FinansWatch

Klumme: Bank- og forsikringsverden bliver fortsat mere udfordret – flere data og analytiske færdigheder vil være en del af redningen

Klimaforandringer og andre kriser er voksende udfordringer for banker og forsikringsselskaber, da en stor del af deres forretning er baseret på fremtidige risici og værdiudvikling. Der stilles større krav til de nødvendige og afgørende risikovurderinger, hvilket igen stiller højere krav til adgang til data og analysemodeller, skriver Henrik Ernlund, Landechef i Danmark hos SAS Institute.

Foto: Gregers Tycho/ERH

Det mest distinkte kendetegn ved vores samfund lige nu er, at det i mange henseender bliver mere komplekst. Det er frem for alt en konsekvens af den igangværende digitalisering, hvis hovedformål ironisk nok er at forenkle tilværelsen. Disse begivenheder er globale og påvirker alle dele af samfundet såsom forretning, offentlig administration og den private sfære.

Karakteristisk for den stigende kompleksitet er, at flere og flere områder påvirker hinanden og forskellige typer kriser og andre eksterne begivenheder øger kompleksiteten. Derudover bliver det stadig sværere at håndtere de mange forandringer.

Bank og forsikring er forretningsområder, der er stærkt påvirket af samfundets øgede kompleksitet og af de førnævnte forandringer. Dette skyldes ikke mindst at risikoanalyse er et meget vigtigt element for disse områder, og at risikoanalyse selvsagt bliver endnu vanskeligere med øget kompleksitet og større varians i ændringerne.

En yderligere vanskelighed ligger i, at kravene til compliance bliver øget. Både de nationale myndigheder og EU stiller flere og større krav, som i sig selv bliver sværere at imødekomme, efterhånden som kompleksiteten øges. Kort sagt er der behov for flere kontroller, mere dokumentation og flere risikoanalyser, scenarianalyser og stresstest.

En vigtig del af hele billedet vedrører klimaet. Selve klimaet ændrer sig, samtidig med at konsekvenserne af disse ændringer bliver sværere at analysere. Resultatet af ​​alt dette er dog ikke vanskeligt at forstå: Banker og forsikringsselskaber risikerer at miste penge på grund af utilstrækkelig risikovurdering.

Lad os se nærmere på, hvordan klimaforandringer påvirker situationen.

Banker risikerer at låne penge til virksomheder, såsom landbrug, der kan kollapse, på grund af klimaændringer og forsikringsselskaber risikerer at miste penge på grund af for generøse forsikringsvilkår, set fra deres synspunkt. For eksempel bliver den samme gård, der lånte penge i banken siden ramt af en orkan, der medførte betaling af forsikringspenge, før den ultimativt kollapser og annullerer tilbagebetaling af lånet til banken.

Heldigvis er der værktøjer til at opdage og forhindre sådanne problemer i form af analyseløsninger. De er ofte baseret på brugen af AI. Ved at anvende automatiserede løsninger er det ikke kun muligt at reducere risici, de frigør også tid til at personalet kan arbejde med mere avancerede opgaver.

En tjekliste for banker og forsikringsselskaber, der står overfor denne type udfordringer, kan derfor se sådan ud:

● Inkluder klimarelaterede risici i arbejdet med at overvåge stabiliteten af de finansielle løsninger - på et detaljeret løsningniveau i forhold til at kontrollere driften.

● Tag bæredygtighed i betragtning, når du administrerer porteføljer.

● Tilskynd myndighederne til at dele relevante data vedrørende risikoanalyser under hensyntagen til klimaet. Gør data offentligt tilgængelige, hvis det er muligt.

● Øg bevidstheden og indsigten om disse problemer. Analysemodne organisationer er Alfa og Omega.

Udfordringerne kan synes vanskelige at mestre, men de kan håndteres – og datastyring og analyse vil være nøgleaktiviteter for at opnå succes og ultimativt sikre branchen.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere