FinansWatch

Blockchain kan øge tilliden i den finansielle sektor

Blockchain er en teknologi, der sikrer, at alle parter tydeligt kan se, om der snydes på vægten. Teknologien er derfor et vigtigt redskab i en tid, hvor det bliver stadigt mere afgørende at kunne stole på dem, man handler med, ligesom en større gennemsigtighed kan være med til at fremme tillid. Blockchain kan derfor være et fokusområde i bestræbelserne på at øge tilliden til den finansielle sektor.

Foto: PR / PwC

Realiteten er, at den finansielle sektor allerede i dag er den mest regulerede sektor af alle, og at det koster enorme mængder af ressourcer for de finansielle virksomheder at efterleve. Frem for eventuel yderligere fremtidig regulering bør man derfor se mod, om nye teknologiske muligheder kan være en del af løsningen.

Med fx blockchain sikrer man, at alle parter kan se, om andre snyder på vægten. Når der handles med blockchain samles information om transaktioner i en block. Serien af handler danner en kæde af blokke, som refererer til hinanden – en blockchain. Blokken kan være på en vare, en ydelse, information, valuta eller noget helt femte.

Alle handlende, som har adgang til samme blockchain, har samtlige informationer om alle blokkene og validerer og synkroniserer informationen hos hinanden, hver gang der lægges en ny blok til kæden. På den måde er det umuligt at snyde, fordi alle parter ved præcis, hvad alle transaktioner indeholder.

Transaktioner kræver tillid

Overvej nu, hvad denne teknologis transparens og sikkerhed vil kunne gøre ved den finansielle sektor, og hvor meget lettere det vil være at kontrollere transaktionssporet. Det virker måske som et scenarie taget lang ude i fremtiden, men ikke desto mindre viser en ny undersøgelse, som PwC har foretaget blandt 600 direktører fra 15 lande, at hele 84 pct, allerede er aktivt involveret i blockchain. Det er de, da der er god forretning i at kunne stole på dem, man handler med, og handler kan derfor foretages væsentligt hurtigere uden videre validering.

Ifølge undersøgelsen PwC’s Global Blockchain Survey 2018 er den finansielle sektor allerede i førertrøjen, når det drejer sig om at indarbejde blockchain. Og der er gode muligheder for at sikre stabilitet og tillid, hvis sektoren får mulighed for at modne teknologien.

PwC’s undersøgelse viser dog samtidig, at regulatorisk usikkerhed er den største barriere for, at virksomhederne tør satse fuldt på teknologien.

De steder i verden, hvor blockchains potentiale er størst, er der, hvor tilliden aktørerne imellem er mindst.

Danmark er trods vores høje digitaliseringsgrad ikke førende i arbejdet med blockchain-teknologien. Det skyldes bl.a., at vi i Norden og særligt i Danmark har en meget tillidsfuld måde at omgås hinanden og drive forretning på.

Tilliden til hinanden og vores systemer har historisk været større end behovet for kontrol, men i en tid, hvor tilliden er udfordret kan det være gavnligt at se mod teknologisiden og stille sig selv spørgsmålet, om blockchain gennem transparens og troværdighed på sigt kan blive garant for netop øget tillid.

Er dette tilfældet, er der mulighed for såvel politisk som i den finansielle sektor at gå teknologisk frem for alene regulatorisk til værks.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs