FinansWatch

Medier: Bankerne holder på gebyrindtægter trods provisionsforbud

Nye tal fra analysehuset Morning Star viser, at kunderne i danske investeringsforeninger ikke har fået den besparelse, der var lagt op til med indførelsen af EU-direktivet Mifid 2. Forbrugerrådet kalder det "massiv omgåelse" af reglerne, skriver Børsen og Økonomisk Ugebrev.

Direktør i Nordea Invest, Eric Christian Pedersen

Et nyt EU-direktiv, Mifid 2, har siden 1. juli gjort det forbudt for bankerne at tage formidlingsprovision fra investeringsforeninger i forbindelse med porteføljeplejeordninger. I stedet skal kunderne have tilsendt en regning med moms for særskilt rådgivning. Det skulle have medført en besparelse for kunderne på over 2 mia. kr., men det er ikke sket, skriver Børsen og Økonomisk Ugebrev på baggrund af tal fra analysehuset Morning Star.

Opgørelsen viser blandt andet, at omkostningerne i fondene således kun er faldet med omkring 600 mio. kr. Hos Nordea Invest, som er en af de investeringsforeninger, der er med i opgørelsen, har man sænket gebyrerne i fondene med 0,6 procentpoint, men i stedet indført et porteføljeplejegebyr på 0,5 pct., som betales direkte til banken.

"Set fra mit skrivebord er der tale om en massiv omgåelse af det provisionsforbud, vi har fået," siger Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, til Børsen, mens han til Økonomisk Ugebrev opfordrer Finanstilsynet til at gå ind i sagen.

Begge medier skriver desuden, at hvis man kigger på, hvordan de samlede ligevægtede omkostninger så ud ved årets begyndelse, altså før indførelsen af de nye regler, så lød de i Nordea Invest på 1,31 procent af formueværdien. Efter forbuddet mod provisioner trådte i kraft i starten af juli var omkostningerne i de fonde, hvori der indgår provision, faldet til 1,25 pct. – men i tilsvarende fonde uden provisioner er omkostningerne nu 1,26 pct. Hos Nordea Invest oplyser direktør Eric Christian Pedersen, at man ikke ser noget odiøst i prissændringerne.

Banker i tvivl om nye regler for provision

Stor uenighed om gevinst af Mifid II for bankernes småkunder

Forsiden lige nu

Køber af krisebank tager en for holdet: Vi gør det for den danske banksektor

Det ville have haft konsekvenser for hele banksektoren, hvis ikke den fortabte situation i Østjydsk Bank var blevet løst, mener direktøren i Sparekassen Vendsyssel, der nu overtager både filialer og kriseramte kunder. Vi så meget nødigt, at banken skulle havne i Finansiel Stabilitet, siger han til FinansWatch.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere