FinansWatch

Fintech: Hvad kan vi lære af Berlin og de nyeste tendenser?

KLUMME: Danmark kan lære af Berlin, når det kommer til fintech, skriver Lars Bay Nielsen fra rådgivningsvirksomheden Accenture i en klumme på FinansWatch.

Lars Bay Nielsen, Financial Services Lead, Accenture | Foto: PR

Siden 2010 er der blevet investeret mere end 50 milliarder dollars i godt 2.500 fintech start-ups på globalt plan. Og selvom mere modne fintech hubs i Silicon Valley, New York og London har oplevet en mere blød vækstkurve på det seneste, så buldrer fintech-investeringerne stadig derudad – primært båret frem af nye hubs i fx Berlin, Stockholm og Mumbai. Bare i 2015 voksede fintech investeringerne med 75 pct., og Asien er nu den andenstørste region for fintech-investeringer efter Nordamerika. Udviklingen bør være en brændende platform i sig selv for at gøre det endnu bedre, end vi allerede gør i dag i Danmark.

I Berlin-hubben, blot 400 km fra København, taler tallene for sig selv: I 2016 nåede fintech-markedet i den tyske storby en værdi af 17,9 milliarder og tiltrak investeringer på knap 4 milliarder. Og de seneste tal siger, at der arbejder mere end 13.000 mennesker i fintech-sektoren alene. Berlin er dermed en af frontløberne i en generel stærk europæisk fintech-udvikling.

Flere mener, at Berlin er stormet frem, fordi byen ulig London og New York ikke er hjemsted for globale banker og aktiebørser. Det har givet mere frirum til innovation og udvikling. Derudover er det nemt og relativt billigt at starte virksomhed i Berlin, som i dag er hjemsted for mere end 100 fintech-virksomheder. Det er egenskaber, som vi langt hen af vejen kan spejle os i i København.

En mulighed i ’venlige’ startups?

Hvis vi vender blikket mod Danmark, så har vi senest set fintech startups som aktieplatformen Capdesk, Lendino og Lunarway. De er eksempler på, hvordan vores fintech-miljø i Danmark og Europa i det hele taget over en længere periode har fokuseret på konkurrenceprægede startups. Startups, der er kendetegnet ved at udfordre nuværende finansielle virksomheder. Omvendt ser vi i USA et boom i investeringer i den modsatte type startups, der har en samarbejdende tilgang, og som er med til at forstærke de eksisterende finansielle virksomheders positioner.

På globalt plan steg investeringer i startups med en samarbejdende tilgang med 138 pct. sammenlignet med en stigning på blot 23 pct. på de konkurrerende startups. Dette kunne sagtens være en væsentlig mulighed for Europa – og dermed København – da potentialet er endog meget stort i et samarbejde med mere traditionelle aktører. Platformen og forretningen er der, det kan være en stor fordel. Tag for eksempel den svenske fintech-komet Tink, der netop har tiltrukket investeringer fra bl.a. Nordea. Tink er en app, der giver overblik over kundernes privatøkonomi og således er ’venligtsindet’ og samarbejdende med traditionelle finansvirksomheder.

Er vi for magelige?

På trods af, at svenskerne indtil videre har taget 50 pct. af de nordiske fintech-investeringer, og Berlin har foden på speederen, så er jeg stadig fortrøstningsfuld. Vi har grundlaget i København, vi er tech-savvy, veluddannede og har en god infrastruktur. Men vi er måske ikke sultne nok, og bliver lidt for hurtigt magelige og tilfredse med os selv?

Derfor skal vi gennem nye initiativer konsekvent skabe det rette miljø for at få potentialet til at blomstre – fx hvor traditionelle virksomheder inviterer startups indenfor til fælles udvikling, tager en åben tilgang til deres innovation og ikke mindst tør investere i udvikling af nye tech-løsninger. Og samtidig skal samfundet bredt set skabe de rette rammer for at understøtte udvikling. Det håber jeg at se mere af i 2018, så vi kan holde momentum og ride med på fintech-bølgen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs