FinansWatch

Hvidvaskansvarlig i Lunar kommer med fem forslag til mere effektiv hvidvaskbekæmpelse

FORNUFT ELLER REGELTYRANNI: Et opgør med kontanter, et styrket sektorsamarbejde og bedre uddannelse kan være med til at gøre pengeinsitutternes kamp mod kriminalitet mere effektiv. Det skriver Svend Ulrik Riis, chefjurist og hvidvaskansvarlig i Lunar, i dette debatindlæg, hvor han kommer med fem forslag.

Foto: PR/Lunar

Der er altid nogen, der bliver godt og grundigt klemt, når vi taler om anti-hvidvask - og det er de ærlige og redelige mennesker, der bare gerne vil have en bankkonto.

Dem går vi ret meget op i hos Lunar, for ellers kan vi simpelthen ikke bygge den forretning, som vi drømmer om.

Men vi mener ikke, at stram og effektiv hvidvaskregulering nødvendigvis straffer de kunder, der aldrig kunne drømme om at gøre noget ulovligt. De leder netop efter en bank, der ikke vil lade personer med slette intentioner få nemt spil.

Fem forslag

Det handler om at kunne slå hårdt og kontant ned dér, hvor hammeren fortjener at falde hårdt. Men samtidig undgå at gøre livet surt for for eksempel en iværksætter, der egentlig bare har lyst til at prøve at blive selvstændig og tjene sin egen løn ind.

Det betyder, at vi skal arbejde med anti-hvidvask og finansiel kriminalitet på en anden måde, end vi gør i dag, så kunderne er klar over, hvor værdifulde de er for os.

Helt konkret er der fem ting, der kan gøre det til en bedre oplevelse for vores kunder at skulle fortælle mere om sig selv - og gør bekæmpelsen af kriminalitet mere effektiv. 

Teknologi kan gøre det nemmere

Vi har enormt stort fokus på at bruge teknologiske muligheder, både når vi skal lære vores kunder at kende, onboarde dem og finde ud af, hvad de laver med deres konto. Der har vi flere muligheder, fordi vi ikke har den samme legacy, som andre banker kæmper med.

Derfor kan vi lette lidt af det pres, som kunderne oplever, når de skal have en ny konto. For vi stiller ufatteligt mange spørgsmål, både når man skal i gang med at åbne en konto, mens man venter på svar, og når man er kommet i gang. Selvom vi hver dag bestræber os på det modsatte, oplever nogle af vores kunder også, at der kan være “behandlingstid”, og de kan være uforstående overfor, at vi skal vide så meget om dem.

Der kan teknologien hjælpe os. Både med at skabe en rar brugeroplevelse og opsnappe adfærd, der kan være tegn på noget kriminelt.

Stærkt samarbejde i sektoren

Vi er store fortalere for, at vi i fællesskab får lavet vidensdeling, der kan forhindre kriminelle i at udnytte banker på skift.

Vi har viljen til at sætte os i samme rum som Anita Nedergaard fra Nordea, der i sit debatindlæg har redegjort for udfordringen, og de mulige gevinster ved et styrket samarbejde.

Vi skal dele viden i langt større grad. Både mellem banker og myndigheder, så vi kan optrevle kriminelle netværk hurtigt, og før de når at blvie for avancerede.

Flere ressourcer til SØIK

Noget af vejen er heldigvis banet i det nye politiforlig - og Linda Nielsen (formand for Finans Danmarks Hvidvasktaskforce 2019, red.) berørte også emne i sit debatindlæg på FinansWatch.

Men: Hvis vi skal lykkedes med at bekæmpe finansiel kriminalitet, skal SØIK have flere ressourcer, og der skal sikres et bedre feedback-loop til bankerne. Det er svært at vente på implementeringen af politiforliget, for vi selv og andre banker oplever, at vi står med sager, hvor vi kan fryse midler, vi næsten med sikkerhed kan sige er ulovlige. Men SØIK har ikke ressourcer til at forfølge det, og midlerne bliver ikke konfiskeret. 

Det er hverken vores gode kollegaer i SØIK, samfundet, bankerne, eller kunderne tjent med.

Mere viden

Hvis du er ansat i en bank, kender du til de interne træningsmoduler, hvor du skal testes i, om du kan spotte advarslerne ved blandt andet hvidvask.

Selv i dag er der eksempler, hvor en mand (som pludselig er begyndt at gå i kjortel) hæver høje kontantbeløb hver uge, mens to andre mænd står og kigger mistænksomt på ham i filialen.

Vi har taget sagen i egen hånd og udviklet en læringsplatform, der fokuserer rent digitalt og ikke retter sig mod situationen i filialen. Men det er kun et lille skridt - og uddannelse og oplysning til vores kunder bliver kun vigtigere. 

Opgør med kontanterne

Det var ærlig talt skræmmende læsning, da Nationalbankens opgørelse i slutningen af 2020 viste, at danskerne aldrig har ligget inde med flere kontanter end i øjeblikket.

Samtidig har corona-krisen ført til en eksplosion i digitale betalinger. Der er simpelthen et åbent vindue for, at man fra politisk side genovervejer kravet om kontantmodtagelse i butikker. Vi skal accelerere udviklingen mod et kontantløst samfund.

Ny debat om hvidvaskbekæmpelse: Er grebet strammet for hårdt? 

Finanstilsynet: Bekæmpelsen af hvidvask stiller krav til os alle

Formand for hvidvask-taskforce: Kampen kan aldrig vindes helt, men vi kan sørge for bedre dørvogtere

Venstre-ordfører: Kampen mod hvidvask er langt fra slut 

S-ordfører om hvidvaskkamp: Reguleringen af civilsamfundet er nærmest fundamentalistisk og dybt indgribende

Antihvidvaskchef i Nordea: Når hvidvask-alarmen ringer, skal banker kunne advare hinanden

Danske Revisorer om hvidvaskkampen: Sager med stor risiko skal have førsteprioritet 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs