FinansWatch

Skyklapper koster afkast

KLUMME: Professionelle investorer har "skyklapper" på, når det gælder den geografiske spredning af deres obligationsporteføljer. Dermed går de glip af afkastmuligheder, skriver Jan Eggertsen, chef for Central- og Nordeuropa hos T. Rowe Price, i ny klumme på FinansWatch.

Jan Eggertsen, chef for Central- og Nordeuropa hos T. Rowe Price | Foto: PR

Det er ingen nyhed, at mange danskere er skyldige i dårlig geografisk spredning, når de undlader at investere globalt i både modne markeder og emerging markets. Men hvordan står det egentlig til i de professionelle investorers porteføljer?

Det er måske mere overraskende, at de professionelle investorer også kan være ensidigt geografisk eksponeret. I hvert fald når det kommer til obligationer.

Hvis vi ser nærmere på obligationsporteføljerne, ser man ofte, at de har begrænset geografisk spredning. Sidder man i Danmark og Norden har man en tendens til at købe velkendte obligationer i Europa og USA. Det er alt andet lige lettere at fiske i kendt farvand. Og når ratingen af obligationerne er i orden, så har man gjort en stor del af hjemmearbejdet.

Men det er ikke nok kun at kigge på ratingen. For ser man udelukkende på ratingen, går man glip af afkastmuligheder. Mere om det senere.

Kreditcyklussen er nøglen til afkast

Tager man udgangspunkt i kreditcyklus, når man ser på sin obligationsportefølje, sætter det den i et andet lys. De lande, der ligger op ad hinanden, særligt i Europa, bevæger sig i stadig stigende grad synkront. Så har man ikke en global spredning i obligationsporteføljen, kommer man ofte til at få en unødig stor risiko.

Eurozonen er f.eks. i et delvist økonomisk og vækstmæssigt skæbnefællesskab. Og ligger man for tungt i eurozonen, kommer man ofte til at være eksponeret mod det samme stadie i kreditcyklussen. Derimod vil en global spredning sikre, at der altid vil være stats- eller virksomhedsobligationer, som er i forskellige stadier. Mens nogle er på vej ned, kan andre være på vej op.

Som professionel investor kan man med et globalt udsyn investere i lande, sektorer og virksomheder, hvor potentialet for et solid risikojusteret afkast er højest.

Det kan således ligefrem være en investeringsmulighed at henholdsvis undervægte og overvægte de lande, regioner og sektorer, der er i afmatning og opsving. Holder man sig det for øje, og bruger konjunkturerne til at handle, opnår man en langt bedre risikospredning og potentielt afkast i obligationsporteføljen.

Som et eksempel ser vi blandt andet, at Brexit og den uro det medfører, i øjeblikket risikerer at sende Storbritannien ned af kurverne, hvorimod den økonomiske udvikling i lande som Columbia, Indonesien og Mexico er i opsving.

Der er altså muligheder i den globale tilgang til obligationsporteføljen. Men når man investerer globalt, skal man være opmærksom på ikke at stirre sig blind på ratingen.

Ens rating – forskelligt afkast

Ratingerne på stats- og virksomhedsobligationerne guider i vid udstrækning investorerne. Og investerer man kun ud fra ratingen, har man måske på papiret den helt rigtige risiko. Men der kan gemme sig forskelle i det forventede afkast. For dykker man ned bag ratingerne, kan der være store geografiske forskelle.

Vi lavede for kort tid siden en analyse, der viser, at den årlige rente i hele løbetiden for en højrentevirksomhedsobligation fra emerging markets kan være mere end dobbelt så høj som sit europæiske modstykke. Den årlige rente i hele løbetiden er på en gennemsnitlig BB-ratet højrentevirksomhedsobligation er 3.1 procent i Europa. Den tilsvarende procentsats er 6.4 procent i emerging markets.

Selv når man indregner omkostninger til afdækning af valutaen, bliver man betalt for at gøre sig ulejligheden med en global tilgang, når man sidder i Europa. Men det kræver, at man får øje på mulighederne.

Bliver du inviteret til bordet?

En ting er selvfølgelig at have blikket rettet mod emerging markets. Noget andet er at få investeringsmulighederne. Det handler nemlig om at blive inviteret med til bordet, når obligationerne bliver udstedt.

Emerging markets-obligationerne kan være svære at få fingrene i til den rigtig pris, fordi det ofte er et Over-The-Counter marked. Derfor kræver det lokalkendskab og brancheviden, så man ved, hvornår de bliver udstedt og hvornår man kan gøre sig en god handel.

Udstedelserne af virksomhedsobligationer i emerging markets kan ikke nødvendigvis modsvare den kraftigt stigende interesse, som vi har set de senere år. Og derfor går man forgæves, hvis man ikke har etableret relationer lokalt i emerging markets.

Man bliver nemlig ikke inviteret med ved udstedelse af en virksomhedsobligation i Indonesien eller Mexico, hvis man ikke kender virksomhederne. Derfor skal man huske at fokusere lokalt, når man handler globalt.

Så smid skyklapperne og se mulighederne uden for den europæiske andedam. Det betaler sig.

Pas på passiviteten

Emerging markets er ikke bare emerging markets

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs