Klumme: Cloud-pendulet svinger den anden vej for de store banker

Efter stor begejstring over offentlige cloudtjenester begynder flere og flere banker at indse, at der fortsat vil være behov for deres egne, interne it-ressourcer, skriver Fredrik Arveskär, Nordisk Manager hos Infinidat, i denne klumme.
Banker skal finde en balance mellem offentlige cloud-tjenester og interne it-løsninger, skriver Fredrik Arveskär, Nordisk Manager hos Infinidat i en klumme. | Foto: Infinidat / PR
Banker skal finde en balance mellem offentlige cloud-tjenester og interne it-løsninger, skriver Fredrik Arveskär, Nordisk Manager hos Infinidat i en klumme. | Foto: Infinidat / PR
Af Fredrik Arveskär, Nordisk Manager hos Infinidat

Efter en indledningsvis skepsis tager flere og flere store banker rundt om i verden nu offentlige cloudplatforme til sig. Årsagerne hertil er lette at forstå: Fleksible omkostningsmodeller, skalerbarhed, lavere krav til ellers svært rekrutterbare interne it-kompetencer, hurtigere adgang til nye teknologiske løsninger, mere fleksible og agile arbejdsmetoder, måske endda lavere omkostninger i nogle sammenhænge. Og så videre.

Men jo flere banker, der implementerer cloud-migrering, jo flere indser at de skal finde en balance mellem offentlige cloud-tjenester og interne it-løsninger (ikke mindst i form af private clouds). Det er der hovedsageligt tre årsager til. Hvad der på engelsk kaldes The Three C’s (Control, Cost, Compliance). På dansk vil det være kontrol, omkostninger og compliance.

Hvad en bank opnår af fordele ved offentlige skyer, mister den i form af reduceret kontrol over sine data. Dette gælder også med hensyn til sikkerhedsproblemer. Og jo større en bank er, jo mere smertefuldt er tabet af kontrol. For en mindre bank opvejer fordelene ved offentlige skyer fordelene. Reduceret kontrol over data betyder ikke mindst, at det bliver sværere at være fleksibel og agere hurtigt i forhold til nye forretningsmodeller og tilbud.

Når det kommer til omkostninger, viser det sig ofte, at brugen af offentlige skyer hurtigt bliver en dyr affære, uden mulighed for kunderne til at få indflydelse.

Compliance bliver en stadig vigtigere og mere vanskelig aktivitet, ikke mindst for banker. Kampen mod hvidvask er blot ét eksempel. Det siger sig selv, at det bliver sværere og dyrere at garantere overholdelse af regler med reduceret kontrol med data.

Løsningen på ovennævnte problemer er naturligvis at anlægge en hybrid strategi, det vil sige at bruge både offentlige cloud-tjenester og it-løsninger i egne datacentre, fx i form af private clouds. Hybridmodellen gør det muligt at udnytte fordelene ved den offentlige sky, mens vigtige data kan håndteres in-house for at have fuld kontrol over dem. Det kombineres med evnen til at håndtere belastningsspidser og at balancere omkostningerne på en optimal måde.

I hybridscenariet fremgår det, at lagring og håndtering af data bliver en stadig vigtigere aktivitet. Det skyldes dels, at mængden af data stiger hurtigt, og dels at flere og flere aktiviteter bliver datadrevne. Sidstnævnte gælder helt klart nye løsninger til dataanalyse, ofte med AI-funktionalitet.

For at lykkes med fleksibel og effektiv håndtering af data i hybride miljøer kræves der løsninger til at integrere datatjenester i den offentlige sky med de interne løsninger. Det gælder både teknisk funktionalitet og muligheden for at udnytte fleksible prismodeller. Ideelt set skulle det ikke betyde særlig meget, hvor data gemmes, i den offentlige sky eller i egne datacentre, hvad angår omkostninger.

Hvordan den optimale balance mellem en banks egne it-ressourcer og den offentlige sky skal se ud, ændrer sig konstant. Lige nu svinger pendulet tilbage mod mere brug af egne it-ressourcer. Uanset hvilken balance der er rigtig, vil både offentlige skyer og egne datacentre fortsat eksistere. Men det er ekstremt vigtigt at finde løsninger til at anvende dem sammen.

Denne klumme er blevet bragt hos vores søstermedie, ITWatch.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også