FinansWatch

Få måneder inde i jobbet står Sparinvests investeringsdirektør i en ny situation

Svenske Thomas Gunnarsson har tilbragt hovedparten af sin karriere i Danmark. Få måneder efter sin tiltrædelse som investeringsdirektør i Sparinvest står kapitalforvaltningsselskabet over for at blive overtaget af Nykredit. For Thomas Gunnarsson betyder den nye situation ud over business as usual også ekstra fokus på ledelse og stabilitet.

Thomas Gunnarsson, investeringsdirektør i Sparinvest. | Foto: PR/Sparinvest/Jeanne Kornum

Det er snart fem måneder siden, at Thomas Gunnarsson rykkede ind på sit kontor i Sparinvest. På den ene væg har han fået installeret et stort Danmarkskort.

Det er for at quizze folk, når de kommer på besøg, forklarer han og beder FinansWatchs udsendte udpege Sparinvests største kunder rundt om i landet. De holder nemlig ikke - modsat så meget andet i den danske finanssektor - til i de store byer.

Med lidt hjælp består FinansWatch prøvelserne, og Thomas Gunnarsson tilstår samtidig, at kortet også er til for, at han selv kan lære Danmark bedre at kende. Som efternavnet kunne antyde, så er Sparinvests nye investeringsdirektør nemlig svensk.

I dag bor han i Trelleborg i Sverige, men ikke desto mindre har Thomas Gunnarsson efterhånden tilbragt størstedelen af sin karriere på dansk grund. I november havde han første arbejdsdag i Sparinvest, og interviewet med den nye investeringsdirektør var aftalt, så han havde haft tid til at finde sig til rette i jobbet. Men fire måneder inde i jobbet ændrede fremtiden sig markant, idet Nykredit 1. marts lagde bud ind på at købe 75 pct. af aktierne i Sparinvest fra ejerkredsen bestående af 49 pengeinstitutter og syv danske forsikrings- og pensionsselskaber.

"Det er jo en ny situation. Investering handler ellers mest om den daglige drift og et langsigtet metodisk arbejde for at nå opsatte visioner og mål. Men lige nu handler det ekstra meget om ledelse, at give nye perspektiver og at skabe ro," siger Thomas Gunnarsson med henvisning til, at købet i øjeblikket afventer en igangværende due diligence-proces samt myndighedsgodkendelser.

Nykredit som ny ejer

Som investeringschef har Thomas Gunnarsson ansvaret for Sparinvests investeringsafdeling på omkring 30 medarbejdere fordelt på fem investeringsteams samt en investeringsstrateg.

"Det vigtige er, at der er fremtidsperspektiv og logik, og det er der jo i allerhøjeste grad i kombinationen Sparinvest-Nykredit. Vores kunder køber jo ind i vores investeringsteams, og det gælder især for de institutionelle kunder," siger Thomas Gunnarsson og fortsætter:

"De er jo i første omgang interesseret i, at vores teams er stabile, og det er en køber som Nykredit meget bevidst om."

Sparinvest har tradition for at være en virksomhed, hvor man er længe, og dermed har flere investeringsteams arbejdet sammen i mange år. Det gælder især Value Equity-teamet, som chefporteføljeforvalter Jens Moestrup Rasmussen har stået i spidsen for siden start, men det gælder også de andre teams.

"Arbejdsglæde og stolthed i forhold til arbejdet og virksomheden er vigtigt. At der er en rigtig god kultur, og at det er en god arbejdsplads. For der er ingen investeringsteams, som ikke kommer til at opleve svære perioder med nedgange på finansmarkederne, og det er i disse perioder, det er vigtigt at have gode teams," siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Thomas Gunnarsson. | Foto: PR/Sparinvest/Jeanne Kornum
Thomas Gunnarsson. | Foto: PR/Sparinvest/Jeanne Kornum

Det vigtige er, at der er fremtidsperspektiv og logik, og det er der jo i allerhøjeste grad i kombinationen Sparinvest-Nykredit. Vores kunder køber jo ind i vores investeringsteams, og det gælder især for de institutionelle kunder.

Thomas Gunnarsson, investeringsdirektør, Sparinvest

Business as usual

Som ny i jobbet har han på forhånd ikke haft ambitioner om at skulle ændre på tingene.

"Da jeg startede i Sparinvest, vidste jeg godt, at der allerede var gode teams og processer, og at der allerede var gjort et godt arbejde. Jeg skulle ikke ind at revolutionere tingene," siger Thomas Gunnarsson.

Posten har han overtaget fra Sparinvest adm. direktør, Jørgen Søgaard-Andersen, der i september fik tøjlerne efter den mangeårige direktør Per Noesgaard.

"Jeg har jo tidligere arbejdet sammen med Jørgen, så vi ser ens på, hvordan en investeringsafdeling skal fungere. Så jeg kommer ikke med noget banebrydende til organisationen - jeg fortsætter det gode arbejde," siger Thomas Gunnarsson.

"Der er ingen krise, tingene er velfungerende, og investeringsprocesserne kører. Det handler om i fællesskab at finde de lavthængende frugter for hele tiden at forbedre tingene. Investering er jo en proces, man hele tiden skal forfine. Det bliver man aldrig færdig med," tilføjer han.

ATP blev første job i Danmark

Jørgen Søgaard-Andersen og Thomas Gunnarsson kender hinanden fra ATP Alpha, pensionskassens ambitiøse satsning, der havde til opgave at øge danskernes pensioner ved at skabe et højt risikojusteret investeringsafkast.

Thomas Gunnarsson var kommet til ATP i 2004 som porteføljeforvalter, og det blev begyndelsen til hans danske karriere.

Efter en endt økonom-uddannelse fra Stockholm School of Economics i 1994 gik turen til London, hvor Thomas Gunnarsson i tre år arbejde for konsulenthuset L.E.K. Tilbage i Stockholm begyndte han at analysere aktieselskaber for det svenske børsnoterede investeringsselskab Industrivärden, der som aktiv investor var begyndt at kigge mod blandt andet danske børsselskaber efter betydende aktieposter.

Årene hos Industrivärden betød ikke bare, at Thomas Gunnarsson stiftede bekendtskab med danske selskaber. Det var også her, han med egne ord lærte håndværket fra bunden både i forhold til analyse, handel, derivater og som porteføljeforvalter. Da han forlod Industrivärden i 2003, var han porteføljeforvalter og chef for handelsafdelingen.

Hos ATP blev han porteføljeforvalter og trader på taktisk aktivallokering, hvor det dengang handlede om at justere på den overordnede fordeling mellem aktier og obligationer.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Thomas Gunnarsson taler med Anders Kjær Glibstrup, der er porteføljemanager i teamet for kreditobligationer hos Sparinvest. | Foto: PR/Sparinvest/Jeanne Kornum
Thomas Gunnarsson taler med Anders Kjær Glibstrup, der er porteføljemanager i teamet for kreditobligationer hos Sparinvest. | Foto: PR/Sparinvest/Jeanne Kornum

ATP Alpha var en succes. Men da ATP besluttede at integrere Alpha og Beta igen, var det tid til at lave noget andet

Thomas Gunnarsson, investeringsdirektør, Sparinvest

Drømmen om at starte sit eget

Men allerede i 2005/06 kom et nyt initiativ, hvor man under daværende fondsdirektør Bjarne Graven Larsen splittede investeringerne op i alfa og beta, og her kom Thomas Gunnarsson med i ATP Alpha.

Kort tid derefter i 2007 blev Jørgen Søgaard-Andersen hentet ind, og derved lærte de to hinanden at kende og arbejdede sammen indtil 2012. ATP Alpha-projektet blev nedlagt, umiddelbart inden afgående ATP-topchef Lars Rohde skiftede til Nationalbanken.

"ATP Alpha var en succes. Men da ATP besluttede at integrere Alpha og Beta igen, var det tid til at lave noget andet," siger Thomas Gunnarsson.

Forud for nedlukningen af ATP Alpha havde der i medierne været en del kritik af afdelingens afkast og omkostninger, men det afviste ATP.

Thomas Gunnarsson havde dog svært ved at slippe ambitionerne om at skabe noget ekstraordinært — sammen med tidligere kollegaer fra ATP Alpha kastede han sig ud i drømmen om at opbygge en selvstændig kapitalforvalter. De nåede at få investeringstilsagn, men ikke nok til at komme op at køre.

"Det lykkedes os ikke at skaffe tilstrækkeligt med kapital at forvalte. Der er meget høje indtrædelsesbarrierer for at starte en ny kapitalforvalter for det institutionelle marked. Men vi prøvede i hvert fald," fortæller Thomas Gunnarsson.

For nogle tidligere ATP Alpha-folk er drømmen alligevel genopstået. I Sidste uge meddelte ATP's tidligere fondsdirektør Bjarne Graven Larsen, at han sammen med otte andre har startet kapitalforvaltningsselskabet Qblue Capital. Flere af medstifterne har en fortid i ATP Alpha, der ligesom Qblue Capital går efter at opnå et absolut afkast, uanset om børsmarkederne går op eller ned.

Kaffebar i Malmø

Tilbage i 2015 iværksatte Thomas Gunnarsson noget helt andet, nemlig kaffebaren "In the Pink" i Malmø sammen med sin kone og en anden familie. Men inden de nåede at slå dørene op, tikkede der et jobtilbud ind. Thomas Gunnarsson havde igen job på dansk grund, denne gang som finansdirektør i Bankinvest.

Men i sommer valgte Bankinvest at ændre i sin organisation, og det betød farvel til Thomas Gunnarsson.

Blot få måneder senere var der bud efter Thomas Gunnarsson hos konkurrencen Sparinvest, hvor han kunne overtage posten som investeringsdirektør efter Jørgen Søgaard-Andersen, der i august blev udpeget til Sparinvests nye topchef.

Selv om Thomas Gunnarsson droppede det svenske restaurantprojekt på mållinjen, så eksisterer "In the Pink" den dag i dag og drives af hans kone. In the Pink, der på engelsk bruges til at beskrive en person, der ser sund ud, har efter tre år nu ambitioner om at åbne afdelinger i København, Stockholm og yderligere i Malmø.

Bankinvest nupper succesfuld salgsdirektør fra konkurrent 

Sparinvest henter ny investeringsdirektør hos rival og udvider direktionen  

Mere fra FinansWatch

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs