Drop skræmmebillederne

KLUMME: Danske finansvirksomheder arbejder hårdt på at forbedre arbejdsmiljøet, men der er en tendens til, at indsatsen tales ned. Det skriver Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) i ny klumme på FinansWatch i anledningen af europæisk arbejdsmiljøuge.
Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Af Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

I denne uge er det europæisk arbejdsmiljøuge. Det er en uge, hvor arbejdspladser i hele EU sætter fokus på arbejdsmiljøet.

I den hjemlige finanssektor nøjes virksomhederne dog ikke med at have fokus på arbejdsmiljøet en enkelt uge om året. Tværtimod gør finansvirksomheder hver eneste dag en stor indsats for at udvikle og vedligeholde et attraktivt arbejdsmiljø.

Der er nemlig ingen tvivl om, at et godt psykisk arbejdsmiljø kan føre til lavere sygefravær, mindre arbejdsrelateret stress, højere motivation og større arbejdsglæde. Ligesom meget tyder på, at arbejdsmiljø bliver et mere og mere betydeligt konkurrenceparameter i kampen om at rekruttere de bedste talenter.

Desværre er der en tendens til, at arbejdsmiljøindsatsen i finanssektoren bliver talt ned under gulvbrædderne.

Resultatet er et billede i omverden af, at ansatte i finanssektoren lider under et helt ufatteligt dårligt arbejdsmiljø. Men det er et billede, som ligger meget langt fra virkeligheden.  

Lad os se på fakta.

For nylig offentliggjorde Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) resultaterne af en stor og detaljeret undersøgelse, som kortlægger danske virksomheders arbejdsmiljøindsats.

Undersøgelsen konkluderede, at virksomheder i Danmark over en bred kam har større fokus på arbejdsmiljøet end tidligere.

Ikke nok med det.

En særkørsel af undersøgelsen, som vi i FA har fået NFA til at trække, viser, at arbejdsmiljøindsatsen hos virksomheder i finanssektoren på lange stræk ligger langt bedre end gennemsnittet af andre kontorarbejdspladser. Det gælder, når det kommer til forebyggelse af tidspres og forebyggelse af problemer med arbejdsstillinger. Det gælder, når det kommer til forebyggelse og håndtering af konflikter, mobning, vold og trusler. Og det gælder lederes deltagelse i den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse, der giver kompetencer til at håndtere det psykiske arbejdsmiljø. Blot for at nævne nogle eksempler. 

Det korte af det lange er, at medarbejdere og ledere i stort set alle virksomheder i finanssektoren yder en stor indsats for at vedligeholde deres attraktive arbejdsmiljø. Og deres indsats bærer frugt. 

Naturligvis kan der være filialer eller afdelinger rundt omkring, som momentvis ikke kan eller vil overholde hjørner af arbejdsmiljølovgivningen. De skal kontrolleres, vejledes og i yderste konsekvens sanktioneres. Det er indiskutabelt.

Men at hive den store generaliserende pensel frem for at male et skræmmende og dystert billede af arbejdsmiljøforholdene i finanssektoren, er helt ude af trit med virkeligheden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også