FinansWatch

Andrea er en kvinde - men der gik lang tid før kollegerne i Nordea vidste det

I dag ved Andrea Meyer ikke, hvad hun havde gjort, hvis kollegerne og chefen i Nordea ikke havde reageret, som de gjorde, dengang hun fortalte, hun var transkønnet. Hun opfordrer i dag alle mennesker i finanssektoren til at åbne op for forskelligheder: "Diversitet er kommet for at blive," siger hun.

Andrea Meyer arbejder med IT i Nordea. | Foto: PR

I 2002 fik Andrea Meyer stillet diagnosen transkønnet. Senere fortalte hun familie og venner, at hun var en kvinde.

Men til sidst var der et sted tilbage, hvor Andrea Meyer ikke var sprunget ud som kvinde, og det var på arbejdspladsen i Nordea Stockholm, hvor hun siden 2014 har arbejdet med it-servicestyring.

"Jeg skiftede udseende, når jeg kom hjem. På arbejdet var jeg klædt som en figur, jeg kalder 'ham'," fortæller Andrea Meyer, der i dag er 47 år, bor i Stockholm og stadig arbejder i Nordea.

FinansWatch møder hende til en snak om kønsroller i finanssektoren og om, hvordan det føles endelig at kunne være sig selv på arbejdet.

I lang tid gik hun på arbejde hver dag som en anden person. Hun følte sig dårligt tilpas og prøvede at undgå at blive set.

I dag kan hun endelig gå på arbejde som sig selv, og Andrea Meyer er overbevist om, at hun er en bedre medarbejder:

"Jeg er en gladere, stærkere og mere produktiv person. Det er lettere for andre kolleger at have med mig at gøre."

Ventede i lang tid

I efteråret 2015 valgte Andrea Meyer at fortælle en nær kollega, hun havde kendt i seks år, at hun var transkønnet.

Jeg er en gladere, stærkere og mere produktiv person. Det er lettere for andre kolleger at have med mig at gøre.

Andrea Meyer

"Du kan ikke forestille dig, hvor nervøs jeg var," siger hun om dengang, da hun besluttede sig for at være åben over for Nordea-kollegaen.

Til hendes glæde var kollegaens reaktion positiv, og efterfølgende fortsatte de med at spise frokost sammen hver dag, ligesom de altid havde gjort. Det blev det første skridt til at lade resten af kontoret i Nordea vide, hvem hun virkelig var.

"Vi kvinder er meget kloge"

Nogle måneder efter sprang Andrea Meyer ud over for sin chef i Nordea, Rikke Vogelsang.

Hun husker klart, da Rikke Vogelsang kiggede på hende og spurgte:

"Så du er en kvinde?," og Andrea Meyer svarede ja.

Hvorefter Rikke Vogelsang smilede og sagde: "Godt, vi kvinder er meget kloge."

"Det var så humoristisk og varmt sagt," siger Andrea Meyer. Hun kan især huske, da chefen sagde 'vi':

"Hun sagde det som om, at det var mig og hende. Og lige dér var jeg bare inkluderet."

Andrea Meyer og Rikke Vogelsang mødtes efterfølgende privat en søndag over en frokost for at tale om, hvordan Andrea Meyer skulle fortælle om sig selv til resten af kontoret.

Mandagen efter gik de sammen op på femte sal i Nordeas bygning, hvor deres kontor ligger. Rikke Vogelsang havde forberedt en "meget struktureret og krystalklar email," som ikke kunne misforstås, fortæller Andrea Meyer.

"Diversitet er kommet for at blive"

I dag ved Andrea Meyer ikke, hvad hun havde gjort, hvis hendes kolleger eller leder havde reageret negativt, fortæller hun.

Måske har jeg været utroligt heldig, men jeg har mødt mange mennesker i den finansielle sektor, også uden for Nordea, og ingen har sagt noget nedgørende til mig.

Andrea Meyer

"Måske har jeg været utroligt heldig, men jeg har mødt mange mennesker i den finansielle sektor, også uden for Nordea, og ingen har sagt noget nedgørende til mig. Tværtimod er der mange, som har givet udtryk for, hvor vigtigt de synes mangfoldighed er," fortæller hun.

Det gælder både fra et menneskeligt og forretningsmæssigt perspektiv, forklarer hun. Hvis der er nogen konservative tilbage i finanssektoren, vil hun råde dem til at åbne op.

"Mangfoldighed og forskellighed gør folk lykkelige og forbedrer salget – diversitet er noget, der er kommet for at blive," siger hun.

Når det kommer til kønsroller og stereotyper i sektoren, er der dog stadig forskel på mænd og kvinder, fortæller hun.

"Ud fra min egen erfaring er kønsstereotyper ved at blive ophævet i finanssektoren. Når det kommer til udseende, vil jeg dog tilføje, at der stadig er flere måder at se ud på som kvinde, end der er for mænd," siger hun og tilføjer:

"Efter at have været i begge sociale kønsroller kan du godt tage mit ord for det."

Svært at gemme sig på arbejdet

Der var ikke noget bestemt på arbejdet, der holdt hende tilbage fra at springe ud som kvinde.

Men frygten for at springe ud på arbejdet kom fra hendes opvækst og tidligere liv, fortæller hun.

Det var ukendt grund, der skulle betrædes:

"Der var intet specifikt på arbejdet, som fik mig til at vente. Vi tilbringer meget tid på arbejdet. Du kan ikke bare gemme dig på samme måde, som du kan i dit privatliv," fortæller hun.

"En stor misforståelse"

På trods af, at Andrea Meyer ikke har haft negative oplevelser i forbindelse med, at hun sprang ud som transkønnet på arbejdet, mener hun stadig, der eksisterer en "stor misforståelse" omkring transkønnethed.

"Jeg ser dog også, at der stadig er behov for uddannelse nogle steder. Der er stadig folk, der tror, at transkønnethed er en seksuel orientering. Intet kunne være mere forkert. Der er også stadig nogle, der tror, det er et valg, man tager," siger hun og forklarer, at for hende er det at være en kvinde forbundet med identitet og er derfor ikke et valg.

Skriv til navne@finanswatch.dk, hvis du har nyt om jobskift, forfremmelser og jubilæer i finansbranchen.

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs