FinansWatch

Arbejdsgivere vil i dialog om trivsel i forsikrings- og pensionssektoren: "Ingen vinder på stress"

Hos Finanssektorens Arbejdsgiverforening undrer adm. direktør Nicole Offendal sig over resultaterne i en ny trivselsundersøgelse fra Forsikringsforbundet. Nu vil arbejdsgiverforeningen gå i dialog med fagforbundet om at "finde løsningerne i fællesskab".

Nicole Offendal er adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, og hun melder sig klar til at diskutere, hvordan man får stoppet den brede forekomst af stress i pensions- og forsikringssektoren. | Foto: FA / PR

I Finanssektorens Arbejdsgiverforening kan man ikke nikke genkendende til en ny undersøgelse fra Forsikringsforbundet, hvor hver femte medarbejder i forsikrings- og pensionssektoren giver udtryk for at være stresset.

Meldingen kommer, efter FinansWatch i sidste uge kunne fortælle, at Forsikringsforbundet har foretaget en trivselsundersøgelse blandt sine medlemmer, og her svarede 21 pct., at de har følt sig stressede inden for de seneste 14 dage, da datamaterialet blev indsamlet. Det er dog lavere end ved seneste undersøgelse i 2019, hvor 26 pct. svarede det samme.

"Først og fremmest hæfter jeg mig ved, at alle trivselsmål i undersøgelsen, herunder stressniveauet, har udviklet sig positivt. Men vi kan ikke genkende det billede af stress, som Forsikringsforbundets undersøgelse tegner. Niveauet er meget højt i forhold til, hvad vi hører fra vores medlemsvirksomheder og utroligt højt i forhold til resten af arbejdsmarkedet. Det undrer os meget. Desværre har det ikke været muligt for os at få adgang til det fulde talmateriale bag Forsikringsforbundets undersøgelse," siger Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), i en skriftlig kommentar.

Charlotte Hougaard, der er formand for Forsikringsforbundet, har givet udtryk for at være bekymret over tallene, selv om de ser bedre ud, end de gjorde for to år siden.

Hun mente, at en af årsagerne kan være, at medarbejderne befinder sig i "et måletyranni af en anden verden", hvor de bliver "målt og vejet i alle ender og kanter".

"Det er ubehageligt at blive målt og vejet, særligt hvis man bliver fundet for let. Der er tal på alt. Vi ved ikke, hvad det gør ved medarbejdernes velbefindende, men det er noget, vi er meget fokuserede på," sagde hun til FinansWatch fredag.

Nicole Offendal er klar til at gå i dialog med Forsikringsforbundet om, hvordan man kan mindske stressniveauet i sektoren.

"Jeg ser frem til at drøfte undersøgelsen og talmaterialet bag undersøgelsen nærmere med Forsikringsforbundet i vores fælles trivselsudvalg, fx er det vigtigt at få kortlagt, om stressniveauet skyldes ubalancer i arbejdslivet eller i privatlivet eller måske en kombination. Løsningerne vil afhænge af årsagerne, og vi skal finde løsningerne i fællesskab," skriver hun og fortsætter:

"Personligt er jeg ikke i tvivl om, at mere fleksible aftaler i sektoren vil øge trivslen, fordi fleksibilitet gør det lettere for medarbejdere at få enderne mellem privat- og arbejdsliv til at mødes. De aftaler har vi og Forsikringsforbundet et fælles ansvar for."

Enighed om god aftale

Charlotte Hougaard mener også, at løsningerne skal findes sammen med arbejdsgiverne. Overfor FinansWatch fremhævede hun blandt andet, at der ved seneste overenskomstforhandling blev indgået en aftale om en uddannelse i godt arbejdsmiljø for alle ledere og tillidsrepræsentanter. Hun mente, at aftalen var en af grundene til, at tallene ser bedre ud, end de gjorde for to år siden.

Aftalen har været med til at klæde både ledere og tillidsrepræsentanter bedre på, vurderede hun.

"Mange er usikre på, hvordan de griber opgaven an. Det, at vi kan klæde dem bedre på, er et vigtigt skridt," sagde Charlotte Hougaard.

Den aftale fremhæver Nicole Offendal også.

"Det er vigtigt at understrege, at virksomhederne tager stress meget alvorligt. Ingen vinder på stress. Tværtimod. Når medarbejderne trives på arbejdspladsen, bliver arbejdsglæden større, fraværet mindre, og virksomhedens performance bedre. Derfor har vi og Forsikringsforbundet en stor og fælles interesse i, at det psykiske arbejdsmiljø er bedst muligt. Netop vores nye og stærke uddannelse i psykisk arbejdsmiljø (FUPA) er et resultat af vores fælles interesse. Og jeg er sikker på, at vi i vores gode samarbejde kan og vil finde flere løsninger, der øger trivslen blandt medarbejderne," skriver hun.

Forsikrings- og pensionsmedarbejdere går på arbejde, selvom de er syge

Hver femte i forsikrings- og pensionsbranchen føler stress 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs