Schützes største sejre og skuffelser

Peter Schütze ser tilbage på 40 år i det, der endte med at blive Nordens førende bank, Nordea.
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

Peter Schütze forlader posten som landechef for Nordea i Danmark.

Her er hans største sejr, skuffelse og mest hektiske dag.

Den største sejr?

”Jeg ved ikke om jeg kan koge 40 år ned og så sige, at dét var den største sejr eller sejre, men der er to ting som jeg husker meget tydeligt, og som jeg har lært meget af. Da krisen kom i 1992, hvor banken var i en meget svær situation, der gjaldt det virkelig om at have fuldt overblik over sine kreditter. Så jeg havde to ringbind, hvor alle vores største låneengagementer var beskrevet. Der stod også, hvordan vi ville håndtere disse. Det lærte mig at være fokuseret. Jeg havde vel 2 sider pr. sag, hvor det koncentreret stod, hvad de vigtigste elementer var i sagen og hvad vi havde af handlemuligheder. Det duer ikke med 10 ringbind, hvor du hurtigt mister overblikket”.

"Den anden ting har været at få fire lande til at spille sammen. Der har det været berigende at se, at uanset om folk var fra Finland, Sverige, Norge eller Danmark, så gik man sammen om at finde den bedste løsning for, hvordan banken skulle drives fremadrettet. Det var meget opmuntrende at se, hvordan folk kæmpede for fællesskabet, for hele banken. Det var skønt at se, at det kom til at virke rigtig godt”.

Den største skuffelse?

”Den er svær, jeg er jo altid skuffet, når noget ikke lykkedes. Men for 30 år siden, der var der nogle regler omkring likviditetsstyring, hvor jeg var ansvarlig for et team, der lavede en meget kompleks matematisk model, som banken kunne arbejde med. Og vi synes selv, at den bare var rigtig god. Men da vi så skulle implementere den i vores daglige arbejde, så afskaffede Nationalbanken alle reglerne, og så var der ikke mere brug for den. Det var ikke sjovt. Men det har lært mig, at når man bruger ressourcer på noget, så skal man se på, hvad er så risikoen for, at du spilder pengene. Så når vi gør noget i dag, så laver vi først pilot-projekter og tester tingene af, at det virker, inden vi kører det ud i praksis”.

Den mest hektiske dag i bankkarrieren?

”Det må være den dag jeg i 1992 kørte over til Finanstilsynet med de to ringbind, hvor alle vores vigtigste låneengagementer var listet op. Dengang var der jo rygter om, at vi ikke kom igennem de udfordringer vi stod i. Så tilsynet gennemgik engagementerne i løbet af weekenden, og så fik vi tilsagn fra tilsynet om at kunne fortsætte. Dét var en hektisk dag, og siden har jeg bestræbt mig på, at det ikke skulle gentage sig,” fortæller Peter Schütze til FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også