FinansWatch

ATP købte op i Pandora og Danske Bank mens aktierne faldt

Den store investor udnyttede situationen med lave aktiekurser til at øge ejerandelen i både Pandora og Danske Bank.

Foto: Thomas Borberg

Mens aktierne i Pandora og Danske Bank bare faldt og faldt, benyttede ATP andet halvår på at øge sine ejerandele ganske betragteligt.

Over 1,25 mio. Pandora blev tilføjet pensionskæmpens depot, således at ejerandelen ved udgangen af 2018 var oppe på 3,78 pct. mod 2,63 pct. ved udgangen af juni.

For Danske Bank var billedet nogenlunde det samme. Her købte ATP 4,425 mio. aktier i løbet af andet halvår og øgede dermed sin ejerandel i Danske Bank til 1,81 pct. fra 1,32 pct. Det viser pensionsselskabets halvårlige specifikationer af beholdningen af børsnoterede danske aktier.

Opkøbene er kommet i en periode, hvor kurserne på Pandora og Danske Bank er faldet ganske betragteligt.

For Pandora bød andet halvår på et kursfald på over 40 pct. fra 445,80 kr. til 265,30 kr. Medregnet et udbytte på 9 kr. var afkastet på aktien negativt med over 38 pct. i perioden, der bød på nedjusterede forventninger og flere kritiske analyser fra Carnegie.

For Danske Bank var det hvidvasksagen, der kostede aktionærerne dyrt og et kursfald i andet halvår på over 34 pct. til 128,90 kr. fra 199,75 kr.

ATP nævner selv hvidvasksagen i sit årsregnskab og peger på, at det har ageret aktiv ejer ved at lægge pres på selskabet og søge løsninger sammen med andre aktionærer

"I valget mellem dialog og eksklusion foretrækker ATP dialogen, så længe der vurderes at være potentiale for forbedringer," skriver ATP.

Mens ATP har brugt andet halvår på at købe aktier i Pandora og Danske Bank, har pensionsselskabet solgt alle sine aktier i Lundbeck og Sydbank og reduceret i C25-selskaber som Ambu, Coloplast, Genmab, ISS, Ørsted, William Demant, Rockwool, Royal Unibrew og Simcorp. Desuden har ATP snittet en anelse af sin beholdning af FLSmidth. Beholdningen af aktier i selskaber som Novozymes, GN og Vestas er blevet øget.

Samlet gav danske aktier ATP et negativt afkast på 2,6 mia. kr. sidste år. Ørsted, Coloplast og Vestas bidrog positivt, mens Danske Bank, Pandora og Mærsk trak mest ned.

ATP har hentet det tabte investeringsafkast hjem i januar 

ATP lander underskud på 25 mia for 2018

Pensionsselskaber lurepasser om søgsmål mod Danske Bank 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs