FinansWatch

Schützes største sejre og skuffelser

Peter Schütze ser tilbage på 40 år i det, der endte med at blive Nordens førende bank, Nordea.

Foto: Privatfoto

Peter Schütze forlader posten som landechef for Nordea i Danmark.

Her er hans største sejr, skuffelse og mest hektiske dag.

Den største sejr?

”Jeg ved ikke om jeg kan koge 40 år ned og så sige, at dét var den største sejr eller sejre, men der er to ting som jeg husker meget tydeligt, og som jeg har lært meget af. Da krisen kom i 1992, hvor banken var i en meget svær situation, der gjaldt det virkelig om at have fuldt overblik over sine kreditter. Så jeg havde to ringbind, hvor alle vores største låneengagementer var beskrevet. Der stod også, hvordan vi ville håndtere disse. Det lærte mig at være fokuseret. Jeg havde vel 2 sider pr. sag, hvor det koncentreret stod, hvad de vigtigste elementer var i sagen og hvad vi havde af handlemuligheder. Det duer ikke med 10 ringbind, hvor du hurtigt mister overblikket”.

"Den anden ting har været at få fire lande til at spille sammen. Der har det været berigende at se, at uanset om folk var fra Finland, Sverige, Norge eller Danmark, så gik man sammen om at finde den bedste løsning for, hvordan banken skulle drives fremadrettet. Det var meget opmuntrende at se, hvordan folk kæmpede for fællesskabet, for hele banken. Det var skønt at se, at det kom til at virke rigtig godt”.

Den største skuffelse?

”Den er svær, jeg er jo altid skuffet, når noget ikke lykkedes. Men for 30 år siden, der var der nogle regler omkring likviditetsstyring, hvor jeg var ansvarlig for et team, der lavede en meget kompleks matematisk model, som banken kunne arbejde med. Og vi synes selv, at den bare var rigtig god. Men da vi så skulle implementere den i vores daglige arbejde, så afskaffede Nationalbanken alle reglerne, og så var der ikke mere brug for den. Det var ikke sjovt. Men det har lært mig, at når man bruger ressourcer på noget, så skal man se på, hvad er så risikoen for, at du spilder pengene. Så når vi gør noget i dag, så laver vi først pilot-projekter og tester tingene af, at det virker, inden vi kører det ud i praksis”.

Den mest hektiske dag i bankkarrieren?

”Det må være den dag jeg i 1992 kørte over til Finanstilsynet med de to ringbind, hvor alle vores vigtigste låneengagementer var listet op. Dengang var der jo rygter om, at vi ikke kom igennem de udfordringer vi stod i. Så tilsynet gennemgik engagementerne i løbet af weekenden, og så fik vi tilsagn fra tilsynet om at kunne fortsætte. Dét var en hektisk dag, og siden har jeg bestræbt mig på, at det ikke skulle gentage sig,” fortæller Peter Schütze til FinansWatch.

Mere fra FinansWatch

PFA bygger Danmarks højeste træhus

På samme måde som en Formel 1-bil agerer prøveklud for teknologi til fremtidens personbiler, skal kontorbyggeriet ”Træ” i Aarhus vise vejen frem for klimavenlige byggeløsninger, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn fra PFA. Byggeriet omfatter et træhus på 20 etager.

Danske Bank må væbne sig med tålmodighed i Mobilepay-fusion

Danske Bank sigtede sidste sommer efter at sende Mobilepay ind i nordisk fusion omkring sidste årsskifte, men siden har tidsplanen rykket sig. Processen har taget længere tid end ventet, lyder det fra Danske Bank, som ikke er i tvivl om, at fusionen bliver godkendt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs