FinansWatch

Fornuftige bundlinjer – men hvor er visionerne for toplinjen?

På bagkanten af halvårsregnskaberne er der god grund til at glæde sig over et overordnet positivt billede af sundhedstilstanden i den finansielle sektor. Men hvad er egentlig sektorens visioner for toplinjen– og for fremtiden?

Foto: Finansforbundet

Halvårsregnskaberne er nu på plads, og krisens katastroferesultater i den finansielle sektor ligner for alvor en saga blot. Selvom det hele langtfra er rosenrødt, taler regnskaberne overordnet deres tydelige sprog: Sundhedstilstanden i sektoren er markant anderledes end for et par år eller fire siden.

Den del af historien er glædelig for os alle. Der er brug for fornuftige forretninger i den finansielle sektor. Også bankernes helt store problembarn de seneste år – nedskrivningerne – er ved at komme under kontrol. Men problemet er, at det er vanskeligt at få øje på visionerne for, hvordan forretningen og sektoren udvikles.

Indre organer

Der er gået mere end bare almindeligt til stålet i oprydningsarbejdet i sektoren gennem de seneste år – men nu er der brug for andre strategiske værktøjer end dem, der har været flittigt i brug i de nedskæringsøvelser, der har været altdominerende de seneste år, og som rigtig mange medarbejder har mærket på egen krop. Patienten overlevede operationen, men dens indre organer er hårdt medtagede, for nu at blive i sundhedsmetaforikken.

Bundlinjerne viser resultatet af et omkostningsfokus, hvor hver en sten er vendt. Det har haft konsekvenser internt i virksomhederne. Og sammenholdt med et fokus, der går i en lige linje fra omkostninger over analytikere direkte til aktionærer og næste halvårsregnskab, er også god grund til at være bekymret for, at det har konsekvenser for toplinjen og den langsigtede forretning. De kortsigtede effekter har vist sig. Men hvad med de langsigtede?

Fortsatte forandringer

Der er i den finansielle sektor brug for at vende defensiven og finde andre værktøjer frem fra kassen. Der er behov for at tænke fremad og for at stoppe det, der - med rette - er blevet ræset mod bunden. For hvor ender vi, hvis fokus alene er på omkostninger?

I løbet af sommerende har man flere stedet kunne læse forskellige spekulationer om potentielle, nye spillere på markedet for finansielle ydelser. Facebook, Google, Amazon eller en helt fjerde er ikke det første, man tænker på, når man taler om den finansielle sektor. I al fald lige nu. Men der er ingen tvivl om, at sektoren står overfor fortsatte forandringer.

Her er livsnødvendigt at holde fast i det, der faktisk er en konkurrencefordel – nemlig kunderelationerne, rådgivningen, lokalkendskabet og de kolossale erfarings- og kompetenceopbygninger, som findes i sektorens virksomheder. Hvis de aktiver ses som omkostninger, knækker den gren man sidder på.

Trimmet i bund

Den finansielle sektor har stået igennem nogle hårde år og til overmål gjort det, som virksomheder gør, når krisen kradser. Der er trimmet og reduceret i bund. Nu er der brug for at kikkerten sættes for det andet øje, og for at defensiv vendes til offensiv. Udfordringerne skal løses med nye værktøjer.

Her mangler vi i udtalt grad konstruktive bud på, hvordan vi kommer videre i sektoren, og hvordan får vi vækst. På hvordan der skabes forretning ved udvikling – og ikke blot ved afvikling.

Mere fra FinansWatch

Store kønsforskelle i pensionsprodukter

Mens næsten tre fjerdedele af mændenes samlede pensionsformue er lagt i markedsrenteprodukter, er det kun hveranden af kvindernes pensionskroner, der ligger i produkttypen.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs