FinansWatch

Klumme: Fire bank-trends vil præge 2021

’Too big to fail’ er skiftet ud med ’too small to succeed’. Det er en af flere trends, som vil præge den danske banksektor i 2021, skriver Klaus Jensen, bankchef i konsulenthuset Accenture, i en ny klumme på FinansWatch.

Klaus Jensen, bankchef i konsulenthuset Accenture | Foto: PR / Accenture

Medmindre vi ser ind i en ny global katastrofe, så vil 2021 stå i skyggen af 2020. Vi kommer til at opleve opsving på mange fronter, og vi vil se de mere langsigtede virkninger af Covid-19.

Men benchmarket vil hele tiden være 2020, som gav os et kig ind i fremtiden. 2020 gjorde det samtidig klart, at der er brug for forandringer på tværs af sektoren. Her er mit bud på, hvad vi kommer til at se.

I den nyeste udgave af vores trend-analyse for banksektoren er der særligt fire ud af de i alt ti globale trends, som jeg mener er særligt relevante at holde øje med i forhold til den danske banksektor.

Den første trend handler om, at vi vil se en konsolidering af sektoren. Hvor vi tidligere brugte vendingen ’too big to fail’, så kommer vi til at sige ’too small to succeed’.

Vi har allerede set de første tegn på denne trend med de sammenlægninger og opkøb, der er sket over de seneste par år, senest med sammenlægningen mellem Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank samt Sydbanks opkøbt af Alm. Brand Bank. Og det er sandsynligt, at 2021 bliver året, hvor vi for alvor indser, at der ikke er behov for tre bankcentraler.

Grunden er, at selvom mange banker har klaret det udmærket under krisen, så forventes indtjeningen ikke at blive normaliseret før i 2022 eller 2023, og de fleste beslutninger vil være drevet af omkostningsbesparelser og at få en større andel af kundernes bankforretning.

Vi kan forvente at se fornyet fokus på personaliserede krydssalg via bankforsikring, integreret formueforvaltning og partnerskaber. Samtidig ligger det ikke i kortene, at reguleringen af sektoren vil aftage. Det vil kræve store investeringer i ny it og uddannelse af sektorens medarbejdergrupper. Hele denne udvikling vil kræve konsolidering for at få en fornuftig forretning fremadrettet.

Den anden trend, som trækker tråde flere år tilbage, handler om digitalisering, men ikke blot automatisering og flere digitale bankydelser. Vi taler digitalisering og sammensmeltning af platforme mellem brancher til nye måder at administrere bankforretningen på.

Udviklingen har været i gang i Kina i flere år, og med den kommende lancering af Google Plex i år og Apples fortsatte udvikling inden for kreditkortvirksomhed til aktør inden for mange typer af finansielle ydelser, vil vi i Europa blive trukket til truget i denne udvikling.

Vi er nødt til at forholde os til disse nye typer af konkurrenter, for de danske bankkunder bruger allerede Apple Pay, og de er samtidig rutinerede Google-brugere. Samtidig kan Apples platform problemfrit integreres med andre digitale tjenester, og den vil være bedre end de fleste selvstændige bank-apps både i forhold til betaling, rådgivning og muligheder inden for krydssalg.

Så selvom truslen måske ikke vender banksektoren på hovedet i 2021, så er det en reel ny konkurrencesituation, der kommer tættere på. I Kina har udviklingen resulteret i, at flere og flere detailbanker forsvinder til fordel for nye, brede livsstilsplatforme, som forbrugerne kører alle deres bankforretninger igennem.

Den tredje trend, som rammer Danmark, er det grønne fokus. Her ser vi også allerede tidlige knæbøjninger hos pensionsselskaberne f.eks. ATP, der har succes med deres grønne investeringspulje for pensionsordninger. I puljen er udelukkende virksomheder, der lever op til særlige krav til deres CO2-regnskab, og afkastet ser allerede rigtig fornuftigt ud.

Men på trods af at verdens førende banker har kommunikeret, at de er engageret i at reducere deres CO2-aftryk, har de faktisk øget udlånet hvert år siden Paris-aftalen i 2016 til industrien for fossilt brændsel. Netop nu er det europæiske banktilsyn i gang med at indarbejde bæredygtighedsforanstaltninger i risikovurderinger, og i USA har mange banker tilmeldt sig frivillig bæredygtighedsrapportering.

Den nye Biden-regering vil uden tvivl også prioritere denne dagsorden. Vi ser også allerede, at UK-banken NatWest har forpligtet sig til at halvere klimapåvirkningen i sine udlån inden 2030, Deutsche Bank har forpligtet sig til at forbinde ledelsesbonus med bæredygtighed, og Den Europæiske Investeringsbank har lovet at stoppe al finansiering af fossile brændstoffer inden udgangen af året.

Så i år kan vi forvente, at flere banker indarbejder CO2-aftryk i deres risikovurderinger og prismodeller, og vi vil se væsentlig strengere krav om offentliggørelse af CO2-aftryk fra myndighederne.

Den fjerde og sidste trend, som er særligt betydningsfuld for det danske marked, er skyen.

Hvor vi tidligere har talt meget om migrering til skyen og selve beslutningen, så vil 2021 flytte fokus fra cloud som redskab og et teknologi-valg til at blive et mere fleksibelt og konfigurerbart udvalg af beregnings-, analyse- og sikkerhedsmuligheder, der kan justeres til en lang række forretningsbehov. Det vil dog naturligvis også afhænge af, hvor man er på rejsen til skyen.

2020 har om ikke klargjort sektoren til en revolution af nye tiltag, så har Covid-19-krisen sat fornyet fokus på behov for udvikling og forandring – et behov der længe har været nøglen til sektorens stræben efter øget lønsomhed. Alene det faktum kan være medvirkende til, at der kommer til at ske forandringer, som ikke udelukkende har fokus på at optimere indtjeningen på kort sigt.

"Ekstrem digitalisering" bliver nøgleord når udfordringernes årti afløses af forandringernes

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs