FinansWatch

Klumme: Pandemien har foræret bankerne nøglen til rette kompetencer

Muligheden for hjemmearbejde kan være med til at sikre, at banker uden for de større byer i højere grad kan hyre specialister, skriver Klaus Jensen, banking lead i Accenture, i denne klumme.

Klaus Jensen er banking lead hos Accenture. | Foto: PR / Accenture

Når Danske Bank opsiger lejemål på 55.000 kvm, og Codan skrumper sit hovedkontor, så der kun er plads til hver anden ansatte på det fysiske kontor, så bør bankerne i yderområderne af Danmark spidse ører. Nok har vi talt meget om det nye hybride arbejde, men primært med fokus på den motivation, det kan bibringe hos de ansatte rundt omkring i virksomhederne og dermed i sidste ende en øget produktivitet.

En måske lidt overset vinkel er de muligheder, det hybride arbejde giver for at ansætte svært tilgængelige kompetencer som fx compliance-specialister, data scientists, eksperter i kunstig intelligens og andre kritiske forretningsspecialister.

I en ny undersøgelse, som Accenture har gennemført, bekræfter 86% af de deltagende ledere inden for bank-området, at de nye hybride arbejdsmodeller åbner markedet på en helt ny måde for talenter, som ellers kan være svært at tiltrække. Pludselig behøver de eftertragtede specialister ikke rykke teltpælene op fra København, eller hvor de bor, for de kan drive udviklingsarbejdet fra deres køkkenbord.

Bankerne og bankcentralerne står midt i en digital transformation – og vores seneste undersøgelse viser, at denne transformation er godt i gang med at sætte tempoet op. Nogle banker er naturligvis længere end andre, men det er en fællesnævner for dem alle, at det kan være svært at tiltrække de rette talenter, som der er brug for til at kunne drive denne transformation.

Det er et faktum, at banker som geografisk ligger langt fra de større byer kan have vanskeligt ved at tiltrække de rette kompetencer, og det er de ikke alene om. Det gælder stort set alle større virksomheder på tværs af brancher, der ligger længere væk fra de to største byer i Danmark.

Men der er naturligvis et stykke vej fra eksperimentet under pandemien, hvor alle blev sendt hjem samtidig, og så fik man det til at fungere. Under pandemien fokuserede bankerne på at gøre det teknologisk muligt at arbejde hjemmefra; nu er opgaven at gøre det mere problemfrit og ikke mindst skabe en kultur med sammenhold og tilhørsforhold. Og det inkluderer en bring-your-own-environment-strategi (BYOE).

Med en BYOE-strategi følger også muligheden for at gentænke virksomhedens driftsmodeller. Lige fra at sætte fokus på at øge samarbejdet mellem mennesker og robotter til at få adgang til en national eller endda global talentmasse. Men det kræver som sagt, at kulturen følger med.

At medarbejderne i bankerne praktisk kan arbejde hjemmefra, er ikke det samme som, at det vil fungere kulturelt. Det vil være en løbende proces, men de lavthængende frugter er for eksempel at gentænke, hvordan medarbejdere kommunikerer og arbejder for at sikre, at medarbejdere anerkendes ens, uanset hvor de arbejder fra.

Der er ingen tvivl om, at medarbejderne efterspørger den hybride arbejdsmodel, faktisk sagde hele 83% i en undersøgelse, vi lavede tidligere på året blandt ansatte i hele verden, at de vil foretrække en hybrid arbejdsmodel, så det er virkelig en konkurrenceparameter, som bankerne i yderområderne af Danmark kan benytte i deres rekrutterings- og talentstrategier. Mit bud er, at den største udfordring i virkeligheden kan være forestillingen om, hvordan en arbejdsplads ser ud og fungerer. Og det skal bankerne være villige til at udfordre.

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs