FinansWatch

Pensionsselskaber strides om ESG og klima: Skal olieaktierne sælges nu?

FW PODCAST: Alle er tilsyneladende enige om, at ESG og særligt klimaet er afgørende for kapitalforvaltning anno 2020. Men investorerne har vidt forskellige tilgange til, hvordan ESG skal håndteres i praksis. Pensionschefer i ATP og MP Pension debatterer, om man bør sælge olieaktier i denne podcast fra FinansWatch.

Foto: Carsten Ingemann/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Bølgerne går hårdt i denne episode af FinansWatch Podcast.

Pensionsselskabet MP Pension har solgt de børsnoterede olieselskaber i aktieporteføljen. De er ikke længere velkomne. Pengene skal kanaliseres over i virksomheder, der direkte bidrager til den grønne omstilling. Det er bedst for klimaet.

Sludder, mener ATP.

Verdensøkonomien er afhængig af olie i endnu et par årtier. I denne overgangsfase handler det om, at udvindingen foregår med mindst mulig udledning af CO2 i selve produktionsprocessen. Derfor bruger ATP aktivt sin kapital til at investere i de mest "grønne" olieselskaber. Det er bedst for klimaet.

Heftig debat om olieaktier

Selv om alle større danske investorer omfavner ESG-tilgangen – det vil sige fokus på miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold – er der store forskelle i den praktiske udførelse.

I denne FinansWatch Podcast debatterer vicedirektør Ole Buhl fra ATP med adm. direktør Jens Munch Holst fra MP Pension om, hvorvidt olieaktier har en berettigelse i porteføljen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

doc79ffuhy4qn613nj98mgh.jpg
Foto: PR/ATP - vicedirektør Ole Buhl fra ATP

"Der bliver ikke udvundet mindre olie, fordi vi eller MP Pension sælger vores aktier. Der bliver udvundet olie, fordi efterspørgslen er ret massiv. Selv FN's klimapanel siger, at vi ikke har de tekniske løsninger til at komme af med olien. Om man kan lide det eller ej, så kommer der til at blive udvundet olie," siger Ole Buhl fra ATP.

"Vi har det princip, at vi gerne vil prøve at påvirke selskaberne."

Jens Munch Holst er ikke enig:

"Vi tror på, at verden skal forandres. Og den skal forandres ret stærkt. Så de penge, vi har, skal bruges nogle steder, hvor vi rent faktisk kan rykke os væk fra de CO2-udledende energikilder," siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

doc79ffuob96ee1ezst31eu.jpg
Foto: PR/MP Pension - Jens Munch Holst fra MP Pension

"Vi er nødt til at rykke på det her, og vi skal lave kvantespring. Det er ligesom en krig det her. Vi skal opfinde nogle nye ting, som gør, at vi rent faktisk når 2-graders målsætningen. Vi kan ikke bare læne os tilbage og sige, at vi skal bruge energi, og vi skal bruge olie," lyder fra det fra tophefen hos MP Pension.

Hør hele FinansWatch Podcast i nedenstående afspiller.

Du kan også downloade FinansWatch Podcast i Apple iTunes , Spotify eller Google Podcast.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere