FinansWatch

Klumme: Forrest i feltet – men langt fra målstregen

Selv om mænd gennemsnitligt holder barsel i længere tid i finanssektoren end andre sektorer, men FA vil gøre endnu mere for at få mændene til at holde barselsorlov, skriver Nadeem Farooq og Mads Skovlund Pedersen i en klumme.

Nadeem Farooq er konstitueret adm. direktør i FA. | Foto: PR/ Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Forleden afslørede en dugfrisk opgørelse fra Danmarks Statistik, at fædre i finanssektoren har danmarksrekord i barsel. Faktisk holder fædre i vores sektor 43 pct. mere barsel end gennemsnittet af fædre på arbejdsmarkedet gør. Alligevel er vi ikke i mål. Slet ikke. Trods rekorden er vi stadig et godt stykke fra målstregen.

Sandheden er, at kvinder stadig tager langt hovedparten af barslen.

Sandheden er også, at der i vores sektor er forskel fra virksomhed til virksomhed, fra afdeling til afdeling og fra team til team på, hvor meget barsel fædrene holder.

Lad det være sagt med det samme: I sidste ende er det naturligvis den enkelte families valg, hvordan de fordeler barslen mellem mor og far. Det skal vi som arbejdsgivere ikke blande os i. Til gengæld skal vi sikre, at familierne har mulighed for at tage et reelt valg.

I finanssektoren har vi aftalt nogle attraktive barselsvilkår i vores overenskomster bl.a. for at sikre, at familierne kan tage et reelt valg. Men der er også en kulturel dimension, både i virksomhederne og ude i familierne, som kan være en barriere for, hvor stor en del af barslen far tager.

Derfor er det enormt vigtigt, at vi som arbejdsgivere opfordrer nybagte fædre i vores sektor til at gøre brug af mulighederne for barsel.Det er ganske enkelt vores ansvar at præge kulturen på arbejdspladserne, så fars barsel er helt naturlig.

Og det ansvar skal vi løfte.

I FA er vi bl.a. gået aktivt ind i kampagnen Aktion Fars Orlov, der har som erklæret mål at flytte grænser i samfundet, i virksomhederne og i familierne, så flere mænd tager længere barsel.

Vi er overbeviste om, at det nytter.

Og vi tror, at den øremærkede barsel, som via et EU-direktiv indføres i Danmark, vil skubbe udviklingen videre i den rigtige retning. Alligevel skal vi i sektoren blive bedre.

Når alt kommer til alt, kan værdien af barsel nemlig ikke overvurderes. 

Vi taler af erfaring! 

Mere fra FinansWatch

Interne dokumenter afslører advokats nøglerolle i sag om muligt skyldnersvig

MURSTEN OG MYSTISKE MILLIONER: Advokat faciliterede overførsler af store beløb til folk omkring ejerkredsen i det nu konkursramte Fenero Capital, hvor han som "kassemester" administrerede økonomien. Eksperter har aldrig set noget lignende og kalder det "en omgåelse" af de klassiske forhold mellem bank og kunde. Advokaten selv ser intet underligt i modellen og afviser at have gjort noget galt.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs