FinansWatch

Den finansielle situation

Hvad man skal forvente af markedet resten af året, og hvordan man bedst positionerer sig i den nuværende situation? Jesper Kirstein giver et bud i ny klumme på FinansWatch.

Foto: PR

De finansielle markeder har udviklet sig gunstigt og ganske roligt i det indeværende år på trods af mange spådomme om det modsatte.

Men spørgsmålet er, hvad man skal forvente af resten af året, og hvordan man bedst positionerer sig i den nuværende situation. Mon ikke man i hvert fald skal forberede sig på, at der kan komme lidt bump på vejen?

Euforien i forhold til Trump er aftaget betydeligt, men ikke desto mindre er aktiemarkederne steget pænt på begge sider af Atlanten og emerging markets ikke mindst Asien.

Væsentligt i den forbindelse er fornuftige regnskaber med pæn indtjeningsvækst fra selskaberne. Tilsvarende har kredit i form af emerging markets-obligationer og high yield leveret fornuftige afkast.

For danske investorer har faldet i USD eroderet en del af gevinsten ved investeringer i Nordamerika og emerging markets, medmindre de har afdækket USD-risikoen. Således er USD i skrivende stund faldet med mere end 6 pct. overfor DKK, og det er næsten befriende at se, at USD-udviklingen ikke er en ensrettet vej.

Renterne er steget marginalt, men den ”store” rentestigning, som mange har ventet og forberedt sig på, udebliver.

Dette skal ses i sammenhæng med, at inflationen ikke mindst i Europa er på et lavt niveau, ligesom forventningerne til fremtidig inflation er beherskede. ECB understøtter fortsat obligationsmarkederne, selvom en del tyder på, at Europa endelig er på vej ud af den lavvækstperiode, der har varet længere, end godt er.

Man skal i den forbindelse huske, at det ikke er gratis at ligge helt kort i obligationsmarkedet, og at den relativt stejle rentestruktur i et vist omfang kompenserer for risikoen for rentestigninger.

Vix-indekset, der måler finansielle forsikringspræmier på børsen i Chicago, ligger på et meget lavt niveau, hvilket kan være et signal om, at der er ændringer på vej. Med det siger jeg ikke, at man nødvendigvis skal ud og undervægte risikable aktiver, og en række undersøgelser viser også, at aktier, selv når de synes dyre, kan levere pæne afkast i den efterfølgende periode.

Men man kan foretage andre risikodæmpende tiltag. Flere pensionsselskaber køber forsikringer (optioner), der afdækker risikoen for aktiekursfald, men det skal erkendes, at en sådan strategi er for kendere. Andre afdækker som et minimum deres valutarisiko, der ikke kan forventes at bidrage til afkastet.

I min verden er det bedste, man kan gøre, at holde sig til sin strategi, der skal være formuleret, så man kan udholde, de udsving, som notorisk kommer. Ligesom en fornuftig spredning på forskellige aktivklasser, der ikke nødvendigvis stiger og falder på samme tid, er attraktivt.

Kombineres dette med dygtige og ikke alt for snævert fokuserede forvaltere, der har mulighed for at investere i forskellige regioner alt efter forventningerne samt i både defensive og offensive aktier, kan afkastudviklingen forhåbentlig udjævnes lidt. Og så må man forberede sig selv og sine interessenter på, at der kan komme ikke ubetydelige bump på vejen og holde hovedet koldt, når de kommer. Al erfaring viser således, at ”hovsa-beslutninger” i kampens hede ikke betaler sig.

Husk, hvad en kendt dansk finansekspert engang sagde: ”Hellere bevare hovedet koldt end få kolde fødder”.

Forsiden lige nu

Nyt samarbejde skal styrke Mobilepay

Betalingsløsningen Mobilepay har indgået et nyt partnerskab med fintechvirksomhed, skriver Børsen. Det skal sætte yderligere fart på betalingstjenestens vækst.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere