FinansWatch

Chefstrateg om kinesisk uro: Begrænset risiko for vestlige markeder

Chefstrateg hos Nykredit ser ikke den store risiko for, at krise hos kinesisk ejendomsudvikler vil skabe voldsomme ringe i vandet uden for Kina.

Evergrande skal i løbet af ugen betale afdrag på to obligationer. | Foto: Bobby Yip/Reuters/Ritzau Scanpix

Krisen i den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande skaber usikkerhed på finansmarkederne, som i forvejen er lidt ramt af frygt for inflation og pengepolitiske stramninger i horisonten.

Men selv om Evergrandes forpligtelser næsten er på niveau med det danske bruttonationalprodukt, ser chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit ikke større afsmitning til de globale finansmarkeder.

"Evergrande er om ikke "too big to fail", så i hvert fald alt for stor til, at man vil lade selskabet kollapse ukontrolleret. Vi ser ingen "Lehman event". Kina har historisk haft for vane at redde store selskaber fra konkurs for at skåne kinesiske banker og investorer for tabene og for ikke at risikere makroøkonomiske spill-overs," skriver Frederik Engholm i en kommentar.

Sagen vil dog lede til tab, men spørgsmålet er omfanget, og hvem det rammer. Frygten er naturligvis, om det i sidste ende kan starte en snebold, som skaber større problemer i Kinas finansielle sektor med afsmitning på hele økonomien og de globale finansielle markeder.

"Det sidste er ikke vores forventning, men gennemsigtigheden er ofte ringe i Kina. Afsmitning til de kinesiske kreditmarkeder har været synlig et stykke tid og er forværret på det seneste. Det skyldes dog ikke mindst, at Kinas high yield-marked har en tung repræsentation af udstedelser fra ejendomssektoren," påpeger Frederik Engholm.

Hovedforventningen er ifølge chefstratregen, at en restrukturering af selskabet vil ske med tab til en række kapitalforvaltere, fonde, banker og underleverandører, mens de mange private kinesere, som har forudbetalt dele af projektejendomme, bliver skånet.

"Overordnet det vores vurdering, at selv om der vil være usikkerhed, så vil en konkurs/restrukturering af Evergrande først og fremmest udgøre en risiko for andre inden for samme branche i Kina."

"Og dernæst for (særligt mindre) kinesiske banker og investorer. Risikoen for kinesisk økonomi som helhed forekommer begrænset, og det gælder i endnu højere grad for vestlige markeder," vurderer Frederik Engholm.

Aktien i Evergrande faldt mandag 10,2 pct. og er i 2021 herefter faldet 84,7 pct.

Selskabet skal i denne uge betale afdrag på to obligationer, der udløber, og det bliver en test af, hvorvidt selskabet kan overholde sine forpligtelser over for kreditorerne.

Ifølge flere nyhedsbureauer har Evergrande gældsforpligtelser på over 300 mia. dollar.

Britisk finanskoncern falder tungt efter planer om aktiesalg 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs