FinansWatch

Forslag fra DF risikerer at skade rekrutteringen af unge talenter til finanssektoren

KLUMME: Dansk Folkeparti vil have staten til at holde op med at yde SU-lån til udenlandske statsborgere, men det er en rigtig dårlig ide og vil koste finanssektoren. Det skriver adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening i denne klumme.

Historier om udenlandske studerende, der "glemmer" at betale SU-lån tilbage til den danske statskasse, har i de sidste dage fyldt godt i medierne. Og med god grund.

Danmark havde sidste år ca. 80 SU-millioner til gode hos udenlandske statsborgere, som ikke længere er i Danmark. Et beløb, der er steget med 20 millioner på blot to år.

Derfor er regeringen i dag kommet med syv konkrete initiativer, som skal sikre, at skyldnerne betaler deres lån tilbage. Det er fornuftige initiativer fra regeringen, der vil styrke gældsinddrivelsen. Desværre lader det til, at der er gået politik i sagen.

Dansk Folkeparti (DF) foreslår nemlig, at Danmark helt skal stoppe med at yde SU-lån til udenlandske statsborgere.

Det er en farlig kurs med åbenlyse negative konsekvenser.

Der er ingen tvivl om at gennemføres forslaget fra DF, vil færre udenlandske talenter vælge at uddanne sig i Danmark. Dermed reduceres virksomhedernes rekrutteringsmuligheder af udenlandske talenter. Det gælder ikke mindst finansvirksomheder, som oplever stigende udfordringer med rekruttering af eksempelvis højtuddannede it-specialister.

Det er kun ret og rimeligt, at de ca. 1.100 udenlandske statsborgere, der er stukket af fra deres SU-gæld, bliver tvunget til at betale tilbage. Det siger sig selv.

Men at bruge snyderierne som afsæt for helt at forbyde udenlandske studerende at få SU-lån eller til eventuelt at indføre begrænsninger på optaget af studerende på universiteternes engelsksprogede uddannelser, er ikke en løsning. Det er grundsten til et nyt og meget større problem.

I en tid med spirende mangel på kvalificeret arbejdskraft og øgede rekrutteringsudfordringer er det afgørende for dansk erhvervslivs konkurrenceevne, at vi ikke begrænser den samlede talentmasse her i landet.

Tværtimod skal vi tiltrække udenlandske studerende til Danmark, som kan hjælpe os med at dække det stigende gab mellem udbud og efterspørgsel særligt i forhold til kandidater med STEM-kompetencer.

Forsiden lige nu

Tilsynet uddeler en håndfuld påbud efter hvidvaskbesøg i arbejderbank

Finanstilsynet har været på besøg i Arbejdernes Landbank med fokus på, hvor godt styr der er på hvidvaskområdet i banken. Besøget udløser seks påbud, som blandt andet går på, at risikoen for terrorfinansiering skal indgå i bankens risikovurdering, og at der skal udpeges et direktionsmedlem som er ansvarlig for, at banken opfylder kravene i hvidvaskloven.

Handelsbanken skal have ny topchef

Handelsbanken topchef, Anders Bouvin, har bedt om at træde tilbage til 31. august næste år. Dermed skal banken på udkig efter en ny adm. direktør.

Norsk forsikringsdirektørs retur til København slutter ringen

Den nye chef for Gjensidige i Danmark har kun arbejdet syv år inden for forsikring. Men en lang international karriere inden for corporate finance med børsintroduktioner og fusioner og opkøb har klædt den økonomiuddannede nordmand på til chefstillinger i forsikringsbranchen.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere