FinansWatch

Finanstilsynet melder om markant stigning i insiderhandel

Antallet af sager om insiderhandel tog sidste år et spring efter flere år på stabilt niveau, viser nye tal fra Finanstilsynet.

Den lille ekstra fordel ved at vide lidt mere end andre deltagere på børsmarkedet er tilsyneladende mere udbredt end tidligere. Finanstilsynet oprettede sidste år 161 sager om insiderhandel. Det er et markant hop i antallet af mulige insiderhandler, der siden 2015 har ligget på et niveau på omkring 100 oprettede sager hos Finanstilsynet.

Oveni tyder meget på, at insiderhandel i stigende grad er blevet en grænseoverskridende aktivitet.

"De flere sager i 2018 end i året før skyldes især, at udenlandske myndigheder har videresendt flere sager til Finanstilsynet om mulig markedsmisbrug i danske værdipapirer," skriver Finanstilsynet i forbindelse med den seneste offentliggjorte markedsmisbrugsstatistik.

Trafikken går begge veje.

"Desuden har Finanstilsynet modtaget flere indberetninger fra de danske værdipapirhandlere, hvor de har haft mistanke om mulig markedsmisbrug i udenlandske værdipapirer. Disse sager videresender Finanstilsynet til de relevante udenlandske myndigheder," oplyser Finanstilsynet.

Ud over de mange nye sager om insiderhandel er der også et stigende antal sager om manipulation af værdipapirhandlen. Således kommer det samlede sager om potentielt markedsmisbrug, det vil sige insiderhandel og markedsmanipulation, op på 242 i 2018.

På trods af stigningen i mistænkelige forhold på kapitalmarkedet har det ikke givet Finanstilsynet anledning til flere politianmeldelser sammenlignet med 2017. Finanstilsynet foretog sidste år to politianmeldelser for markedsmisbrug og én politianmeldelse for overtrædelse af reglerne om offentliggørelse af intern viden, lyder det fra tilsynet.

Finanstilsynet har generelt skærpet overvågningen af misbrug på kapitalmarkederne i de senere år. Således melder tilsynet også om en stigning af fejlagtige eller deciderede manglende oplysninger om overtagelsestilbud, ledende medarbejderes aktiekøb og -salg, storaktionærstatus og offentliggørelse af intern viden.

Flere sager om markedsmisbrug i 2017 – men færre endte hos politiet

USA's finanstilsyn sagsøger investorer for insiderhandel ved medicinal-køb

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere