FinansWatch

Er investeringsforeningerne pengene værd?

Det er utrolig forudsigeligt at læse kritikken af de aktive forvaltere. Men i ny analyse gemmer sig faktisk sensationelle informationer.

I en i øvrigt udmærket artikel i Finans/Invest, ”Performanceevaluering af danske investeringsforeninger”, konkluderer de tre forfattere, at godt 10% af de 89 målte afdelinger estimeres til at være dygtige; måske umiddelbart ikke så mange. Samtidig konkluderes det imidlertid, at 66% af afdelingerne er såkaldte ”zero-alpha”-foreninger; dvs. at de ikke leverer mer- eller mindreafkast. Og nu kommer det interessante: efter omkostninger. Med andre ord indtjener godt 75% af afdelingerne mindst deres administrations- og forvaltningsomkostninger.

Det er da nærmest sensationelt, idet man skal huske, at indekserede afdelinger eller ETF’er så absolut ikke er gratis specielt for private investorer, hvor omkostningerne let løber op i ½% p.a. eller mere. Med andre ord burde private investorer baseret på denne artikel helt klart investere i de aktivt forvaltede foreninger, der i hvert fald leverer benchmark-afkastet. Hvorfor drager de tre forfattere ikke den konklusion i stedet for blot at fungere som forlængede arme for læreanstalternes angreb på aktiv forvaltning?

Underperformer naturligvis i perioder

Ligeledes anføres det nærmest rutinemæssigt, at der ikke kan konstateres, ”signifikant vedholdenhed” og at ”der ikke er en generelt tydelig tendens til, at danske investeringsforeningers performance er konsistent over tid”. Dette er endnu en af ortodoksiens misforståelser. Selv gode forvaltere skal ikke performe godt til alle tider; faktisk har en række internationale undersøgelser påpeget, at det er et væsentligt karakteristikum, at gode forvaltere underperformer i perioder, hvor deres stil ikke favoriseres, men at de naturligvis på den lange bane skaber samlet merafkast. 2014 er et godt eksempel herpå, idet en række efter vores opfattelse dygtige kvalitetsforvaltere, som følge af rentefaldets begunstigelse af lavkvalitetsselskaber, har underperformet. Det skal de i et år som i år.

Hvor ville det være befriende, hvis Academia meldte sig ind i kampen og bidrog med andet end de evindelige tirader mod aktiv forvaltning. Hvad er forudsætningerne for at skabe merafkast, hvad er betydningen af aktiver under forvaltning, hvad betyder investeringsmiljøet etc.?

Kom nu!

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere