FinansWatch

Hvor er de store finansielle innovationsprojekter?

KLUMME: I de kommende år vil vi opleve, at en række nye teknologier modnes i en grad, hvor de bringer et stort vækstpotentiale med sig for den finansielle sektor. Det er dog de færreste organisationer, der har ekspertisen til selv at indfri potentialet. Måske er tiden inde til at tænke innovation på en ny måde i den finansielle sektor?

Robert Bo Jensen, partner i PwC's afdeling for finansielle services | Foto: PR / PwC

Nye og banebrydende teknologier følges ofte af løsninger, der har potentiale til at vende op og ned på måden, vi tænker og handler på. Eksempelvis har MobilePay ’digitaliseret’ danskernes brug af kontanter. I de kommende år vil vi se en række teknologiske landvindinger inden for blandt andet, cloud, blockchain, 5G og reel kunstig intelligens. Teknologier som forventeligt vil have endnu større indflydelse på, hvordan den finansielle sektor arbejder.    

Selvom de danske finansielle virksomheder hele tiden udvikler sig, og sektoren er blandt de mest digitale i verden, så findes der kun få eksempler på, at finansielle virksomheder har deltaget i større innovationsprojekter med academia, som man ellers ser i andre brancher. 

Det er ærgerligt, for det betyder, at branchen ikke benytter sig af den tilgængelige ekspertise, der findes på landets universiteter, og derfor risikerer at gå glip af vækstmuligheder.

Andre sektorer innoverer

Virksomheder i brancher fra øvrige danske styrkepositioner deltager ofte i store innovationsprojekter, og det er ikke kun små eller særlige nichevirksomheder. Tværtimod.

Danmarks Innovationsfond får ansøgninger fra mange større danske virksomheder til innovationsprojekter med flere parter og academia. I 2018 havde de 166 igangværende projekter til en værdi af mere end 2,3 mia DKK. Blandt de deltagende virksomheder kan nævnes Novo Nordisk, Vestas, Grundfos, Arla, Danfoss, Carlsberg, Mærsk, BIOFOS, Chr. Hansen m.fl..

Selvom den finansielle sektor ikke gør meget brug af den danske forskning, så findes der i dag værdifuld viden ude på universiteterne.  Ifølge en rapport fra IRISgroup er FinTech blandt de mest modne danske erhvervsområder, som også bakkes op af styrkepositioner inden for dansk forskning (IRISgroup 2019). Eksempelvis arbejder forskere fra Datalogisk Institut og KU med finansielle udfordringer, som relaterer sig til gennemsigtighed, computational performance og produktivitet.

Innovationsprojekter bliver alfa og omega

PwC spørger hvert år 500 ledere fra hele verden inden for FS (Financial Services) og TMT (Technology, media, telecommunications), hvilke trends de ser inden for FinTech (GlobalFinTechReport2019). Ifølge lederne bliver tværsektorielt samarbejde mere almindeligt, og de etablerede virksomheder må derfor være årvågne og forandringsparate, hvis de ikke skal overhales indenom af nye fremadstormende konkurrenter. Lederne forventer desuden, at AI, Cloud, Big Data og Blockchain vil forandre deres branche allerede inden for de kommende to år.

Der er utvivlsomt et enormt potentiale for den danske finansielle sektor, hvis man griber mulighederne i de nye teknologier. Spørgsmålet er, om den danske FS-branche selv har de nødvendige kompetencer til at løfte de nye teknologier, eller om man med fordel kan trække på den akademiske ekspertise? 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs