FinansWatch

Er de finansielle markeder for amatører?

KLUMME: Sommetider er gode investeringsafkast baseret på held, og når penge bliver flyttet rundt baseret på simple performancesammenligninger, risikerer man, at afkastene derfor ikke kommer til at gentage sig.

Jeg deltog for en hel del år siden på Stanfords finansielle sommerskole og havde der fornøjelsen af at blive undervist af bl.a. nobelpristageren Fischer Black. Han gav opskriften på at blive en succesfuld finansrådgiver. Find 1000 potentielle kunder og skriv til halvdelen, at USD (eller et andet aktiv; vælg selv) vil stige i løbet af det næste kvartal, og skriv til den anden halvdel, at USD vil falde.

Når kvartalet er gået, gentager man processen for den gruppe, hvor man fik ret. Efter en række kvartaler har du en mindre gruppe af, forhåbentlig trofaste, kunder, hvor du har haft ret hver eneste gang. Meget simpelt, ikke?

Når jeg nævner den historie, er det fordi, at held-elementet spiller en betydelig rolle i den finansielle verden uagtet, hvor dygtig og godt forberedt man end er.

En række, også institutionelle, investorer har haft held med deres USD-forudsigelser eller valg af regionale aktieinvesteringer i de sidste år og fremstår derfor som dygtige, ligesom et stort antal privatpersoner vil have slået markedet, banken eller kapitalforvalteren. Hvorfor skal vi ikke bare eje Novo-aktier? Som en privatinvestor spurgte mig på et tidspunkt.

Problemet er, at formuer, pensionsmidler, fonde, private formuer mv. bliver flyttet rundt baseret på meget simple performancesammenligninger, uden at der gøres et forsøg på at forstå, hvorfor performance blev, som den blev, og om der foreligger ressourcer, processer, viden mv., der sandsynliggør, at god performance kan gentages.

Eller om strategier, der på kort sigt har klaret sig mindre godt, er rigtige på den lange bane. Jeg mener, at interessenterne i porteføljerne gør sig skyldige i ikke at efterspørge mere grundige og analytisk baserede vurderinger heraf.

Det er i den forbindelse interessant, at følge artiklerne i pressen om succesrige forretningsmænds investeringer. Næsten alle kan nævne eksempler på forrygende investeringer, som har givet enorme afkast.

Glemmer de mon de investeringer, som har været katastrofale og givet voldsomme tab? Det kan nok ikke udelukkes. Det er jo ikke indlysende, at man, fordi man har været dygtig til at skabe (og sælge) en forretning, også er dygtig til at forvalte den efterfølgende formue.

Pressen har en tendens til at puste til dyrkelsen af amatørismen og svælger i investorer, der baseret på teknisk analyse, modeller med fantasifulde navne etc. kan forudsige snart sagt alting. Men måske burde man lige huske på Fischer Blacks historie og vurdere, om der er tale om held eller dygtighed. Fortiden gentager sig næsten aldrig på helt samme måde.

Realiteten er, at investering nok er lidt mere kedeligt, og at man nøje skal vurdere, hvor sandsynligheden for succes er størst. Min påstand er, at markedstiming næppe er en disciplin med stor succesrate, og at der for private er mere værdi i at vælge den rigtige strategi med en god spredning på aktivklasser. Professionelle investorer skal naturligvis bruge det meste af paletten men igen vurdere, hvor dygtighed og grundig analyse kan give mest langsigtet værdi.

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere