FinansWatch

PFA: Lave renter skaber opkøbsmuligheder på aktiemarkedet

De lave renter og høje priser på obligationer giver muligheder for køb på aktiemarkedet, lyder det fra seniorstrateg i PFA.

Genrefoto, aktiemarkedet. Foto: Finn Frandsen

Opskruede obligationspriser skaber nye købsmuligheder på aktiemarkedet.

Det vurderer Rasmus Pilegaard, der er seniorstrateg i PFA, i en kommentar.

Han forklarer, at selv om verdensbilledet i den senere tid er blevet mere mudret, så skinner aktierne "lidt klarere", når alternativet er historiske høje priser på obligationer. Det hænger sammen med, at den gennemsnitlige udbetaling fra S&P 500-selskaber er på 1,9 pct., hvilket er højere end renten på en statsobligation.

På samme tid betyder rentefaldet, at fremtidens indtjeningsforventninger bliver relativt mere værd og dermed øger værdien af aktieselskaberne.

"Det er derfor ikke overraskende, at aktier historisk set har leveret pæne afkast, efter at Fed (Federal Reserve, red.) har påbegyndt en serie af rentesænkninger, som følges op globalt. 16 gange har Fed startet en serie af rentesænkninger siden 1954, og afkastet i S&P 500 har i gennemsnit ligget på 14 pct. i de efterfølgende 12 måneder med tre væsentlige undtagelser, hvor afkastet var negativt: 2008, 2001 og 1968."

"Aktuelt vurderer jeg ikke, at aktiekurserne er lige så overvurderede som under it-boblen i 2001, eller at vi står over for en ny global finanskrise som i 2008," siger Rasmus Pilegaard.

Han vurderer, at det er sandsynligt, at centralbankernes hurtige indgriben for at forebygge yderligere vækstopbremsning vil virke og skabe et fornuftigt afsæt for aktier.

"Aktiemarkedet er inde i en volatil periode, som kan give gode købsmuligheder, hvis man tror på, at opsvinget fortsætter. Som investor skal man dog gøre op med sig selv, om man har nerverne til at tage turene nedad, når bølgerne går højt på Trumps Twitter eller i det britiske parlament og huske på, at investeringer er langsigtede," siger Rasmus Pilegaard.

I Danmark og Tyskland er renten på en tiårig statsobligation faldet til cirka minus 0,7 pct., mens den i USA på nuværende tidspunkt er lige under 1,5 pct.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere