FinansWatch

Dansk forskerhold vil fange børssnyd med kunstig intelligens

Der svindles årligt for flere hundrede mia. kr. på de globale børser, men nu har et hold forskere fra Aarhus Universitet fået tilskud til et projekt, der skal fange børssvindel og kursmanipulation.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Der svindles for mange mia. kr. på de globale børser. I USA alene regner den føderale handelskommission med, at det beløber sig til 10-40 mia. dollar – hvert år.

Det skal der laves om på, hvis det står til et hold forskere fra Aarhus Universitet. De har fået 2,8 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til et treårigt projekt under navnet DISPA, hvor kunstig intelligens skal bruges som vagtværn mod børssvindel og kursmanipulation.

Forskerne skal udvikle et system, som kan opfange mistænkelige handler på børsen, forklarer Alexandres Iosifidis, der er lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab og ekspert i machine learning. Det sker i dag via manuelle stikprøver.

"De løsninger med kunstig intelligens, som vi målrettet går efter, kræver langt mindre manuelt arbejde, reducerer omkostningerne og er samtidig langt mere effektive end nutidens kontroller," siger lederen af forskergruppen i en pressemeddelelse.

Det er såkaldt machine learning, der skal designes til at forudsige kursmanipulation på tværs af aktiehandel. Det skal ske ved systematiske analyser af aktiviteter på de globale børser, så der kan genkendes irregulære handler og derved afdækkes mønstre i aktiekurs-data.

"Vi arbejder ud fra en hypotese om, at handler i én aktie påvirker den fremtidige handel med andre aktier i særlige mønstre, der kan genkendes med datadrevne analyser."

"Vi fokuserer på registrering af handelsaktivitet baseret på hop i gennemsnitspriser af aktier, og vi vil detektere disse i faktiske børsdata for at afdække relationer mellem aktiehandler og irregulære handelsaktiviteter," lyder det fra lektoren i pressemeddelelsen

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs