FinansWatch

S-ordfører i debatindlæg: Sektoren bør selv tage større ansvar for at uddanne talent

TALENTTØRKE I FINTECH: Samfundet har en fællesopgave i at sikre, at flere unge søger mod it-uddannelser. Sektoren bør samtidig tage et større ansvar for at efteruddanne og opkvalificere, skriver Orla Hav, erhvervsordfører i Socialdemokratiet, i dette debatindlæg.

Foto: Jens Dresling

Der sker store forandringer i finanssektoren i disse år. Både finanskrise, digitalisering, globalisering og kontrol mod hvidvask har fundamentalt ændret branchen på ganske få år. Pengeinstitutterne er i dag både færre og større, end de var før finanskrisen.

Mens der ifølge Finansforbundet var 1.879 filialer spredt udover det danske land i 2008, var der bare 774 filialer tilbage i 2019. Det er mere end en halvering. Vi klarer bankforretningen gennem netbanken, så besøgene i banken er færre. Og vi betaler med betalingskort og via MobilePay, så behovet for kontantkasser er mindre.

Samtidig har globaliseringen gjort afstanden mellem os mindre – på godt og ondt. Vi handler på nettet med virksomheder fra hele verden, og vores betalingskort kan bruges lige så godt i Frankrig som i Frederikshavn.

Bagsiden af medaljen er imidlertid, at grænseoverskridende kriminalitet og hvidvask fylder mere i vores bevidsthed i dag.

Det er markante tendenser, som tilsammen skaber strukturelle omvæltninger i det finansielle landskab. Og det har naturligvis også indflydelse på, hvilke kompetencer der efterspørges fra medarbejderne i sektoren. Derfor er arbejdsmarkedet i de finansielle institutioner i dag et andet, end det var for 10, 20 eller 30 år siden.

Forandringerne understreges af, at der ifølge Finansforbundet er forsvundet omkring 10.000 stillinger i banker og realkreditinstitutter fra finanskrisen til 2016. Forbundet ser en tendens til, at det særligt er jobs, der har været besat af kortuddannede, der forsvinder. Til gengæld vokser antallet af højtuddannede, der arbejder med IT, digitalisering og compliance.

På den måde afspejler ændringerne på arbejdsmarkedet den forandring, som hele sektoren er gennemgået. Men det er gået voldsomt stærkt.

Positivt udspil

Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis flaskehalse på arbejdsmarkedet hæmmer virksomhedernes vækst og udvikling. Derfor synes jeg, det er rigtig positivt, at sektoren selv har spillet ud med 9 anbefalinger til, hvordan vi imødekommer efterspørgslen efter arbejdskraft.

Finansorganisationer i opråb om mangel på talenter til fintech-branchen 

Forslagene er spændende læsning, og flere af dem er værd at arbejde videre med. Men samtidig demonstrerer forslagene – hvis jeg skal være lidt direkte – at opgaven er svær, og at der ikke findes nogen snuptagsløsninger.

Eksempelvis har jeg trods min begrænsede indsigt i IT-specialisters lønninger svært ved at forestille mig, at det er lønkravet i beløbsordningen på 445.000 kr., der afskærer finanssektoren fra at rekruttere medarbejdere fra tredjelande.

Flere skal søge mod IT

Til gengæld er jeg enig i, at vi skal gøre mere for at fastholde internationale studerende inden for IT. Det er kun naturligt, at vi tilskynder unge talenter, der har taget deres uddannelse i Danmark, til at blive og bidrage på det danske arbejdsmarked nogle år. Her hører jeg meget gerne branchens forslag til, hvordan broen mellem uddannelser og virksomheder styrkes til gavn for både samfundsøkonomien og virksomhederne selv.

Samtidig har vi en fælles opgave i at få flere unge til at søge ind på IT-uddannelserne. Sidste år var der ledige pladser på en lang række af IT-uddannelser på danske universiteter, som aldrig blev besat. Det er en kontinuerlig og fælles opgave at tilskynde vores unge til at søge hen, hvor efterspørgslen efter arbejdskraft – og dermed også jobsikkerheden – er størst.

Sektoren skal tage ansvar

Og endelig mener jeg, at sektoren selv bør tage et større ansvar for at efteruddanne og opkvalificere deres medarbejdere. I en omstillingsproces, hvor behovet for kompetencer ændrer sig, vil der være funktioner, der ikke længere er brug for, mens behovet for andre funktioner opstår. Her er der potentiale for at sikre kompetenceudvikling til de medarbejdere, som kender virksomheden, så deres kompetencer udvikler sig i takt med virksomhedens behov.

Fra socialdemokratisk side er vi naturligvis med på dialog og handling i forhold til at fastholde udvikling og fremgang for vores land. Vi er ikke forandringsskræmte, vi er både vant til at være en del af et samfund under forvandling og at sikre det sker med mennesket i centrum.

Ny debat om mangel på fintech-talent: Hvordan sikrer vi de rette kompetencer til en sektor i vækst?

Debat: Fortsat fintech-vækst kræver bedre adgang til talent

Rektor i debatindlæg: Danmark mangler ikke it-interesserede unge – vi mangler midler til at uddanne dem

Kent Petersen i debatindlæg: Fintech-vækst viser at det er mennesker der giver teknologi værdi

Bankdata i debatindlæg: Jobmarkedet er eksploderet de seneste to måneder og kræver nye HR-kompetencer

Direktør i debatindlæg: Finanssektoren skal have øje for to ting i jagten på talent

FA-direktør i debatindlæg: Arbejdsgiverne efterlyser nye kompetencer – politikerne må på banen med svar

Venstre i debatindlæg: Regeringen har brugt to år på at gå den forkerte vej 

Mere fra FinansWatch

Danskernes tilfredshed med bankerne daler

Kundernes tilfredshed med bankerne falder igen, viser ny tilfredshedsmåling fra analysehuset Epsi Rating Danmark. Banker lever ikke op til kunders ønske til samarbejdsniveau og støtte, siger landechef i Epsi.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs