FinansWatch

Pas på med at overse Japan

KLUMME: Det har i mange år været svært at være optimist omkring den økonomiske udvikling i Japan. Men der ved at ske noget i Solens Rige, skriver Jan Eggertsen, nordisk chef for T. Rowe Price.

Foto: PR

I flere generationer har det været svært at finde ud af, hvad man skulle mene om verdens tredjestørste økonomi, den japanske. I hvert fald har det været voldsomt svært at være optimist omkring Japan.

Deflation og mager økonomisk vækst parret med en medicin fra skiftende regeringer, der ikke virkede, har skræmt internationale investorer væk fra landet og dets aktiemarked, der udgør næsten en tiendedel af verdens børsnoterede værdier.

Men noget er ved at ske. Væksten vender tilbage, japanske aktier er billige – meget billige – hvis man altså tillader tillade sig selv at måle værdien af dem med samme målestok som i resten af verden. Derfor er optimistiske investorer ved at få øjnene op for Solens Rige.

Jeg skriver udtrykkeligt optimistiske, for når man taler om Japan, er intet givet, og oven i det kommer usikkerheden vedrørende præsident Trump, og hvad hans politik får af betydning for verdensøkonomien og Asien i særdeleshed.

Men alligevel. Optimismen stiger i Japan. Landets stærke eksportafhængighed bliver langsomt suppleret af en stigende indenlandsk efterspørgsel i både små og mellemstore virksomheder. Det lader til, at premierminister Shinzo Abe efterhånden lykkes med sine arbejdsmarkedsreformer – man har på det seneste set et lidt strammere arbejdsmarked, hvilket er godt – og samtidig har Abe evnet at få lederne i det børsnoterede Japan til at lytte.

Japanske selskaber har i særklasse været gode til blot at gemme kapital, der trækker negative renter, i stedet for at investere den eller returnere den til aktionærerne. Der er dog sket et markant holdningsskift i de senere år, og indtil videre er der på intet tidspunkt i historien foretaget så mange aktietilbagekøb og udbetalt så mange penge til aktionærerne af japanske selskaber som i 2016.

Det har sendt nøgletallet ROE, egenkapitalforrentningen, mod himlen, og nærmest ingen andre aktiemarkeder kan prale af en højere ROE end det japanske. Det er en god nyhed, og en nyhed som burde tiltrække sig mere opmærksomhed, men japanske aktier er fortsat ikke populære.

Hvis man bevarer det optimistiske syn, er der også andre ting der bør styrke aktiehistorien om Japan. Yen’en ligger historisk lavt med langt mere upside end downside, og japanske selskaber har fortsat enorme pengesummer på kistebunden. Kapitalinvesteringer i fremtiden, der ellers var uhørt for bare et par år siden, er også langsomt ved at komme på mode igen.

Endelig stiger de japanske virksomhedernes overskud hastigere end bruttonationalproduktet, virksomhedernes salg stiger og lønningerne stiger. Japan er inde i en positiv opadgående cirkel, og selskaberne kan, med deres store formuer in mente, reagere hurtigt på stigende efterspørgsel.

Hvis man sammenligner japanske aktier med amerikanske aktier, ser billedet helt vanvittigt ud. Japanske aktier handler med en P/E på omkring 15, amerikanske aktier med en P/E på 17. Samtidig ligger værdien af det japanske aktiemarked omkring 20 pct. under toppen i 2007, mens amerikanske aktier ligger 10 pct. over.

Mange faktorer peger altså på, at japanske aktier skal op, og denne gang ser det ud til at have hold i virkelighed. Men når man tænker på, hvor mange gange, der er kommet falske købssignaler fra Japan, er spørgsmålet vel rettelig: ”tør du være optimist?”

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere