FinansWatch

Fra konkurrence til synergi: Udvikling i den finansielle sektor med funding som alternativ driver

KLUMME: Er det de små, der skal være bange for de store? Eller er det de store veletablerede finansielle institutioner, som skal være bange for de små agile fintechs? Svaret forbliver uvist, men løsningen på konkurrencen er at skabe synergi. Det skriver konsulent hos PwC i ny klumme på FinansWatch.

Steen Morey Olesen, senior management consultant hos PwC | Foto: PwC

Udviklingen i det finansielle marked bevæger sig væk fra direkte konkurrence og over imod fællesskab og synergi. Set fra fintechselskabernes perspektiv udspringer interessen for hinanden af adgangen til kunder, mens det for de etablerede finansielle virksomheder er potentialet for forbedring af eksisterende produkter og services, der gør et samarbejde interessant.

Der er forskellige opfattelser af, hvordan man bedst muligt indgår i partnerskaber i praksis. Det kan være ved en såkaldt "minority acquisition", dvs. at en etableret virksomhed køber minoritetsandele i den pågældende fintechvirksomhed. En anden mulighed er ikke-kapitalistiske partnerskaber, hvor der ikke bliver købt andele eller investeret direkte i virksomheden, men hvor virksomhederne deler risiko, kunder, produkter/systemer, eller lignende.

En måske overset, men effektiv måde at indgå i samarbejde er at søge funding. Med en seriøs tilgang til funding og udviklingsprojekter kan man bane vejen for samspillet mellem en solid business case og et innovativt, brugerfokuseret produkt.

Danmarks Innovationsfond melder også om en stigning på tværs af alle de større programmer; fra InnoBooster til Grand Solutions samt de internationale programmer. InnoBooster-programmet melder om stigninger på 10-20 pct., mens de store samarbejdsprojekter i Grand Solutions og internationale programmer stiger med op til 35 pct. i antal ansøgninger og/eller beløb. Dette vidner om et voksende marked og bevidsthed, også i finanssektoren. Hvis det at søge funding gøres rigtigt, er det en virkelig god måde at modne idéen og forretningen samtidigt.

Skab succes gennem funding

Det afgørende for at lykkes som fintechvirksomhed er, at man har den perfekte blanding af en solid forretningsmodel og en service, som kan generere glade brugere ved at løse eller forbedre en reel udfordring – samt, naturligvis, det rigtige team til at lykkes. Når et stærkt fintech-team har styr på både forretningsmodel og produkt, så står de utrolig stærkt og kan hurtigt indgå i dybe, meningsfulde partnerskaber med de etablerede spillere samt endda på visse parametre direkte udfordre markedet.

Om der er tale om business angels, venture capital, offentlige investeringer/udviklingsprojekter eller crowdfunding og ICO's, er det grundlæggende de samme træk, der giver pote i markedet. Det stærke koncept, idé eller service – som både er ambitiøst og realistisk - og ikke ender med at blive énstrenget:

1)      Det solide team – som både har erfaring og faglig bredde, men også en sult og vilje til at lykkes.

2)      Det gode projekt – som er innovativt og vil stille virksomheden unikt i markedet.

3)      Den benhårde forretningsmodel – som sikrer indtjening både tidligt i forløbet og ved skalering samt er tilpas fleksibel ift. mulige ændringer i markedet eller konceptet.

4)      Den gode plan – en stram plan, realistisk budget, fornuftig ressourceallokering.

På den ene side skal der altid være en gennemarbejdet business case og forretningsmodel, som retfærdiggør, hvordan virksomheden skal tjene penge. Samtidig er det fornuftigt at fokusere benhårdt på brugerne og få en brugerbase til at vokse stødt. Er man blind for enten forretningssiden eller det benhårde fokus på slutbrugeren, vil man aldrig få luft under vingerne eller rykke grundlæggende ved markedet. Og der findes eksempler til begge sider; hvor de store kan lære af de små, og hvor de små lære af de store – ikke mindst internationalt.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Var bankerne grådige eller var de negative renter direkte ulovlige?

Erhvervsminister Simon Kollerup kaldte bankerne for grådige. Men lod dog forstå, at de negative renter ikke var ulovlige. Nu varsler ministerens egen vagthund, Forbrugerombudsmanden, en retssag mod Jyske Bank. Med så megen forvirring er der behov for en juridisk dom om retstilstanden, skriver FinansWatch’ analytiker Jens Chr. Hansen.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs