FinansWatch

Klumme: Ansvarlig långivning kræver et nationalt låneregister

Hvis finanssektoren skal leve op til ansvarlig långivning, er det nødvendigt at have de rette værktøjer til rådighed. Med erhvervsministerens seneste undsigelse af et nationalt låneregister, er der umiddelbart ikke meget hjælp at hente hos politikerne. Sektoren er nødt til at stå sammen, når det kommer til et register.

Foto: PR/Experian

Erhvervsminister Simon Kollerup har så sent som i begyndelsen af juni forkastet muligheden for at oprette et offentligt, nationalt låneregister, hvor långivere kan få et mere fyldestgørende billede af låntagers finansielle situation.

En af begrundelserne for at droppe muligheden for et låneregister er, at kreditgiverne med et sådant register vil kunne agere sløset, når der skal ydes kredit. Det kan fra min stol ikke være ret meget længere fra sandheden. Alle vores erfaringer viser, at det på ingen måde er tilfældet.

Langt de fleste kreditgivere er underlagt en stram lovgivning, der netop skal sikre en ansvarlig långivning. Og langt de fleste finansvirksomheder arbejder meget professionelt med kreditgivning, og de ønsker egentlig blot at have så mange tilgængelige data som muligt, når en potentiel låntager skal vurderes. Et låneregister vil ifølge min opfattelse aldrig komme til at stå alene i en vurdering, og jeg kan slet ikke se argumentet mod et låneregister. Erfaringer fra andre EU-lande viser også, at et offentligt låneregister fungerer godt.

Jeg ved, at et stærkt låneregister vil være en fordel for både kunderne, når det kommer til smidig håndtering, men også for finansvirksomhederne, der vil kunne yde en grundigere vurdering, der samlet set vil forøge mængden af sunde kreditter – og hjælpe til at nedbringe antallet af danskere, der ender i en negativ gældsprial, fordi de er blevet godkendt til lån, deres privatøkonomi ikke kan bære.

Privat register findes allerede

Hos Experian arbejder vi allerede med vores eget låneregister – KreditStatus – hvor 80 procent af finansmarkedet allerede er med. KreditStatus er et yderst effektivt værktøj, som kreditgiver kan trække på i en ansvarlig kreditgivning – naturligvis i samspil med en række andre værktøjer. I dag benytter såvel store som små kreditaktører systemet, og det viser blot, at det sagtens kan lade sig gøre at samle et slagkraftigt register. Set i det lys mangler vi i mindre grad den hjælpende hånd fra politikerne.

Jeg oplever generelt stor opbakning til ideen omkring et nationalt låneregister på tværs af finanssektoren, men det er åbenlyst, at det ville være nemmere at nå fuldt hus med et kreditregister, hvis vi havde politisk opbakning til at få de sidste med.

Konkret savner vi i KreditStatus en række af de traditionelle banker, der er mere lukkede omkring egne data. Men også fra den side kan der spores en stille og rolig velvilje omkring et nationalt låneregister – med politikernes velvilje ville det måske gå lidt stærkere. Det er klart, at et låneregister bliver mere værdifuldt jo flere data, der indgår.

Vigtigt i usikker tid

I lyset af den finansielle turbulens, der er opstået under corona-pandemien, er det ærgerligt, at politikerne ikke i højere grad vil stille finansselskabernes långivning bedre, og uforståeligt at man fortsat ønsker at give den enkelte forbruger muligheden for at ende i en ulykkelig gældsspiral.

Fokus på ansvarlige lån er vigtigere end nogensinde før, og det er langt fra blevet en nemmere opgave i corona-tiden.

Mange kunders finansielle position er under et pres – og det er ikke utænkeligt, at der blandt danskere er en ekstra stor låneaktivitet for at ”lukke huller” i øjeblikket. Og långiver er jo ofte prisgivet i forhold til at stoppe gældsspiralen uden et låneregister. Det er derfor vigtigt, at de finansielle virksomheder har de rette værktøjer til kreditvurdering.

Minister afviser mulighed for nationalt gældsregister

Lobbyorganisation kritiserer ministers afvisning af nyt gældsregister

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere