FinansWatch

Første dansker med certifikat i ESG-investering: "Det er en slags omskoling til virkeligheden"

100-130 timer tager det at læse sig til et certifikat i bæredygtige investeringer. Det er konklusionen hos pilotholdet, der gennemførte de nye uddannelse i efteråret. Som den første dansker har Finansforeningens formand, Lars Bo Bertram, taget certifikatet. Her fortæller han om sine egne erfaringer.

Lars Bo Bertram med FN's veerdensmål i baggrunden. Foto: Bankinvest/PR

At ansatte i investeringsbranchen har behov opkvalificering i bæredygtighed, er formanden for Finansforeningen, Lars Bo Bertram, ikke i tvivl om:

"Ellers bliver man en dinosaur – det er en megatrend," siger han.

Og de første erfaringer med en ny uddannelse i bæredygtige investeringer er nu gjort blandt flere finansfolk i Norden. Som FinansWatch tidligere har beskrevet, udbyder Finansforeningen i Danmark det britisk udviklede 'Certificate in ESG Investing', og formanden var i 2019 selv med på pilotholdet. Han fortæller her om sine lavpraktiske erfaringer med uddannelsen.

"Ja, jeg blev første dansker, der tog certifikatet. Vi var egentlig to meldt til pilotholdet, men den anden blev syg," forklarer Lars Bo Bertram, som for nylig modtog det formelle certifikat.

(Artiklen fortsætter eftrer billedet)

CERTIFIKAT.jfif
Lars Bo Bertrams certifikat. Foto: CFA/PR

Eksamen tog han sidste efterår i London, og siden har mindst en dansker mere taget certifikatet.

Motivationen

Formanden meldte sig til pilotholdet, fordi han selv har ret stor interesse for bæredygtighed og mener, at det er noget, han i sit daglige job som direktør i Bankinvest skal vide noget om.

ESG fylder rigtigt meget i branchen, men hvordan griber vi det an i en porteføljesammenhæng?

Lars Bo Bertram, formand for Finansforeningen og direktør i Bankinvest

"Interessen er båret af FN's verdensmål, EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen's Green Deal og den nye danske politiske målsætning om 70 procents reduktion af CO2-udslippet. ESG fylder rigtigt meget i branchen, men hvordan griber vi det an i en porteføljesammenhæng? Det får man mere overblik over i kompendiet, med definitioner på E, S og G (Environment, Social, Governance, red.)," siger han.

Tidsforbruget

Hvor mange timer brugte du på at tage certifikatet?

"Jeg havde fra starten af juli til eksamen først i september. Det forventes, at man bruger 100-130 timer. Jeg tror, jeg brugte ca. to arbejdsuger, men det er svært at sige – måske er 100 timer et meget godt bud," svarer Lars Bo Bertram.

Når han skal beskrive niveauet, kan han ikke helt afgøre, om det var sværere eller lettere end ventet. Han var dog positivt overrasket over læsematerialets kvalitet.

"Det er et godt og gennemskrevet materiale, der kan håndteres, og som gav mig et godt overblik. Måske er det et bedre materiale, end jeg havde ventet," siger han.

Eksamen

Lars Bertram peger dog på, at eksamen var svær. Den tager to timer og 20 minutter i form af en omfattende 'multiple choice test' efter amerikansk forbillede. Der var meget lovstof, og det krævede en del udenadslære.

"Der var gode cases, men det er svært at lave en ESG-test som multiple choice. Man må træne meget udenadslære. Man bør nok gøre det mere case-baseret. Det var så også en piloteksamen," påpeger han.

Bag udviklingen af Certificate in ESG Investing står den britiske søsterorganisation til finansforeningen, CFA Society UK, som lod pilotholdet trykprøve uddannelsen sidste efterår med deltagere også fra det øvrige Europa. Eksamen blev afholdt i London.

Allerede i år har Finansforeningen – også kaldet CFA Society Denmark – fået lov at udbyde uddannelsen på det danske marked og afholde eksamen på dansk grund. I øjeblikket kan man melde sig til eksamen på testcentre tre steder i Danmark. Det samme gælder for CFA-foreningerne i Schweiz og Spanien, mens de øvrige nordiske lande endnu ikke kan afholde eksamen lokalt.

Gebyret

Prisen for at deltage i den nye uddannelse er i øjeblikket 470 pund – svarende til godt 4000 kr. Og hvis investeringsbranchen følger Bankinvests eksempel, kan firmaerne godt forberede sig på at betale gebyret for medarbejderne.

"Vores politik vil være, at det vil Bankinvest godt betale for medarbejderne, for det giver god mening," siger Lars Bo Bertram om uddannelsesgebyret.

Jeg tror, det (ESG) er det, vi snakker mest om med de store kunder. Men så er det jo en fordel at kunne sige noget fornuftigt. Man bliver en mere kvalificeret medspiller ved at have uddannet sig.

Lars Bo Bertram, formand for Finansforeningen og direktør i Bankinvest

Efterspørger dine kunder kvalifikationer inden for ESG?

"Jeg tror, det er det, vi snakker mest om med de store kunder. Men så er det jo en fordel at kunne sige noget fornuftigt. Man bliver en mere kvalificeret medspiller ved at have uddannet sig."

Nytteværdien

Derudover nævner han, at man skal kunne forstå problemstillingerne for at kunne implementere ESG-hensyn i en portefølje, og der giver uddannelsen giver et boost med en stor basisviden.

Lars Bo Bertram kalder opkvalificering i ESG for "en slags omskoling til virkeligheden". Om certifikatet kan medvirke til den såkaldte 'greenwashing', hvis folk i investeringsbranchen sætter certifikatet på fordøren og ellers gør, som de plejer, kan han ikke se for sig.

"Investeringsprodukter og certifikat hænger ikke sammen. Certifikatet kan fortælle noget om niveauet og interessen i en organisation, men ikke om produkterne – sådan hænger det slet ikke sammen," siger han.

Overblikket

For Lars Bo Bertram selv har uddannelsen betydet, at han har fået et overblik, som han ellers havde svært ved at skaffe sig. Han har forstået mere om sammenhænge – blandt andet at forbedringer for miljø og klima også kan skabes ved at fjerne fattigdom – så det eksempelvis bliver muligt at bygge dæmninger og anvende bedre husmaterialer. Som han siger:

"Klima er et stort problem, men faldende biodiversitet er måske hos mange et overset, men alvorligt emne. WWF estimerer i en rapport fra 2018, at fra 1970 til 2017 er 60 procent af alle arter forsvundet fra kloden. Og der ventes yderligere fald i biodiversiteten på 10 procent frem mod 2050. Et andet problem er, at der i 2050 forventes at være mere plast i havet end fisk. Der er mange ting, der spiller sammen. En af måderne at løse nogle af problemerne på er at få ESG endnu mere integreret i investeringsporteføljerne," siger Lars Bo Bertram.

Ny uddannelse i bæredygtige investeringer tiltrækker 1200 på få måneder

Finans Danmark leverer model til beregning af CO2-aftryk i 2021

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere