FinansWatch

Industriens Pension vurderer at amerikanske aktier er dyre

Kun en gang tidligere i de seneste 40 år har aktierne i USA været så dyre som nu. Forude venter budgetforhandlinger og skattelettelser på agendaen, og skuffer præsident Trump, kan det ramme de amerikanske aktier, vurderer Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg i Industriens Pension.

Morten Kongshaug, investeringsstrateg i Industriens Pension.

De amerikanske aktier har haft et stærkt 2017, men de begynder nu at nå en pris, der er den højeste siden it-boblen i starten af 00'erne.

Da der samtidig er usikkerhed om præsident Donald Trumps evner til at gennemføre reformer på den politiske scene, er det et godt tidspunkt at sælge ud af aktierne.

Det vurderer Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg i Industriens Pension, som har mere end 150 mia. kr. under forvaltning.

Det amerikanske aktieindeks S&P 500 er steget 11,5 pct. i år, og han peger på, at de amerikanske aktier i gennemsnit handler til en price-earning-multipel (P/E) - prisen, man betaler per overskudskrone - på 18.

Set over de sidste 40 år har aktierne kun i en femårig periode omkring it-boblen i 00'erne været prissat højere.

"Aktierne er blandt andet båret frem af et marked, der svømmer i likviditet og en betydelig valutamedvind fra dollaren, der er faldet med over 12 pct. over for euroen i år. Det har styrket amerikanske selskabers konkurrenceevne og indtjening på globalt plan markant," vurderer Morten Kongshaug i en skriftlig kommentar.

"Samtidig blev aktierne især i månederne efter Trumps valgsejr løftet af en forventning om betydelige skattelettelser, der kunne stimulere amerikansk økonomi," fortsætter han.

Trump og kommende reformer

Netop usikkerheden om Trump er ifølge Morten Kongshaug en anledning til at sælge fra, da en del af aktiekursudviklingen er bundet på forventninger om, at han kan levere reformer, som kan hjælpe økonomien og virksomhedernes indtjening.

"Trump går et vanskeligt efterår i møde, hvor der blandt andet skal forhandles et budget på plads, og senere på året venter forhandlingerne om en forhøjelse af gældsloftet. Derudover kommer de længe ventede skattelettelser på agendaen," påpeger Morten Kongshaug.

"Hvis efterårets begivenheder igen ender uden mærkbare resultater, der vil stimulere amerikansk økonomi, kan den høje værdiansættelse for alvor blive testet," fortsætter han. 

Han mener, at man som investor kan overveje at købe aktier i Europa i stedet, hvor der ifølge hans vurdering er mere at hente, hvis "det europæiske vækstmomentum fortsætter".

De danske investorer har ikke nødvendigvis fået så meget ud af afkastet på de amerikanske aktier i år, da dollar i 2017 er blevet svækket 12 pct. over for kronen, hvilket dermed har udvandet kursstigningerne.

 

/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs