at sige op fordi han vil bruge mere tid sammen med sin familie.”

Den type halve sandheder er blevet sjældnere.

Den britiske storbank Barclays lagde ikke skjul på sagens rette sammenhæng, da adm. direktør Antony Jenkins 8. juli blev fyret, uden der var fundet en erstatning.

"En ny ledelse er nødvendig"

”De eksterne bestyrelsesmedlemmer, anført af Sir Michael Rake, næstformand og ledende uafhængigt bestyrelsesmedlem, konkluderede at en ny ledelse er nødvendig for at accelerere den fremtidige udvikling,” skrev banken i en pressemeddelelse, der dog også roste Jenkins.

”Jeg reflekterede længe og omhyggeligt over gruppens ledelse og diskuterede det med alle de eksterne bestyrelsesmedlemmer. På trods af Antonys væsentlige bedrifter stor det klart for os, at der var brug for en anden type evner i fremtiden. Dette fjerner ikke vores værdsættelse af Antonys bidrag på et kritisk tidspunkt for virksomheden,” udtalte Sir Michael Rake i pressemeddelelsen.

Blodig sommer for bankchefer

Sommeren 2015 har været blodig på direktionsgangene i europæiske finansvirksomheder. Men det er langt fra altid, virksomhederne er åbne om at topcheferne er blevet bedt om at gå.

Da Deutsche Bank 7. juni fyrede den ene af bankens to administrerende direktører, Anshu Jain, og opsagde den anden, Jürgen Fitschen, til fratrædelse i forbindelse med generalforsamlingen til maj næste år, fremgik det af selskabsmeddelelsen at det var deres eget valg at gå. Det var der naturligvis ikke ret mange, der troede på.

Og da den britiske finansielle tilsynsmyndighed Financial Conduct Authority den 17. juli overraskende kunne fortælle, at adm. direktør Martin Wheatley vil træde tilbage 12. september og herefter fortsætte som ”rådgiver” for bestyrelsen frem til udgangen af januar, var der slet ingen forklaring på separationen. Hun stor tak for Wheatleys bidrag til at skabe den finansielle vagthund.

Det tog dog ikke lang tid for britiske erhvervsmedier at finde ud af, at Martin Wheatleys arbejdsgiver, finansminister George Osborne, kort tid inden havde meddelt Wheatley, at han ikke ville få fornyet sin kontrakt ved udløbet i marts 2016. Angiveligt fordi han ifølge den konservative britiske regering har været for aggressiv over for Londons finansverden.

Eivind Koldings fyring

Herhjemme har der dog også været eksempler på, at bestyrelserne har været meget direkte i deres udmeldinger.

Det nok mest markante eksempel var Danske Banks fyring af ordførende direktør Eivind Kolding 16. september 2013, hvor bestyrelsesformand Ole Andersen blev citeret for at sige, at:

”Vi er nu i en fase, hvor det handler om, at transformere banken, så den bliver endnu mere kundeorienteret. Bestyrelsen ønsker samtidig, at ledelse og organisation eksekverer hurtigt på alle parametre og dermed sikrer øget konkurrenceevne og lønsomhed. Bestyrelsen har vurderet, at det - trods Eivind Koldings mange faglige og menneskelige kvaliteter - i denne fase er nødvendigt at have en administrerende direktør med dybere bankkompetencer. Derfor har vi udpeget Thomas F. Borgen som ny administrerende direktør.”

Og i de efterfølgende interviews lagde Ole Andersen ikke skjul på, at bestyrelsen anså Koldings manglende erfaring som bankmand for at være et problem.

Tilsvarende lagde hverken bestyrelsesformand Tonny Thierry Andersen eller direktør Jørgen A. Horwitz fra bankernes interesseorganisation Finansrådet skjul på, at der var tale om en fyring, da Horwitz’ afgang blev meddelt i januar.

Gang i svingdøren

Typisk forsøger bankerne dog at få udskiftningerne på direktionsgangen til at se så udramatiske ud som muligt. For bankdirektører er det dog muligvis en ringe trøst, for der har været usædvanligt meget gang i svingdøren i europæiske banker i år.

I Danmark har den måske mest fremtrædende bankfyring været Bent Jensens fratrædelse i Spar Nords direktion. I øvrigt en sag, hvor bestyrelsen klart skrev, at ”Baggrunden herfor er, at bestyrelsen har erfaret, at samarbejdet i bankens direktion ikke fungerer optimalt, og at alle parter har vurderet, at den bedste løsning var den aftalte fratrædelse.”

I marts blev chefen for Credit Suisse gennem de seneste otte år, Brady W. Dougan, udskiftet med Tidjane Thiam fra britiske Prudential.

Og selv om han var respekteret som redningsmanden der førte britisk-asiatiske Standard Chartered Bank gennem finanskrisen, så blev den 53-årige topchef Peter Sands fyret i februar efter ni år i topjobbet.

Så sent som i sidste uge førte den nye Standard Chartered chef, Bill Winters, så en større ledelsesrokade, der blandt andet førte til at Winters’ næstkommanderende, Mike Rees, mistede stort set hele sin magtbase.

Forandringer kan give ny energi

Bill Winters var meget direkte, da han blev spurgt om baggrunden for ledelsesrokaden:

”Vi er nødt til at kickstarte vores ydeevne. Dette er næsten et helt nyt ledelseshold. Der er ganske meget talent inden for firmaet som er blevet presset af vægten fra den tidligere organisation,” sagde han til FT on Sunday.

I en email til de ansatte i Standard Chartered viste Bill Winters et syn på behovet for forandringer, som flere bankbestyrelser formentlig kan nikke genkendende til:

”Jeg har hørt meget om kompleksiteten i vores nuværende organisation – om langsomme eller manglende beslutninger, og forvirring om hvem der er ansvarlig for hvad,” skrev Bill Winters, og fortsatte: ”Forandringer er forstyrrende og foruroligende, men kan også give ny energi.”

 

Relaterede

Finansjob

Se flere

Se flere

Jobskift

 • Lea Stampe Jensen

  Ny titel: Teamleder, Back Office Privat/Erhverv
  Ny arbejdsgiver: Vestjysk Bank
 • Henning Rasmussen

  Ny titel: Client Director, Head of Distribution
  Ny arbejdsgiver: AIG Danmark
 • Michael Søbygge

  Ny titel: Afdelingsdirektør, Aalborg
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Kronjylland
 • Anders Ellegaard

  Ny titel: Leder for Fixed Income
  Ny arbejdsgiver: Industriens Pension
 • Morten Rask Nymark

  Ny titel: Leder for Noterede Aktieinvesteringer
  Ny arbejdsgiver: Industriens Pension
 • Kim Mouritsen

  Ny titel: Vicedirektør
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Vendsyssel
 • Jonas Overgaard Holm

  Ny titel: Souschef, Aalborg Vest
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Vendsyssel
 • Bo Bojer

  Ny titel: Direktør, Region Aalborg
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Vendsyssel
 • Thomas Nedergaard

  Ny titel: Regionsdirektør, Aarhus
  Ny arbejdsgiver: AP Pension
 • Jens Als Fussing

  Ny titel: Afdelingsdirektør for Private Banking, Region København
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Vendsyssel
 • Alex Pedersen

  Ny titel: Privatrådgiver
  Ny arbejdsgiver: Djurslands Bank
 • Kenneth Liebach

  Ny titel: Erhvervsrådgiver
  Ny arbejdsgiver: Spar Nord
 • Eva Husted Laursen

  Ny titel: Kunderådgiver
  Ny arbejdsgiver: Arbejdernes Landsbank
 • Bjarne From

  Ny titel: Kunderådgiver, Aarhus City
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Kronjylland
 • Henriette Kronholm

  Ny titel: Virksomhedsanalytiker
  Ny arbejdsgiver: Saprekassen Kronjylland
 • Jytte Larsen

  Ny titel: Kunderådgiver, Odder
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Kronjylland
 • Mette Winther Nielsen

  Ny titel: Erhvervsrådgiver, Fårup
  Ny arbejdsgiver: Sparekassen Kronjylland
 • Bjørn Sørensen

  Ny titel: Kundechef/privatrådgiver
  Ny arbejdsgiver: Djurslands Bank

Indsend jobskifte

Se alle