FinansWatch

Ny analyse: Danskernes formue stiger, men er skævt fordelt

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at de 10 pct. rigeste danskere ejer 60 pct. af den samlede formue.

Foto: BUNDGAARD CARSTEN/Ritzau Scanpix

Danskernes formuer er stigende, men uligheden i formuerne er også stor. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at de 10 pct. rigeste danskere ejer 60 pct. af den samlede formue.

Det skriver Berlingske.

Opgørelsen er lavet uden at medregne formuen fra pensionsopsparingen. Hvis man tæller den med så falder de 10 pct. rigestes andel til 46 pct., men det er stadig for højt ifølge AE.

Erhvervsrådet hæfter sig ved, at sammenlignet med indkomsterne er danskernes formuer meget skævere fordelt.

”Formueuligheden er noget større end uligheden for indkomsten. Omvendt kan man se, at pensionsopsparingen er med til at udligne uligheden. Det er en god ting,” fortæller direktør i AE, Lars Andersen, til Berlingske.

Dog er den gennemsnitlige danske formue steget med omtrent 800.000 kr. til 2,9 mio. kr. i perioden fra 2014 til 2020.

Cheføkonom for den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen hæfter sig i et modsvar ved, at når man tager højde for naturlige formueforskelle på tværs af alder, så ejer de rigeste 10 pct. blot 30 pct. af formuen.

Men det fremgår af analysen, at formueuligheden er tydelig inden for alle aldersgrupper. Derfor foreslår AE, at man hæver aktiebeskatningen til fra 42 til 45 pct. og ejendomsbeskatningen fra 0,5 til 1,0 pct. af ejendomsværdien.

Privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm, går ikke ind i ulighedsdiskussionen, men fremhæver glæde ved at danskernes formuer generelt er voksende, og at tvungne pensionsopsparinger medfører, at personer som ellers ikke ville spare op, får opbygget en formue.

Samtlige medarbejdere i Sparekassen Kronjylland efteruddannes i bæredygtighed

Nordnet vil med nye fonde nappe kunder fra bankernes pensionspuljer

Nordnet vil med nye fonde åbne marked på 700 mia. kr. - men vejen derind kan blive svær

Høje renter sender forældrekøb til hjørne

Mere fra FinansWatch

Arbejdsgivere kalder på flere løsninger efter politisk håndsrækning: "Situationen er generelt set helt utrolig presset"

Nok bliver det med nye regler om lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft lidt lettere for finansvirksomheder at skaffe flere hænder, men ifølge Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, er der brug for flere tiltag, hvis ikke den generelle udvikling i sektoren skal bremses. I Finansforbundet køber næstformand ikke helt ind på præmissen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs