FinansWatch

Hvorfor du bør have Frontier Markets i din portefølje

Der er flere grunde til, at det giver mening at kigge på Frontier Markets, skriver Jan Eggertsen fra T. Rowe Price i ny klumme på FinansWatch.

Foto: PR

I øjeblikket stiger interessen for Frontier Markets, altså markeder, der endnu ikke kan betegnes som Emerging Markets, men hvor der er fornuftig vækst, og hvor der for det meste er en fungerende finansiel infrastruktur.

Der er flere grunde til, at det giver mening at kigge på disse lande, og flere grunde til, at de måske faktisk kan reducere den overordnede risiko i en balanceret portefølje og ikke øger risikoen.

Frontier Markets er spredt over hele verden, i både Sydamerika, Afrika, Mellemøsten og Asien. Og grunden til, at landene er interessante, er de helt fundamentale økonomiske forhold.

Helt grundlæggende skal der naturligvis være fred i landet og den finansielle infrastruktur skal være på plads, før man skal overveje at investere i disse lande. Derudover skal den grundlæggende økonomi være i stabil vækst og den demografiske udvikling skal kunne understøtte udviklingen.

Når det er sagt, har flere lande i Frontier Markets universet faktisk godt styr på inflations- og gældsudviklingen, og fremtiden ser lys ud. Væksten i Frontier Markets forventes langt at overstige både Emerging Markets og vores del af verden – i det lys må man sige, at aktierne er groft undervurderede i forhold til potentialet.

Frontier Markets er kun i begrænset grad korreleret med globale aktier og selv om korrelationen stiger, er denne aktivklasse fortsat meget sin egen. Væksten i landene er i høj grad drevet af indenlandsk efterspørgsel, bortset fra sektorer som eksempelvis råvarer.

Det betyder, at udsving i den globale økonomi og den globale produktion, kun i ringe grad påvirker virksomhederne i Frontier Markets universet. Det skal også siges, at de fleste lande er i færd med at mindske afhængigheden af råvareproduktion og prisudsving.

Man skal dog ud fra et risikoperspektiv være klar over, at blot fordi et land overordnet ser nogenlunde ud, skal man meget nøje udvælge hvilke sektorer og hvilke enkeltselskaber, der investeres i.

Et eksempel er Vietnam, hvor andelen af udenlandske investeringer stiger voldsomt, og hvor særligt landets elektronikindustri boomer. Et andet eksempel er Argentina, hvor præsident Mauricio Macri har haft succes med at tiltrække investorer og øge tilliden til landet gennem markedsreformer, efter en længere omtumlet periode for landet.

Sri Lanka er som land også på rette vej og i den tidlige fase af et økonomisk gennembrud. Regeringen har vist villighed til reformer, og Kina viser stor investeringsinteresse i landet. Der er byggeboom i landet og turismen er kraftigt på vej frem. Der er fortsat risici forbundet med at investere i Sri Lanka, men veldrevne virksomheder i landet har vist rigtigt gode resultater og er godt positionerede til fremtidig vækst.

Et andet argument for at investere i Frontier Markets, er at virksomhederne simpelthen er underanalyserede. De 20 største aktier i MSCI Frontier Markets indekset er kun dækket af i gennemsnit fem analytikere på verdensplan, for MSCI Emerging Markets indekset er det tal 27 analytikere pr. aktie for de 20 største aktier.

Der er naturligvis en risiko ved at investere i disse lande, men ikke en risiko, der nødvendigvis afspejles retfærdigt, når man ser på diverse Frontier Markets fonde. Mange af de fonde, der er på markedet i dag, består primært af aktiver fra Emerging Markets lande og blot en brøkdel fra Frontier Markets. Det er med til at skævvride diskussionen, og man er nødt til at sammenligne ”ægte” Frontier Markets fonde, for at se det reelle potentiale.

Man skal holde sig for øje, at olieprisen påvirker de mest olieafhængige lande i denne aktivklasse. Dertil kommer at Kinas investeringer i sine nabolande, øger disse landes afhængighed af den kinesiske økonomi.

Men hvis man er klar til at tage et grundigt og velinformeret blik på de her lande, er det meget svært at finde argumenter for ikke at inkludere dem i et komplet aktieunivers, særligt på et tidspunkt, hvor langt hovedparten af de øvrige aktieklasser ser ud til at være ganske dyre.

Klumme: Emerging markets er ikke bare emerging markets

Investeringschef: Der er noget i gære i Solens Rige

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere