FinansWatch

Finanskvinder har kurs mod topposter

KLUMME: Det går den rigtige vej med at få flere kvindelige ledere i finanssektoren. Det skriver adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening i denne klumme, efter Berlingske de seneste dage har haft fokus på kønsfordelingen på lederposter.

Finansforeningens Arbejdsgiverforening/PR
Mariane Dissing, adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforeningen (FA) Foto: Finansforeningens Arbejdsgiverforening/PR

Tirsdag bragte Berlingske en forsidehistorie om, at der stort set ikke er kvinder i de største finansvirksomheders øverste ledelseslag. En historie, som meget naturligt blev videreciteret i andre medier, blandt andet i FinansWatchs spalter.

Det er et helt korrekt øjebliksbillede, som Berlingske tegner. Men det er netop et øjebliksbillede. Den markante udvikling, som finanssektoren har været igennem de seneste år omkring kvinder i ledelse, kommer ikke til syne.

Sandheden er, at mandlige ansatte i finanssektoren historisk set har haft et højere uddannelsesniveau end de kvindelige. Og da uddannelsesniveauet meget naturligt afspejler sig i jobfunktionerne, har arbejdsområderne i sektoren traditionelt set været meget kønsopdelte. Kvinder har typisk arbejdet med eksempelvis kontorarbejde og sagsbehandling, mens rådgivning af erhvervs- og storkunder har været domineret af mænd. Alt i alt har finansmænd altså haft bedre forudsætninger og muligheder for en toplederpost i finanssektoren i kraft af deres uddannelsesniveau og jobfunktioner.

Den gode nyhed er, at det mønster er under opbrud.

Ifølge vores nyeste tal har 7 ud af 10 finanskvinder under 35 år nu en videregående uddannelse. I 2007 var det tilsvarende tal blot 4 ud 10. Og kvindernes højere uddannelsesniveau vil utvivlsomt smitte af på deres jobfunktioner og karrieremuligheder. Derfor oplever vi også, at flere og flere chefstole i sektoren bliver besat af kvinder.

Sidste år udgjorde kvinder faktisk 26 procent af det overordnede ledelsesniveau, der er betegnelsen for topledere og de ledelseslag, der ligger lige under. Og da det netop er fra det overordnede ledelsesniveau, at morgendagens topledere rekrutteres, er det ret afgørende for udviklingen, at der i dag er langt flere kvinder i den pulje end nogensinde før.

Fødekæden af kompetente og ambitiøse finanskvinder, der kan og vil en toplederstilling, har ganske enkelt aldrig været mere lovende. Læg dertil, at sektoren har kønsdiversitet højt på sin dagsorden. Eksempelvis tager finansvirksomheder forskellige initiativer, såsom forløbsprogrammer og mentorordninger, netop for at skabe gode rammer for de kvinder, der kan og vil en ledelseskarriere.

Samlet set har udviklingen i finanssektoren direkte kurs mod, at flere kvinder sætter sig til rette i stolene i sektorens direktionslokaler. Og det er en vigtig pointe, når vi debatterer kvinder i ledelse i finanssektoren.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere