FinansWatch

Rektor i debatindlæg: Danmark mangler ikke it-interesserede unge – vi mangler midler til at uddanne dem

TALENTTØRKE I FINTECH: Danmark skal rette fokus på uddannelse – uddannelse af unge såvel som efteruddannelse af nuværende arbejdstagere - hvis vi vil komme udfordringerne med mangel på arbejdskraft i fintech-sektoren til livs, skriver Martin Tvede Zachariasen, rektor for IT-Universitetet i København i dette debatindlæg.

Martin Tvede Zachariasen er rektor på IT-Universitetet. | Foto: PRESSE

Danske fintech-virksomheder skriger på kvalificeret arbejdskraft, og de er langt fra de eneste.

Danmark mangler it-specialister til både it-sektoren og andre it-tunge sektorer. I en undersøgelse foretaget blandt IT Branchens medlemsvirksomheder angiver over 70 procent manglen på de rette it-kompetencer som den største vækstbarriere. En analyse fra Beskæftigelsesministeriet viser tilsvarende, at 90 procent af alle it-virksomheder må begrænse produktionen, fordi de ikke kan rekruttere højtuddannede it-specialister.

Hvordan løser vi problemet? Hvordan tiltrækker vi mere arbejdskraft til fintech og it-branchen generelt? Fra IT-Universitetets perspektiv er der to svar: uddannelse af langt flere unge it-specialister end hidtil samt mere efteruddannelse af arbejdsstyrken.

Stor interesse - mangel på midler

Men hvorfor uddanner vi så ikke flere it-specialister? Problemet er ikke, som der ellers i de senere år er spekuleret i, manglende interesse for teknologi og it-fag blandt de unge, der søger uddannelse. Det er i hvert fald ikke vores oplevelse på IT-Universitetet. Tværtimod ser vi en stigende interesse for at studere it og gøre karriere i branchen.

Flere og flere håbefulde unge mennesker søger ind hos os hvert år, når kvote 1-fristen oprinder 5. juli. Problemet er, at vi hvert år på grund af manglende midler må afvise mange kvalificerede ansøgere til vores uddannelser.  

Vi har ansøgerne til at udvide vores uddannelsesindsats, og vi har det akademiske grundlag på plads. Det er vores ambition at uddanne endnu flere it-specialister end tidligere og derved være med til at løse virksomhedernes fødekædeproblem. Men hvis den danske it-sektor og andre it-tunge sektorer fortsat skal have mulighed for at vokse, er det nødvendigt fra politisk side at prioritere it-uddannelsesfundamentet højere og med flere midler.

Efteruddannelse er vigtig

Samtidigt er efteruddannelse en vigtig del af at sikre fremtiden for en sund it-sektor i vækst. I virksomhederne og blandt arbejdstagerne skal vi tænke uddannelse og læring som livslange bestræbelser, der ikke kun begrænser sig til ungdommens studieår, og det gælder især på it-området. I dag udvikles og implementeres digitale teknologier med lynets hast – den viden, du har i dag, er i bedste fald mangelfuld i morgen. Derfor skal arbejdsmarkedet og uddannelsessektoren i højere grad indrette sig på efteruddannelsesforløb.

På IT-Universitetet har vi stort fokus på efteruddannelsesforløb i forskellige formater, som vi udvikler i tæt samarbejde med erhvervslivet for at sikre målrettede kompetenceprofiler. Vi underviser i alt fra digitalt lederskab og kunstig intelligens til specifikke programmeringssprog og digitalisering i praksis. Det skal vi gøre endnu mere ud af i Danmark, både blandt uddannelsesinstitutionerne såvel som arbejdsgiverne.

Jeg er overbevist om, at efteruddannelse er del af løsningen på it-sektorens nuværende problemer, så længe vi sigter efter at uddanne mennesker og ikke blot medarbejdere. På det ideelle efteruddannelsesforløb introduceres man for ny viden, man får lov til at afprøve den i samspil med de erfaringer, kompetencer og sektorviden, man har fra erhvervslivet, og man får ikke mindst udvidet sit personlige og faglige netværk. Man udvider sin horisont og beriges på et personligt plan. Fremfor at lære et nyt arbejdsredskab at kende har man måske taget første skridt mod at anskue problemer og opgaver på en helt ny måde. Det er i sidste ende den egenskab ved medarbejdere, der skaber værdi for en virksomhed.

For at udfylde de mange tomme pladser i fintech og andre it-tunge sektorer skal vi altså rette fokus på uddannelse – uddannelse af unge såvel som efteruddannelse af nuværende arbejdstagere. Vigtigt er det, at vi indretter os på en fremtid, hvor læring og uddannelse er en konstant strøm gennem arbejdslivet. Det er ikke kun gavnligt for erhvervslivet, der mangler kvalificeret arbejdskraft; det er også en gevinst for individet.

Ny debat om mangel på fintech-talent: Hvordan sikrer vi de rette kompetencer til en sektor i vækst? 

Debat: Fortsat fintech-vækst kræver bedre adgang til talent  

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs