FinansWatch

Klumme: Høje pensionsomkostninger kan koste seks år mere på arbejdsmarkedet

I takt med at kunderne kan forvente lavere afkast i de kommende år, bør de få mere fokus på, hvor høje omkostningerne er i deres pensionsordning, mener Jon F. Lieberkind, der er med-adm. direktør i pensions-fintech'en Grandhood.

Jon F. Lieberkind har været med til at grundlægge Grandhood. | Foto: PR / Grandhood

Vi må forvente lavere afkast på vores pensionsopsparing i de kommende år sammenlignet med de seneste års optur på de finansielle markeder. Sådan lyder meldingen fra Rådet for Afkastforventninger.

Det betyder, at danske pensionsopsparere bør have et endnu større fokus på den årlige omkostningsprocent (ÅOP) i deres pensionsordning, da en høj ÅOP kombineret med lavere afkast kan betyde flere år på arbejdsmarkedet end planlagt.

Forestil dig to 25-årige, der sparer op i 50 år med en pensions-ÅOP på henholdsvis 2,0% og 0,5%. Efter et helt arbejdsliv vil det, alt andet lige, koste personen med den høje ÅOP seks år mere på arbejdsmarkedet for at opnå samme pensionsformue som personen med den lave ÅOP, viser beregninger fra ATP.

Ifølge en analyse fra Forsikring & Pension er der ingen klar sammenhæng mellem størrelsen af investeringsomkostninger og det afkast, nettoafkastet, som kunden får tilskrevet sin pensionsordning. Derfor er det vigtigt, at man forholder sig kritisk til sit pensionsselskab, når høje omkostninger forklares med højere pension. Blot en lille forskel i ÅOP kan betyde millioner i tabt pensionsformue eller flere år på arbejdsmarkedet.

Gynger og karuseller

Der er stor forskel på omkostningsniveauet i den danske pensionsbranche. Fælles for mange pensionsselskaber er dog, at de sælger forsikringerne meget billigt, mens investeringsomkostningerne til gengæld er høje. Konkurrencerådet gentog for nyligt sin kritik af dette brancheproblem i den offentlige debat.

Problemet består i, at denne praksis, hvor man tjener ind på gyngerne, hvad man har mistet på karrusellerne, er svær at gennemskue for pensionskunden. Endvidere er det problematisk, idet lave forsikringspriser typisk ikke opvejes af høje investeringsomkostninger over et helt arbejdsliv.

Et større fokus på transparens og digitalisering af hele kunderejsen kan skabe lavere omkostninger og mere fleksible værditilbud i pensionsbranchen, der gerne skulle bidrage til at folk har råd til at gå på pension.


Kilder:

https://www.atp.dk/dokument/199-hoeje-omkostninger-kan-koste-en-tredjedel-af-pensionen

https://www.afkastforventninger.dk/nyhed/raadet-for-afkastforventninger-offentliggoer-forventninger-for-2-halvaar-2021/

https://www.forsikringogpension.dk/media/3823/sammenhaeng-mellem-omkostninger-og-afkast.pdf

Mere fra FinansWatch

John Fisker om historisk resultat: "Vi har travlt"

Ringkjøbing Landbobank lander rekordregnskab i andet kvartal, som hverken er drevet af kursreguleringer eller tilbageførsler, men af kerneforretningen. Det glæder bankens adm. direktør, John Fisker, der for fem kvartaler siden ikke havde regnet med at stå her i dag. "At det hele ville buldre på den her måde, havde vi ikke set komme," siger han.

Ny låntype fra Totalkredit runder skarpt hjørne

Med udlån for over 5 mia. kr. i fastforrentet 1,5 pct.-lån med afdragsfrihed i 30 år kommer boligejere fri af risiko for indlåsning hos Totalkredit. Realkredit Danmark har fortsat det største udlån i den relativt nye lånetype på tværs af rentesatser.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs