FinansWatch

Emerging markets er ikke bare emerging markets

"Det gør det tydeligt for enhver, at det at betragte emerging markets som et homogent begreb er noget sludder," skriver Jan Eggertsen fra T. Rowe Price i ny klumme på FinansWatch.

Foto: PR

Mange af vores kunder spørger ofte om vores syn på emerging markets, og om det er ved at være tid til at øge eksponeringen i den aktivklasse.

Svaret bliver lynhurtigt et rungende ”måske”.

”Emerging Markets”-mærkatet dækker nemlig over så forskellige lande og markeder, at det ikke giver mening længere blot at behandle dem under et. Sådan har det i virkeligheden været længe, men forskellene landene i mellem vokser i disse år på trods af, at landene er samlet i adskillige fælles aktieindeks.

Eksempelvis er et land som Brasilien, der kun langsomt kommer sig over en lang og dyb recession, på vej mod en årlig vækst for 2016 på blot 0,5 procent, mens Indien rammer en høj og meget holdbar vækst på 7,2 procent.

Det gør det tydeligt for enhver, at det at betragte emerging markets som et homogent begreb er noget sludder.

Hvorfor er der sket det, at emerging markets udvikler sig så forskelligt? Ifølge os hos T. Rowe Price er der flere grunde, men den mest bemærkelsesværdige er, at Kinas industrialiseringsfase fortsætter.

Det har sat en prop i råvarernes såkaldte supercykliske udvikling, der skabte høj økonomisk korrelation mellem Kina og de store råvareproducerende vækstlande. Derudover har den industrialiserede verdens vækstkrise siden 2008 dæmpet eksporten fra emerging markets.

Vi må konkludere, at de grundlæggende markedsvilkår for emerging markets har udviklet sig, og i stedet for at håbe, at de tidligere tiders brede vækstkorrelationer vender tilbage, må man i stedet bruge sin energi på at forstå dimensionerne af forandringerne på tværs af og i emerging markets.

Lad os tage Rusland og Filippinerne som måske de mest ekstreme eksempler. Den russiske økonomi er i øjeblikket defineret af svag økonomisk vækst på kort sigt (delvist på grund af landets stærke afhængighed af energieksport), svag indenlandsk forbrugsvækst og en aldrende befolkning.

Da energipriserne vil falde og stige i takt med den økonomiske cyklus, er der udsigt til en ubestridelig langvarig modvind for Rusland. Det er klart, at enhver kontroversiel politisk beslutning i Rusland og dårlige økonomiske nøgletal har potentialet til at skabe attraktive (læs: billige) priser på aktier. Men de data er ikke dem, man skal kigge efter for at finde et attraktivt emerging market-land. T. Rowe Price ejer af samme grund ingen russiske aktier i øjeblikket.

I modsætning hertil står Filippinerne, på trods af at begge lande har stemplet ”emerging markets med politisk risiko". Det skyldes, at begge lande ledes af dybt nationalistiske og dermed kontroversielle præsidenter (Putin og Duterte), men her stopper sammenligningen.

Den filippinske økonomi er nemlig langt mindre cyklisk orienteret, set i lyset af den indenlandske forbrugsorienterede vækst og landets knappe naturressourcer. Filippinerne har samtidig en af ​​de mest demografisk fordelagtige økonomier i verden, og det er vigtigt, fordi det langsigtede økonomiske vækstpotentiale er en funktion af produktivitetsvækst og befolkningsvækst i den erhvervsaktive alder.

Dermed råder Filippinerne faktisk over en virkelig vigtig naturressource, nemlig dens befolkning, der vil garantere en positiv udvikling i økonomien. Hos T. Rowe Price er vi betydeligt overvægtede i Filippinske aktier.

Kontrasterne er overalt. Tag Brasilien og Sydafrika og deres mangel på meningsfyldte strukturreformer gennem de seneste år, fordi politisk inerti har overtrumfet behovet for at ændre sig med de økonomiske tider. Sammenlign de to lande med Indien og Indonesien, hvis regeringer gør reelle og omfattende forsøg på at reformere, selv midt i en usikker global økonomi.

Aktiemarkedet elsker stempler, eksempelvis ”the fragile five” og ”BRIC”, men det er afgørende at skelne mellem disse overordnede betegnelser og den komplekse virkelighed på de nye markeder. Intet akronym kan definere en kompleks virkelighed på lang sigt

Vi ejer hos T. Rowe Price betydeligt flere Emerging Markets aktier, end hvad MSCI World Index tilsiger, og hvis vi skulle give en klar og kortfattet vejledning til investorer, der vil forstå emerging markets i dag, er det første skridt at spørge: "hvor inden for udvalget af emerging markets er der forandring og muligheder?"

Det er et væsentligt andet spørgsmål end: "er emerging markets attraktive netop nu", og det er et afgørende første skridt i retning af at forstå udviklingen og forandringen på de nye vækstmarkeder.

 

Forsiden lige nu

PFA sælger stort domicil i Esbjerg

Pensionsselskabet PFA sælger domicil på 5800 kvm til velhaveren Erik Bank Lauridsen i millionhandel. Ejendommen skal laves om til moderne boliger.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere