FinansWatch

Debatten om FIH er betændt

Det gør næsten ondt at iagttage. Bankerne ligger ned. Deres tidligere ”say” i dansk politik er forsvundet. Der bliver fortsat lyttet, men ikke mere med respekt.

Det er næsten forræderisk at sige det. Men den samlede finanssektors reaktion på ATPs mulighed for at drive FIH Erhvervsbank videre får har ingen chance for at få ørenlyd i den danske befolkning. Ingen. Og det er ganske forståeligt.

Argumentet mod, at ATP skal kunne redde FIH og drive banken videre, er, at den store kapital i ATP giver FIH en konkurrencefordel på lånemarkederne – som var det en statsbank. Erhverskunderne kan jo få samme ydelser i de andre banker, lyder det. Finansrådet undrer sig derfor over, hvorfor Brian Mikkelsen har været så forhippet på, at FIH blev reddet ud af sine problemer.

Dette argument er hele kernen til befolkningens og politikernes manglende respekt. Er der ikke nok banker, der allerede er kollapset? Vil det gavne tilliden til Danmark – og finanssektoren selv – hvis flere banker tabes i svinget?

Bidt til bolle

Bankerne har overladt oprydningen i sektoren til staten. De har bestemt ikke stået i kø for at overtage FIH eller finde en tillidsvækkende løsning. Det samme gælder Amagerbanken.

Amagerbankens fremtid er fortsat uafklaret. Hverken før eller efter den gik konkurs, har de øvrige banker bidt til bolle. Og det er ikke fordi, Amagerbanken ikke har budt sig til.

I Bankinfo forstår vi udmærket argumentationen. Bankerne er i indbyrdes konkurrence, de driver forretning, og ingen har lyst til usikre investeringer. Og man skal forsvare sig mod elementer, der kan skævvride konkurrencen.

Argumenterne virker bare ikke. For de fem største banker står for 80 % af sektorens arbejdende kapital, og omverdenen forventer, at de taler sammen om at løse problemerne. Det ville måske koste dyrt. Men spørgsmålet er, om imagetabet ved at lade være koster betydeligt mere. For sammen med imagetabet er den politiske forståelse forsvundet.

Ingen gør det gratis

Netop ATPs drift af FIH kan blive en af omkostningerne, idet FIH med ATPs kapital i ryggen kan opnå billigere funding og samtidig vil løbe med en del af erhvervsforretningerne. Specielt blandt de mindre og mellemstore virksomheder.

Men ingen kan vel forvente, at man kan få andre til at stå for rengøringen og oprydningen, uden at det koster. Heller ikke selvom det er staten, man udliciterer opgaven til.

Bankernes manglende oprydning i egne rækker vil blive ved med at koste. Både i forståelse og i rede penge.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs