FinansWatch

Norges Bank vil investere flere oliepenge i amerikanske aktier

Det norske Oliefond vil skrue ned for europæiske aktier, men op for de amerikanske.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Den norske Oliefond skal til at investere mere i amerikanske aktier og drosle ned for investeringer i europæiske.

Det foreslår Norges Bank i et brev til den norske regering, fremgår det af det norske finansministeriums hjemmeside.

Ifølge det norske medie E24.no bad den norske regerinn om et indspark fra Norges Bank, der skulle se på den geografiske fordeling af aktieinvesteringerne i Oliefonden.

En beslutning om, hvor pengene skal investeres, kan have stor betydning for, hvor stort et afkast der er - og udbyttet fra aktier i USA har de senere år været højere end i Europa, skriver E24.no.

"Over de sidste 25 år har nordamerikanske aktier haft et annualiseret afkast på 9,9 pct. mod 8,3 pct. fra udviklede markeder i Europa, 5,0 pct. i øvrige udviklede markeder og 6,7 pct. i emerging markets," fremgår det blandt andet af en skrivelse fra Norges Bank til Finansministeriet dateret til 21. august.

Ved udgangen af andet kvartal i år var fondens aktiebeholdning fordelt med 33,4 pct. i europæiske aktierne, 41,8 pct. i nordamerikanske, 21,9 pct. på øvrige udviklede markeder (Asia/Oceanien) og 21,9 pct. på emerging markets.

"Aktier udgør hovedparten af investeringerne i Statens Pensionsfond Udland (Oliefonden), og det er vigtigt, at rammerne for disse investeringer er gode og opdaterede. Vi skal frem mod foråret 2020 vurdere, om det er behov for justeringer. Analyserne fra banken er en af brikkerne, vi får til dette arbejde," siger Siv Jensen, Norges finansminister, i en kommentar.

Schroders-fond giver olie og gas et stykke tid endnu 

Den norske oliefond sælger ud af sine Sydbank-aktier 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs